4K Multi - tylko telewizja po uruchomieniu

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 19
  • 0

Można dekoder 4K Multi tak ustawić żeby po włączeniu pojawiały się od razu kanały telewizyjne? Dekoder ma służyć starszym osobom i wszelkiej maści aplikacje i inne "udogodnienia" nie są im potrzebne. Im p

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35089
  • 293

@B890napisał(-a)

No właśnie, przydałaby się opcja startu od razu telewizji. Jeśli na innym dekoderze jest to możliwe to Orange powinien ją wprowadzić także na 4K Multi.

Dla porządku: na żadnym dekoderze Orange nie startuje "od razu" czysty program TV. Zawsze jest on przykryty jakimś menu. W dekoderach nie-androidowych jest to monstrualna mozaika zasłaniająca cały obraz, wierzcie mi na androidowych nie jest jeszcze tak źle.

Natomiast stanowisko operatora w tej kwestii jest niezmienne: większość(!) klientów po prostu kocha te menu i dla tych kilku którzy woleliby żeby dekoder budził się na ostatnio oglądanym kanale, a nie na menu, Orange nie zmieni tej polityki i nie umożliwi wyłączania tego menu startowego bez naciskania dowolnego przycisku na pilocie. Nie, ponieważ Orange uważa że tak jest lepiej. Naprawdę to nie rozumiem tej postawy, ale cóż, z koniem kopał się nie będę.

Bardzo wątpię też aby na dekoderze Multi dało się to uprościć: to mi wygląda na właściwość aplikacji Orange TV, nie dekodera jako takiego. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15592
  • 64163
  • 825

4K Multi - tylko telewizja

@B890  niestety nie można. Strona startowa systemu android jest obowiązkowa

Tak naprawdę tv jest tylko jednym z elementów menu, a więc wybór należy do użytkowników. 

Ty wybierasz tv, a inny pozostałe serwisy medialne. 

Tak to niestety jest zrobione w tym systemie, bo stare dekodery miały Linux i służyły tylko do oglądania TV ( no, może z opcją systemową dodaną, Netflixa) 

• 8676
  • 35089
  • 293

No nie wiem. Na Stream 4k, czyli też dekoderze androidowym z aplikacją Orange TV moja mama - seniorka - ma tak ustawione ze po włączeniu startuje program telewizyjny. Dostęp do innych aplikacji jest dopiero po przejściu do menu głównego pilotem. Nie rozumiem czemu na Multi mialoby być inaczej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Technicznie w Android nie ma żadnych przeciwwskazań, aby coś takiego ustawić . To system, jak każdy inny i daje możliwość dodawania czegoś do autostartu, z odpowiednim parametrem. Byłoby bardzo dziwne, że nie ma takiej funkcjonalności natywnie.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Po włączeniu dekodera uruchamia się ostatnio oglądany kanał, ale tak jakby w tle, jak widac na foto. Aby zamknąć podgląd aplikacji, trzeba kliknąć ok, wstecz lub zmianę kanałów +/-. Nie znalazłem jednak ustawienia, który wyłącza taki podgląd.

1000018864.jpg

• 7
  • 19
  • 0

No właśnie, przydałaby się opcja startu od razu telewizji. Jeśli na innym dekoderze jest to możliwe to Orange powinien ją wprowadzić także na 4K Multi.

• 8676
  • 35089
  • 293

Skoro program idzie w tle i OK wystarcza zeby go wywołać, to znaczy że aplikacja Orange TV startuje automatycznie. Chyba pozostanie się przyzwyczaić do tego wyciskania OK.

• 4
  • 14
  • 0

może jakaś mądra głowa napisze prostą apke co będzie się uruchamiać raz po starcie systemu i emulować wciśnięcie guzika ORANGE czy jakiegokolwiek innego chowającego ekran startowy...

• 8676
  • 35089
  • 293

@B890napisał(-a)

Dla porządku: na żadnym dekoderze Orange nie startuje "od razu" czysty program TV. Zawsze jest on przykryty jakimś menu. W dekoderach nie-androidowych jest to monstrualna mozaika zasłaniająca cały obraz, wierzcie mi na androidowych nie jest jeszcze tak źle.

Natomiast stanowisko operatora w tej kwestii jest niezmienne: większość(!) klientów po prostu kocha te menu i dla tych kilku którzy woleliby żeby dekoder budził się na ostatnio oglądanym kanale, a nie na menu, Orange nie zmieni tej polityki i nie umożliwi wyłączania tego menu startowego bez naciskania dowolnego przycisku na pilocie. Nie, ponieważ Orange uważa że tak jest lepiej. Naprawdę to nie rozumiem tej postawy, ale cóż, z koniem kopał się nie będę.

Bardzo wątpię też aby na dekoderze Multi dało się to uprościć: to mi wygląda na właściwość aplikacji Orange TV, nie dekodera jako takiego. 

• 7
  • 19
  • 0

Już dwa razy zdarzyło się że dekoder "wisiał" na komunikacie - Trwa wczytywanie usługi telewizyjnej. Pomagał tylko reset dekodera. Co jest nie tak że tak się dzieje?