- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Błąd xiaomi c300. Po zmianie z internetu stacjonarnego na mobilny nie ma dostępu z zewątrz.
Witam forumowiczów. Jestem klientem orange od wielu lat. Posiadam m.in. internet stacjonarny. W czerwcu kupiłem kamerę xiaomi c300 do obserwacji domu. Kamerę trzeba było sparować z telefonem za pomocą wifi. Po sparowaniu miałem możliwość podglądu w czasie rzeczywistym w domu poprzez wifi, poza domem poprzez dane komórkowe. W listopadzie zmieniłem internet stacjonarny na bezprzewodowy 5g lte z routerem zte 888. Po wymiane routera musiałem znów sparować kamerę. Od tego czasu mam możliwość podglądu w czasie rzeczywistym tylko w domu poprzez obecne wifi. Niestety nie mam podglądu ani poprzez dane komórkowe ani też wifi z mojej firmy. Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Błąd xiaomi c300. Po zmianie z internetu stacjonarnego na mobilny nie ma dostępu z zewątrz.
Orange jeśli się nie mylę blokuje niektóre porty, stąd pewnie problem po lte, jeśli masz abonament, to aktywuj Orange VPN z dynamicznym IP, jak będzie okej, to masz przyczynę, ja mam światłowód i takich problemów brak 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IreneuszCD wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Posłuchałem twojej rady i wprowadziłem dynamizny VPN według instrukcji poniżej
- Wejdź w ustawienia i wybierz Więcej
- Przejdź do Punktów dostępu
- Wybierz Nowa nazwa APN
- Jako NAZWA ustaw VPN
- W polu APN wpisz vpn
- W polu Typ uwierzytelniania wybierz PAP lub CHAP
- W polu Typ APN wpisz default
- W polu Protokół APN wybierz IPv4
- Wejdź w Menu, klikając 3 kropki, a następnie Zapisz
- Na liście APN postaw kropkę przy profilu vpn
Niestety nie pomogło.
Jeśli to coś podpowie to chyba ta kamera diała w częstotliwości 2,4ghz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Procedura parowania to po prostu konfigurowanie kamery do nowego internetu. Ta apka xiaomi home nie wspiera połączeń LAN, łączność z kamerą IMHO idzie przez chmurę nawet jeśli telefon łączy się z internetem po WiFi. Więc coś tu się nie do końca zgadza. Ty sugerujesz że problemem jest dostęp z zewnatrz do kamer w LAN, a mnie się wydaje że raczej problemem jest dostęp z twojego telefonu do chmury przez dane komórkowe. Może masz w telefonie domyślny APN na IPv6, a xiaomi chce IPv4?
PS. Nie wydaje mi się żeby do tego potrzebny był publiczny adres, xiaomi steruje tym wyłącznie przez chmurę, to kamera inicjuje połączenie, więc wykupywanie statycznych IP aka Orange VPN nie jest potrzebne, IMHO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Domyślam się, że możesz mieć rację tym bardziej nie wykluczam ustawień telefonu. W telefonie faktycznie mam ustawiony ipv6, natomiast jeśli ustawię według powyższych instrukcji na ipv4 to dane komórkowe całkowicie mi odcina. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie gdy miałem poprzedni internet "archaiczny" jeszcze po kablu telefonicznym to na tym samym telefonie z tą samą aplikacją i kamerą i z takimi samymi ustawieniami działało a teraz nie działa.
Jeśli macie jakieś porady w jaki sposób działać, to śmiało jestem otwarty na każdą sugestię.
Wielkie dzięki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie ma możliwości zeby telefon na APN internet nie mial danych. Nie chodzi mi o specjalne APN, tylko zupełnie normalne, to powinno działać.
Czemu po zmianie się popsuło? Nie mam pojęcia. To może też być przypadkowa zbieżność. Albo faktycznie modem coś blokuje, ale to wydaje mi się mało prawdopodobne, urządzenia xiaomi nie dają mi się sterować bez dostępu do internetu. Więc telefon tak naprawdę nawet po WiFi wychodzi najpierw na zewnątrz, i dopiero stamtąd do kamery. Jeśli te kamery działają tak samo jak inne IoT tej firmy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Bartoszs jeśli wykupiłeś Orange VPN z dynamicznym IP, to zgłoś jeśli masz problem do Orange, ja obstawiam że jakiś port zamknięty i komunikacja utyka, ale to zgadywanie, trzeba by to sprawdzić samemu, trudno coś doradzić bez szczegółów 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak wyżej zostało napisane, ta kamerka nie wymaga publicznego IP.
Ustaw APN na IPv4 i powinno być ok.
APN : Internet
Użytkownik: internet
Hasło: internet
Reszta ustawień domyśna...