Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zyxel LTE5398-M904 i odnawianie dzierżawy IP w DHCP z BTS

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14228
  • 58490
  • 709

@noob567  w ocenie problemu nie można opierać się tylko na informacjach ogólnych. Liczą się tylko testy...

Jeśli coś jest na linii nadajnik- modem, to czemu nie ustalić, który element stwarza problemy? Ja bym do tego dążył 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 34
  • 0

Opieram się na tym, na czym mogę. Jak pisałem powyżej, nie jestem w stanie użyczyć komukolwiek innemu gdziekolwiek indziej tego routera - bazuję zatem na opiniach innych osób, u których ten sam model działa ok.

Staram się ustalić co jest na linii modem-nadajnik, właśnie poprzez otworzenie tego wątku, ale i po tym, jak dowiedziałem się, że technicy Orange nie udzielają się, jest zgłoszenie techniczne u Orange w tej chwili. Prawdopodobnie i tak nikt niczego nie wymyśli, ale niech próbują...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2385
  • 13155
  • 63

@noob567  przecież tam na forum pisali, że i w T-Mobile traci sesje, tak jak w Orange, bubel od zyxel i tyle, wsparcie producenta nękaj, Orange wątpię by miało wpływ na te problemy, modem bym sprzedał i kupił coś lepszego, co do opinii w necie, można pisać cokolwiek i nie da się tego zweryfikować 😎

• 9
  • 34
  • 0

Ja nigdzie nie napisałem, że to tylko w Orange. Mówię tylko, że reasumując to wszystko, biorąc pod uwagę, że testowałem 4 różne egzemplarze, oraz to że wiele osób tego problemu nie ma, można PRZYPUSZCZAĆ, że nie współgra dany BTS z modemem/routerem. Owszem, w internecie można wszystko napisać, tylko po co ktoś miałby pisać, że on nie ma tego problemu, gdyby go miał - na forum technicznym, to w sumie nie wiem.

Co do routera to tak, planuję zostawić ten, o którym napisałem że działa poprawnie, tj. ZTE MF289F, niemniej jego interfejs jest dużo bardziej amatorski i kiepski. Jeśli znasz alternatywę odrobinę droższą a lepszą (może być 5G), która również umie dobrze współpracować z anteną zewnętrzną, chętnie sprawdzę.

• 9
  • 34
  • 0

Odpowiedź od Orange, nawet odpisali po miesiącu czasu! 🙂

"Sprawdziliśmy Twoje zgłoszenie techniczne. Numer łączy się przez APN vpn.static.pl i ma przydzielony statyczny publiczny adres IP na całą długą sesji. Adresy IP przedzielane są przez w urządzenia sieci Core niezależne od stacji bazowej. Adresy IP statyczne i dynamiczne przydzielane są na całą długość sesji i nie muszą być odnawiane. Sugerujemy kontakt z producentem urządzeniu w celu weryfikacji dlaczego urządzenie wysyła żądanie potwierdzenia adresu IP i restartuje się po braku jego otrzymania. Pozdrawiamy Orange"

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6368
  • 26030
  • 216

@noob567napisał(-a)

Odpowiedź od Orange, nawet odpisali po miesiącu czasu! 🙂

...

Dobrze że nie odpisali po miesiącu czegoś innego niż czasu, bo to byłaby zagwozdka.

Czy teraz czujesz się przekonany, czy nadal nie wierzysz że problemem jest błąd w oprogramowaniu rutera? Bo trochę wygląda to tak jakbyś nie był zadowolony że w ogóle Ci odpowiedzieli.

• 9
  • 34
  • 0

Oczywiście że cieszę się, że nie olali sprawy. Wszystko co wcześniej pisałem i to co myślałem, było przeze mnie uzasadnione dlaczego tak myślałem. Tak samo nie ukrywam przed światem tego, co mi odpisali, tylko publikuję, bo może komuś się przyda. Nie przyjmuję do wiadomości to co mi wygodnie, tylko fakty, więc nie rozumiem, po co jakieś docinki niepotrzebne. Pozdrawiam

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6368
  • 26030
  • 216

@noob567 

OK, fair enough, przepraszam, nie gniewaj się 😉

• 9
  • 34
  • 0