- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Roaming i naliczone opłaty mimo braku wyjzdu za granicę !
Witam, w sierpniu byłam w bieszczadach, nie przekraczałam granicy, nawet nie byłam blisko granicy, dostałam dziś rachunek za telefon który naliczył mi transmisje danych na ponad 150zł z ukraińskiej sieci. Jak mam się od tego odwołać ? mam złożyć reklamację ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agusiaszynk Telefon musiał Ci się automatycznie przełączyć na nadajniki sieci w Ukrainie. Na terenach górzystych nie jest to nic nadzwyczajnego. Musisz pamiętać, aby wyłączyć roaming danych lub zablokować wybór operatora z automatycznego na Orange.
Oczywiście możesz pisać reklamację, nie wiem jakie szanse są na pozytywne rozpatrzenie. Generalnie to Twoje zaniedbanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Metody składania reklamacji są opisane tutaj https://www.orange.pl/esupport_b2c_contact_client.phtml
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
uwaga, ale wyłączenie roamingu danych, nie uchroni Cie przed opłatą, ostatnio byłem w Bolestraszycach koło Przemyśla, i miałem wyłączony roaming danych a i tak pobrało mi paczkę 50kB, i powiększyło rachunek o 1,51 złotego, na szczęście jak dostałem smsa z Ukrainy, od razu wyłączyłem wogóle dane, bo niewiadomo ile tych malutkich paczek by mi pobrało przez cały dzień, szkoda, że ten transfer był o kilka sekund szybszy od smsa 😞
o 1,51 kopi kruszył nie będę, ale ciekaw jestem jakim prawem to pobrało przy wyłączonym roaming danych?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pferd do granicy około 6.5 km - jest realne, że telefon mógł się zalogować w Bolestraczycach (z ogrodów ~6km) do roamingu w UA z uwagi na kilka zmiennych generujących tą sytuację. Koniec końców interesujący case. Śmiało, zgłoś to do BOK w celu wyjaśnienia.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
to że mi telefon zaloguje się do Ukraińskiej sieci to zdawałem sobie sprawę, i tak rzeczywiście zrobił, ale ciekawi mnie dlaczego pobrał te kilka kB przy wyłączonych danych w roamingu, przecież nie powinien, coś wyczytałem, że to sieć LTE coś sprawdza i wysyła małe paczki jak się łączy, dlatego jestem ciekawy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Prawdopodobnie musiałeś mieć włączoną lokalizacje a w niej uzywaj sieci mobilnej do lokalizacj i to pobiera dane... Mapy googla włączają tę opcje bardzo nachalnie. Zdarzylo mi sie to pare razy za granicą
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pferdnapisał(-a)to że mi telefon zaloguje się do Ukraińskiej sieci to zdawałem sobie sprawę, i tak rzeczywiście zrobił, ale ciekawi mnie dlaczego pobrał te kilka kB przy wyłączonych danych w roamingu, przecież nie powinien, coś wyczytałem, że to sieć LTE coś sprawdza i wysyła małe paczki jak się łączy, dlatego jestem ciekawy
Możemy mieć w telefonie blokadę transmisji danych w roamingu - a tymczasem w LTE telefon na to „nie patrzy” i przesyła dane w ramach nośnika (bearera). Sesje zaokrąglane są do najbliższego impulsu. Poza UE problem jest spory - telefon przesyła bajty, które są zaokrąglane do 50 KB. Dotyczy abonentów wszystkich sieci, nie tylko Orange, bo zależy od operatora zagranicznego, a nie krajowego. Wył w aparacie LTE roaming powinno pomóc.