4K multi niska jakość obrazu

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 19
  • 0

Witam!

Mogę tylko opisać swoją historię, od około 15 lat jestem klientem orange, dotychczas korzystałem głównie z usług abonamentu telefonicznego, bez praktycznie żadnych problemów i zastrzeżeń. Ostatnio zadzwonił do mnie konsultant orange i poinformował, że w końcu podłączyli internet światłowodowy pod moim adresem (jest to nieprawda, ponieważ razem z filetowym dzierżawią tą samą infrastrukturę od innego podmiotu, ale mniejsza o to) i oferują korzystne warunki razem z telewizją IPTV, dotychczas usługi TV + światłowód realizował właśnie fioletowy dostawca, pomyślałem sobie wtedy, że może już czas przenieść wszystkie usługi do jednego operatora, mój stary dekoder obsługiwał tylko 1080p, nie miał androida itd. A więc stało się, po telefonicznym zawarciu umowy z Orange, dostałem urządzenia kurierem dekoder 4K multi oraz do multiroomu 4K Duo, po wizycie technika i podłączeniu wszystkiego zacząłem testy, spodziewając się niejako poprawy jakości chociażby minimalnej względem starego, leciwego już sprzętu, i zaczęły się pierwsze problemy, widocznie pogorszona jakość TV po podłączeniu prosto z pudełka. Dekoder 4k serwował mi: migające/pulsujące czcionki (jeżeli kogoś to zainteresuje to chętnie załączę filmik), losowe artefakty w formie niezsynchronizowanych zielonych pikseli na końcu teksów, pikselozy na ekranie, bardzo długi czas przełączania kanałów tv, klik czekamy 3-4sekundy następuje czarny ekran i dopiero możemy oglądać. Część z tych problemów, oprócz czasu wyświetlania kanałów występowało na 4k Duo, natomiast nie było to tak widoczne na drugim znacznie mniejszym telewizorze. Zacząłem więc szukać odpowiedzi, na infolinii dowiedziałem się, że mogę zgłosić reklamację, co zrobiłem i tego samego dnia zadzwonił Pan, wypytując się o całkowite podstawy, czy telewizja jest po kablu, czy resetowałem urządzenie, czy używam dołączonego do dekodera kabla hdmi. Odpowiedziałem zgodnie z tym co było zrobione, czyli internet podłączony do dekodera po kablu ethernet cat 5e, różne kable hdmi zostały przetestowane, resety wykonywane oczywiście, po tej procedurze Pan stwierdził, że to na pewno wina zewnętrznego operatora i złoży w mojej sprawie dyspozycję, powiem szczerze bardzo wątpiłem w winę operatora światłowodowego, ponieważ na dokładnie tych samych kablach problem nie występował u operatora fioletowego. Ale kim ja jestem, żeby podważać zdanie technika orange. Od razu po tej rozmowie zacząłem szukać rozwiązania na własną rękę i tak trafiłem na to forum, ludzie na forum opisywali dokładnie moją przypadłość wskazując na wysoką kompresję obrazu stosowaną przez Orange, podobno problem jest mniej widoczny na dekoderze 4k stream, nie wiedziałem jeszcze w tej chwili na co się piszę, dzwoniąc na infolinię orange z prośbą o wymianę dekodera, pani poinformowała mnie, że może mi wymienić dekoder na 4k stream i byłby jeszcze nawet dzisiaj do odebrania w jednym z katowickich salonów orange. Streszczam teraz mocno: Pojechałem po ten dekoder, ale Pani na infolinii nie miała możliwości wymiany 4k multi na 4k stream, widząc w programie dekoder 4k, myślała że to ten o który mi chodzi, wyjaśnił mi to dopiero Pan w salonie, odmawiając wydania dekodera 4k stream (zaproponował jednak, że za 200zł może mi sprzedać ten dekoder), po kontakcie kolejny raz na infolinii i kolejnych konsultantach zapewniających mnie, że Pan w salonie musi mi wydać ten dekoder, wyszedłem z salonu z dekoderem 4K (iwu200), natomiast po samym wyglądzie tego "sprzętu" i akcesoriów w tym pilota, stwierdziłem że mam do czynienia z podobnym jakościowo sprzętem co na początku mojej "przeprowadzki". Ostatecznie zdecydowałem się, odstąpić od umowy. Podsumowując, jakość TV gorsza niż u fioletowego, obsługa infolinii klienta jest niekompetentna, obsługa w salonie reagowała wręcz agresywnie w stosunku do mnie, nie chcieli lub nie mieli możliwości wymienić sprzętu na taki jaki chciałem. W trakcie trwania tej reklamacji, w przeciągu kilku dni kontaktował się między innymi technik orange, który chciał umówić termin "naprawy TV" ale poinformował mnie, że najbliższe terminy są do godziny 16:00 maksymalnie, co niestety ze względu na to, że pracuje do 17:00 uniemożliwiło mu naprawienie TV. Informacji o "dyspozycji" do operatora światłowodu do dzisiaj nie otrzymałem. Generalnie, jak na 2026 rok bardzo słabo to wygląda.

------------------------------------

Temat wydzielony z tego tematu - Mikołaj

15 ODPOW. 15

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9931
  • 41738
  • 341

@Matek123napisał(-a)

...

tak trafiłem na to forum, ludzie na forum opisywali dokładnie moją przypadłość wskazując na wysoką kompresję obrazu stosowaną przez Orange, podobno problem jest mniej widoczny na dekoderze 4k stream

...

Jeśli już powołujesz się na takie rewelacje, to wskaż może konkretne posty. Ja sobie nic takiego nie przypominam. Co do kompresji no to jest dość typowa, bitrate wideo na większości kanałów to około (niech zerknę na dane aktualne)... tak: 6Mbps; dla kilkunastu kanałów sportowych, TVP 1 i 2 oraz TVN jest ponad 10Mbps, no i jest jeszcze 5 kanałów 4k z oczywiście większym bitrate - od 20 do 25Mbps. 

Nie wiem jaki "problem" miałby być rzekomo "mniej widoczny na dekoderze Stream 4k", ale to starszy brat dekodera Duo, już go Orange nie wydaje, IMHO. 

Co do samej jakości sygnału subiektywnie postrzeganej na TV to nie potwierdzam Twoich rewelacji - u mnie jest wzorcowo i coraz lepiej. 

Przykro mi że trafiłeś na niekompetentnych pracowników i generalnie że coś ci nie zatrybiło, ale proszę jeśli już powołujesz się na to forum to rób to rzetelnie, bez insynuacji.

PS. Historia o oferowaniu dekodera na sprzedaż przez pracownika biura obsługi jest całkowicie niewiarygodna. Orange nigdy dekoderów nikomu nie sprzedawał. Dekodery można przejąć na własność po zapłaceniu kary umownej (tak, 200PLN za ten model), ale najpierw trzeba go mieć wypożyczone i nie zwrócić po zakończeniu umowy. Musiałeś coś źle zrozumieć.

• 8
  • 19
  • 0

Dziękuje za zapoznanie się z moim postem, źródło w którym znalazłem informację o dekoderze 4k stream tutaj:

https://nasz.orange.pl/t5/Telewizja/S%C5%82aba-jako%C5%9B%C4%87-obrazu-Pikselizowanie-i-rozmazywanie...

natomiast nie jest to jedyny tego typu post na tym forum, wystarczy wklepać w google "zła jakość TV site:nasz.orange.pl" można przebierać, sam jako doświadczony użytkownik tego forum pewnie przerabiałeś ten temat co najmniej kilka razy. Subiektywnie na moim telewizorze, względem innego operatora jest przepaść. Problem, który nie występował na 4k duo to znacząco mniejsze opóźnienie w przełączaniu kanałów, po prostu nie występował ten problem, ale za to występowała desynchronizacja między audio i video, chyba coś za coś 🙂 Każdy niech sobie to interpretuje jak chce, nikogo przecież do niczego nie zmuszam. 
edit:
Chciałbym tylko dodać, że argument o treści "u mnie działa" jakby to powiedzieć do mnie nie trafia, a zauważyłem, że w części postów lubi Pan zaczynać konwersację w ten sposób (źródło to link, który wysłałem wyżej)

• 8
  • 19
  • 0

Widzę, że pojawiło się post scriptum, więc odpowiem od razu, tak zostało mi zaproponowane w salonie orange, że w kwocie 200zł jestem w stanie uzyskać dekoder 4k stream, mam na to dwóch świadków, nie wiem czy jest to procedura standardowa czy nie, może źle zrozumiałem Pana w salonie, a może rzucił tylko takim stwierdzeniem, żeby w końcu się mnie pozbyć, ponieważ ten Pan w salonie w jednej ręce miał jeden telefon z którym rozmawiał ze swoim przełożonym a z drugiej strony rozmawiał ze mną, w każdym razie atmosfera nie była miła.

Tylko po co miałbym kłamać i po czym wnioskuje Pan, że ta sytuacja nie miała miejsca? Potrzebowałbym źródło pańskich "rewelacji" jak to Pan ma w zwyczaju mówić.

• 9931
  • 41738
  • 341

Ten wątek który podlinkowałeś to temat - rzeka zawierający mnóstwo całkowicie niezależnych problemów. Mimo to większość uczestników dyskusji nie miała problemu z jakością sygnału. Jeśli fakt że wyszukiwanie jakiejś frazy zwraca jakieś wyniki jest dla ciebie dowodem prawdziwości tej frazy, to popełniasz błąd logiczny.

W tamtym wątku ja również raportowałem problemy i jedno co mogę napisać, to że były one przejściowe i najprawdopodobniej wynikały z wdrażania lepszej (=mniejszej) kompresji na niektórych kanałach. Od dwóch lat te problemy się nie powtórzyły, a jakość sygnału przez te dwa lata się wyraźnie poprawiła. Zresztą cały wątek jest dość stary i sporo w nim śmieci.

Na jakość techniczną narzekań jest tu coraz mniej, za to chyba coraz więcej na strukturę samej oferty.

Twój przypadek jest ciekawy, bo dochodzi kwestia obcych łącz, więc kto wie, może faktycznie coś było na rzeczy. No cóż, skoro się wycofałeś to już się nie dowiemy o co dokładnie chodziło. Mam nadzieję że nie oczekujesz od nas jakiejś pomocy na tym etapie, bo to już musztarda po obiedzie.

• 9931
  • 41738
  • 341

Zweryfikowałem to na czacie, z niejakim trudem. Skoro "Pan w Salonie" był nieuprzejmy, to pewnie tak, pewnie chciał spławić i jakiś skrót myślowy zastosował. Faktycznie procedurę dałoby się pewnie "skleić" ale to jednak nie jest regularna sprzedaż. Nie zarzucam kłamstwa, jeśli o to chodzi. I proszę, nie ma potrzeby aż tak oficjalnie się do siebie odnosić. Jeśli czymś uraziłem, to w każdym razie przepraszam.

Wytłumaczę też czemu zawsze zaczynam od sprawdzenia czy problem występuje tez u mnie czy nie. Nie dysponuję innym sposobem pomocy niż empiria. Nie mam dostępu do żadnych danych operatora, ani usługi pytającego. Jeśli coś się u mnie daje powtórzyć, to mam na czym pracować i mogę, a przynajmniej mogę mieć nadzieję, na znalezienie rozwiązania. Jeśli problem u mnie nie występuje, to mogę jedynie spekulować. Dlatego zawsze od tego zaczynam, nie żeby poddać w wątpliwość wiarygodność interlokutora, tylko wręcz przeciwnie - nadać odpowiedni kontekst mojej odpowiedzi. 

• 8
  • 19
  • 0

Oczywiście, że nie oczekuje już żadnej pomocy, na odstąpienie od umowy miałem 14dni, więc zależało mi na czasie, żeby się nie męczyć z telewizją 2lata, szczerze to chciałem odpowiedzieć w innym wątku z opisem mojej sytuacji ale z jakiegoś powodu utworzyłem post? 🙄 może był za długi.. Przy okazji dowiedziałem się czegoś nowego, oczywiście żadnej urazy nie mam, też niepotrzebnie może zwróciłem się do Pana osobiście, pozdrawiam.

• 9931
  • 41738
  • 341

No hard feelings. I proszę, bez panów, jesteśmy tu wszyscy na ty.

• 8
  • 19
  • 0

Mam dwa filmiki oraz kilka zdjęć tekstu TV wykonanego telefonem, wrócę do domu to podlinkuję, jakby kogoś to interesowało i miał podobną przypadłość co ja, to będzie mógł sobie porównać. O dziwo panowie od reklamacji nie chcieli tych materiałów 😅

• 9931
  • 41738
  • 341

Filmiki będzie tu trudno zamieścić, bo formaty typowo filmowe nie przechodzą w załącznikach. Ale linki do YT już owszem. Albo możesz bawić się w konwersję na gif - takie filmiki przechodzą, ale to kupa zabawy. Natomiast zdjęcia pokaż koniecznie.