4K Multi z soundbarem: Po włączeniu jest Full HD zamiast 4K HDR. Macie podobnie?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 368
  • 1365
  • 8

4K Multi z soundbarem: Po włączeniu jest Full HD zamiast 4K HDR. Macie podobnie?

Trochę inny problem, ale dotyczy 4K multi. Mam w ustawieniach wyświetlacza opcję HDR i UHD/60Hz i rozdzielczość 3840x2160 tak było do tej chwili. Zauważyłem ostatnio dwa razy że po włączeniu zestawu TV/dekoder/soundbar na ekranie TV pojawia się rozdzielczość SDR 1920x1080. Po wejściu w ustawienia dekodera w opcję rozdzielczość  brak opcji UHD/60 Hz. Jest tylko licząc od góry automatyczna, następnie UHD/30 Hz i coraz niżej, brak rozdzielczości wyższych ( UHD/60Hz, UHD/50Hz.  Restart dekodera nie pomaga. Dopiero wyjęcie wtyczki z sieci przywraca te opcje w ustawieniach. Zdarzyło się to dwa razy że znikła ta rozdzielczość w ustawieniach. Czy ktoś coś podobnego zauważył swoich 4K Multi? Czyżby po tych aktualizacjach jakieś cuda się dzieją?

*Post wydzieliłem z tematu "Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi" - moderator Wojciech.

1 ODPOWIEDŹ 1

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 1154
  • 8831
  • 82

@janio1  cuda może nie, ale trop chyba jest 😉 O ile dobrze pamiętam i czaje z głównego wątku: w czerwcu miałeś na tym wejściu EDID 2.0 i dekoder trzymał UHD 60 z HDR bez problemu, a jakiś miesiąc temu przy walce z soundbarem przestawiłeś wejście na 2.1. Skoro w menu zostaje UHD/30, a znika 50 i 60 Hz, to wygląda jakby dekoder w tym momencie widział TV jak stare wejście HDMI 1.4. Pewnie łapie parametry akurat wtedy, kiedy TV z soundbarem na eARC jeszcze się dogadują, sam pisałeś że ekran potrafi kilka razy przygasnąć zanim wszystko się zepnie. Dekoderowi do 4K 60 Hz z HDR w zupełności wystarczy 2.0, więc wróciłbym na nie i poobserwował.

Jakby mimo to wróciło, to dla testu wyłącz na kilka dni HDMI-CEC w dekoderze i włączaj po kolei: TV, chwila na soundbar, na końcu dekoder. Wiem, że wygoda jednego pilota na ten czas przepada, ale jak wtedy będzie stabilne UHD 60, to mamy jasność, że chodzi o dogadywanie się sprzętów przy starcie.