Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

sms za 33 zł

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

sms za 33 zł

Zablokowanie usług nie rozwiąże sprawy. Sporo osób korzysta świadomie z usług elektronicznych. I co widać na forum domaga się ich rozszerzenia.
Janhalb
Poziom 22, Odkrywca Przestworzy

sms za 33 zł

RATUNKU…

Nikt, do licha, nie mówi o blokowaniu!

Mówię (ja mówię, po raz kolejny…) o JASNEJ, CZYTELNEJ, JEDNOZNACZNEJ I PRZYJMUJĄCEJ STAŁĄ FORMĘ informacji podawanej Z POZIOMU OPERATORA dotyczącej dwóch rzeczy:

1. Faktu, że dana usługa jest dodatkowo płatna

2. Wysokości związanej z nią opłaty.

Wystarczyłoby żeby każdy, kto próbuje wysłać SMS premium / zamówić SMS premium / zamówić dowolną usługę, JAKAKOLWIEK usługę, która w dowolny sposób zwiększy jego rachunek za usługi operatora, otrzymywał informację (np. w postaci wyskakującego okienka) typu "Ta czynności wiąże się z uruchomieniem usługi premium, która będzie kosztowała X zł. Czy wyrażasz zgodę? TAK / NIE".

I już.

Ktoś, kto chce korzystać z usług premium / internetowych / jakichkolwiek dodatkowo płatnych kliknie "TAK" i skorzysta. Ktoś, kto nie chce - zorientuje się, że robi coś głupiego (albo że ktoś próbuje go naciągnąć) i kliknie "NIE".

Proste.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

sms za 33 zł

A czy informacja ze zdjęć na początku wątku jest nieczytelna?
Janhalb

sms za 33 zł

Jest czytelna. Jeśli chcesz - wpisz kod. Ale użytkownik mówi, że żadnego kodu nie wpisywał. A po chwili dostaje info o tym, że jednak został zapisany.

NAWET zakładając, że ktoś ten kod wpisał nieświadomie (jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, że ktoś nieświadomie wchodzi na stronę i wpisuje 6-cyfrowy kod…) - to gdyby po wpisać tego kodu dostał takie wyskakujące okienko, o jakim pisałem, i kliknął "NIE" - sprawa byłaby zamknięta. Ten SMS to informacja OD FIRMY ŚWIADCZĄCEJ te "usługi premium". NIe ma tam adresu strony, na której trzeba kod wpisać - za to sam kod jest podświetlony jako link, niewykluczone, że wystarczy go kliknąć (czyli dotknąć - pamiętajmy, że chodzi o osobę po udarze, która może mieć mniej precyzyjne ruchy), aby przejść na stronę i "wpisać" kod.

A mnie nie chodzi o informacje OD FIRNY ZEWNĘTRZNEJ, tylko o ostrzeżenie od OPERATORA, którego obowiązkiem powinno być dbanie NAJPIERW o dobro swoich klientów, a dopiero POTEM o interesy firm zewnętrznych.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

sms za 33 zł

Sęk, że mówi o tym właściciel numeru a nie użytkownik. Być może ktoś z domowników zrobił żart.

Obecnie kliknięcie w link bez wpisywania pinu nie aktywuje usług.
Maylo
Poziom 12, Tropiciel Przestworzy

sms za 33 zł

Wiadomość zawiera obraz

Identyczna sytuacja. Niestety usługa aktywowana, a na 100% żadnego kodu NIE wpisałam!!!!! i nikt inny, a smsy następne zaraz nadeszly i do rachunku doliczono mi opłatę. 

Screenshot_20200404-232704.png
Maylo

sms za 33 zł

Pytanie jak zakończyć tą nierówna grę? Czy wysłanie tego smsa o rezygnacji jest bezpieczne?

SarahLynn

sms za 33 zł

@Maylo Jesteś w stanie ustalić, co w tych godzinach robiłaś? Czy korzystałaś z jakiejś aplikacji, czy po prostu telefon leżał?

Ja bym wysłała jak najszybciej

Maylo

sms za 33 zł

Tak, pierwszy SMS przyszedł podczas uruchomienia właśnie zainstalowanej aplikacji. Kolejne od razu po nim. Nic pinem nie potwierdzilam.

SarahLynn

sms za 33 zł

A jaka to była aplikacja? Jakaś gra?