Nie można wyświetlić tego widżeta.

Roaming - o co tu właściwie chodzi?

ROZWIĄZANE

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32845
  • 39283
  • 1393

Tu trzeba dokładnie czytać papiery. Jeśli Smart Plan LTE był brany w styczniu 2017 (przed wejściem zmian), to masz je zapisane w cenniku/regulaminie i póki nie zmienisz oferty masz je na stałe. Zmiana nastąpiła co jest to wykorzystaniu. Od czerwca 2017 podejrzewam, że płaciliście nieco mniej. Teraz będzie więcej, szczególnie za internet - bo będzie tylko 100MB a potem jak "za śledzie".

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 11
  • 4
  • 0

@Ronzgadzam się, w ramach nowych zasad FUP.Zasady te zostały zmienione w czasie trwania już podpisanej umowy. Zmieniając warunki już podpisanej umowy powinnam dostać możliwość wypowiedzenia tej umowy jeżeli nie zgadzam się z proponowanymi mi zmianami. Tym bardziej, że te zmiany działają na moją niekorzyść. Takiej możliwości nie dostałam. W pierwszym poście piszesz, że są to zmiany prawne i takie prawo miał operator. Nie jestem prawnikiem więc nie będę wdawać się w dyskusje na ten temat ale tak jak napisał wcześniej @bluesmanniak, tak zdroworozsądkowo jest to nie fair. Dokładnie od 6 lat mój mąż ma taki charakter pracy i do tej pory to operatorowi nie przeszkadzało. Równie dobrze powinnam wystąpić o obniżenie abonamentu w momencie wprowadzenia darmowego roamingu bo tak jak napisałam wcześniej byłam w tym momencie stratna. Zdawałam sobie jednak sprawę, że nie mam prawa tego robić, gdyż mam już podpisaną umowę na zupełnie innych warunkach.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32845
  • 39283
  • 1393

Nie, zmiany narzuciła UE więc umowę rozwiązać możesz ale nie bez kary. Tym bardziej że jeśli biorąc cennik z dnia zawarcia umowy i tak będzie taniej.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3379
  • 8220
  • 153

anja74 napisał(-a):

@Ronzgadzam się, w ramach nowych zasad FUP.Zasady te zostały zmienione w czasie trwania już podpisanej umowy. Zmieniając warunki już podpisanej umowy powinnam dostać możliwość wypowiedzenia tej umowy jeżeli nie zgadzam się z proponowanymi mi zmianami.

Oczywiście była możliwość wypowiedzenia umowy, ale:

"W przypadku wypowiedzenia przez Państwa umowy zawartej na czas oznaczony, z powodu braku akceptacji zmian w cenniku wynikającej ze zmiany przepisów prawa i stanowiących obniżkę ceny, Orange przysługuje roszczenie o zapłatę ulgi, przyznanej w związku z zawarciem umowy, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania".

Natomiast rozumiem Cie, bo sam mam w rodzinie takie osoby, które więcej korzystają z Roamingu i przed zmianami też miały 400 minut niezależnie od FUP Emotikon: Smutny

• 11
  • 4
  • 0

Piotrekk85 napisał(-a):
Od czerwca 2017 podejrzewam, że płaciliście nieco mniej.

Cały czas jest ta sama wysokość abonamentu. Teraz z ciekawości prześledziłam faktury.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32845
  • 39283
  • 1393

Abonament ok. Ale jeśli zdarzyło się przekroczyć 400 minut, to nie płaciliście. Teraz pojawią się opłaty po przekroczeniu 400 minut i tak na poziomie niższym niż ze stycznia 2017 r.

• 11
  • 4
  • 0

Ron napisał(-a):

Oczywiście była możliwość wypowiedzenia umowy, ale:

"W przypadku wypowiedzenia przez Państwa umowy zawartej na czas oznaczony, z powodu braku akceptacji zmian w cenniku wynikającej ze zmiany przepisów prawa i stanowiących obniżkę ceny, Orange przysługuje roszczenie o zapłatę ulgi, przyznanej w związku z zawarciem umowy, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania".

Natomiast rozumiem Cie, bo sam mam w rodzinie takie osoby, które więcej korzystają z Roamingu i przed zmianami też miały 400 minut niezależnie od FUP Emotikon: Smutny

@Ronno i się potwierdza smutna prawda, że  jak nie staniesz d... zawsze z tyłu 😞

• 11
  • 4
  • 0

Piotrekk85 napisał(-a):
Teraz pojawią się opłaty po przekroczeniu 400 minut i tak na poziomie niższym niż ze stycznia 2017 r.

Tak, ale opłata będzie już naliczana od pierwszego dnia rozliczeniowego, nie będzie naliczana po 400 darmowych minutach. Jest różnica? Jest 😞

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3379
  • 8220
  • 153

@anja74, ale ja bym złożył reklamacje jeśli naliczać będą FUP w przypadku niewykorzystanego pakietu 400 minut Emotikon: Szczęśliwy

• 11
  • 4
  • 0

@Ron  czyli co byś zrobił na moim miejscu? Odpuścić teraz pisanie pisma i poczekać na fakturę w nowym okresie rozliczeniowym i wtedy jeśli naliczą opłaty reklamować? Czy kuć żelazo póki gorące?
Akurat nowy okres rozliczeniowy rozpocznie się za dwa tygodnie wskazane w tym wczorajszym smsie. Warunek z smsa nie będzie spełniony bo akurat pech chciał, że mój mąż wczoraj w południe wyjechał do Belgii i ma wrócić 18-19,01. Czyli większość tego okresu spędzi w strefie 1 UE