Podwyżka abonamentu o wskaźnik inflacyjny mimo że nie mam tego w umowie?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 866
  • 3199
  • 9

@_Artek_napisał(-a)

No i wszystko jasne......

Jak dowiedziałem się od konsultantki orange, zapisu o klauuzuli inflacyjnej nie było w mojej umowie ale 

Pokaż szczegóły
Tak, tutaj sprawdziłam, że w umowie nie ma Pan takiej informacji, bo jest zawarta przed majem 2022, natomiast w przypadku umów z wcześniejszego okresu przesyłaliśmy do wszystkich naszych Klientów informacje o tej zmianie warunków umownych na początku października 2024 roku

i tam już jest zapis o klauzuli inflacyjnej, przy okazji Pani zaoferowała mi rabat 20zł na całą umowę, co dawałoby 60zł przez 24 miesiące zamiast 72 na czasie nieokreślonym po podwyżce gdyby do tego dorzuciła Funbox 10 za 0 lub 5zł to już bym się zgodził ale podobno nie miała takiej możliwości...... a że na czasie nieokreślonym opłata z 72 wzrosłaby do 90 to podziękowałem za bardzo dobrą ofertę i zostałem na czasie nieokreślonym 🙂 poczekam na nowy modem w dobrej cenie i wtedy poproszę o rabat 20zł przez kolejne 24 miesiące 🙂

Temat zostanie dla przyszłych pokoleń,  bo pewnie tego typu maile będą rozsyłać do wszystkich na nieokreślonym.       

To pokazuje że klauzula inflacyjna została wprowadzona dla wszystkich przez PKE, jako że jesteś na umowie nieokreślonej to możesz zrezygnować z umowy z miesiąca na miesiąc.

• 909
  • 3993
  • 6

Mogę, ale nie mam gdzie przejść. 😄 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 20
  • 80
  • 0

Vectra też robiła podobnie. Podwyższała abonament jednostronna decyzja bez prawa do odstąpienia od umowy bez kosztów. Stanowi to klauzulę niedozwoloną i zajął się tym UOKiK. 

• 909
  • 3993
  • 6

W każdej chwili mogę odstąpić od umowy, problem w tym że cała internetowa konkurencja dostępna pod moim adresem korzysta z technologii HFC, a to jednak spora różnica względem FTTH.  

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 118
  • 231
  • 0

Orange z czasem znów dostanie karę bo klauzula inflacyjna nie spełnia wymogów zmian warunków umowy jakie masz w umowie. 

Polecam pisemka wysyłać i nie pomijać UKE oraz Rzecznika praw konsumentów. 

Sprytnie orange zrobiło te pisma dając ustawowy czas na wypowiedzenie. 

Ale tak czy inaczej nie ma to tutaj zastosowania. 

Dotyczy: Reklamacja – podwyżka abonamentu na podstawie wskaźnika inflacji

Szanowni Państwo,

Niniejszym składam reklamację dotyczącą podwyżki opłaty abonamentowej w ramach mojej umowy nr   , zapowiedzianej w piśmie z dnia Warszawa, 12 lutego 2026 r., oraz wnoszę o jej wstrzymanie i przywrócenie dotychczasowej wysokości opłat.

Po analizie umowy z 2019 r., przesłanego pisma oraz obowiązujących przepisów prawa stwierdzam, że podwyżka jest bezpodstawna, ponieważ:

1️ Brak klauzuli waloryzacyjnej w umowie z 2019 r.

• Umowa z 2019 r. nie zawiera żadnego zapisu umożliwiającego automatyczne podwyższenie opłat abonamentowych w oparciu o wskaźnik inflacji lub komunikaty GUS.

• Mechanizm podwyżki podany w Państwa piśmie nie znajduje się w treści mojej umowy.

2️⃣Ogólna klauzula zmiany warunków nie obejmuje inflacji

• Zapis umowy: „możemy zmienić warunki umowne w przypadku przyczyn od nas niezależnych, w tym siły wyższej, zmiany przepisów prawa, decyzji administracyjnych, prawomocnych orzeczeń sądowych, utraty prawa do wykorzystywania częstotliwości, zakończenia świadczenia usługi przez podmiot trzeci”.

• Inflacja sama w sobie nie jest siłą wyższą ani zmianą przepisów prawa, ani decyzją administracyjną, dlatego nie może stanowić podstawy do podwyższenia abonamentu.

3️⃣ Brak doręczenia zmiany regulaminu lub klauzuli waloryzacyjnej

• Zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne oraz art. 385¹ Kodeksu cywilnego: zmiana warunków umowy wymaga doręczenia konsumentowi treści zmiany na trwałym nośniku oraz przekazania prawa do wypowiedzenia umowy bez konsekwencji.

• Orange nie doręczył mi żadnego aneksu ani pisma wprowadzającego klauzulę waloryzacyjną.

• W związku z tym podwyżka nie została wprowadzona zgodnie z prawem ani umową.

4️⃣ Umowa jest obecnie bezterminowa

• Fakt, że umowa przeszła na czas nieokreślony po 24 miesiącach, nie zmienia wymogów formalnych wprowadzania zmian.

• Operator może zmieniać warunki wyłącznie w przypadkach przewidzianych w pkt 7 (siła wyższa, zmiany przepisów prawa, decyzje administracyjne, prawomocne orzeczenia, utrata częstotliwości lub zakończenie świadczenia usługi przez podmiot trzeci), co nie obejmuje standardowej inflacji.

• 5️⃣ Wniosek

• W związku z powyższym wnoszę o:

• Przywrócenie dotychczasowej wysokości opłat abonamentowych w ramach mojej umowy nr    .

• Wstrzymanie naliczania podwyżki 3,6% do czasu wyjaśnienia sprawy.

• Przedstawienie dowodu doręczenia zmiany regulaminu / wprowadzenia klauzuli waloryzacyjnej, na którą powołują się Państwo w piśmie.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia reklamacji oraz o odpowiedź w ustawowym terminie 30 dni.

• W przypadku braku odpowiedzi lub nieuwzględnienia reklamacji, zastrzegam sobie prawo do zgłoszenia sprawy do Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE) oraz rzecznika konsumentów, co może skutkować interwencją i cofnięciem podwyżki.

• Z poważaniem,

• 909
  • 3993
  • 6

Myślę. że może się nie udać, bo klauzula inflacyjna została  wprowadzona na zasadzie dostosowania do prawa UE dodatkowo z prawem do wypowiedzenia umowy ale na pewno wszyscy będziemy wdzięczni za info jaki będzie wynik reklamacji.

• 866
  • 3199
  • 9

@_Artek_napisał(-a)

Myślę. że może się nie udać, bo klauzula inflacyjna została  wprowadzona na zasadzie dostosowania do prawa UE dodatkowo z prawem do wypowiedzenia umowy ale na pewno wszyscy będziemy wdzięczni za info jaki będzie wynik reklamacji.

Też tak sądzę, przecież wszyscy abonenci postpaidowi dostali powiadomienie o tym że będzie klauzula inflacyjna, w informacji o Prawie Komunikacji Elektronicznej przy okazji faktury za 10.2024 rok, te zmiany dostali też abonenci którzy mieli wprowadzoną klauzulę w 2023 roku. Też była informacja 

Jeżeli nie akceptują Państwo zmian, mają Państwo możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usługi, której ta zmiana dotyczy.
Oświadczenie w tej sprawie powinni Państwo złożyć do 9 listopada 2024 r. W takim przypadku 9 listopada 2024 r zakończymy
świadczenie usługi. W związku z tym, że konieczność wprowadzenie zmian wynika ze zmiany przepisów prawa, jeśli wypowiedzą
Państwo umowę przed upływem czasu określonego będziemy mieć prawo oczekiwać od Państwa zapłaty odszkodowania związanego
z udzielonymi ulgami.
W przypadku zmiany postanowienia uprawniającego nas do zmiany warunków umowy na czas nieoznaczony, Ci z Państwa, którzy
mają umowę na czas oznaczony, mogą złożyć oświadczenie o braku zgody na jej przedłużenie z powodu braku akceptacji tej zmiany.
Takie oświadczenie mogą Państwo złożyć do czasu wejścia tej zmiany w życie.
Usługi będziemy świadczyć do czasu wprowadzenia zmian w życie.
W przypadku rozwiązania umowy konieczny jest zwrot urządzeń, które Państwu wypożyczamy (do 14 dni od zakończenia świadczenia
usługi).

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33155
  • 41143
  • 1406

A czy masz wyrażoną zgodę na komunikację obsługową na email?

Zwykle zmiany regulaminów i umów dostarczone są na trwałym nośniku w postaci emaila.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1366
  • 3397
  • 31

ta firma nigdy nie była i nie będzie prokliencka! ja rozumiem że musi zarabiać ale takie praktyki pokazują co sie liczy najbardziej w tym biznesie i na pewno nie jest to klient. te wszystkie fundacje, pokazywanie że jest się eko i te uśmiechniete geby w reklamach. to jeden wielki żart! za 50gr to by ....

• 909
  • 3993
  • 6

Bez przesady, to tylko 2,80, będę płacił jakieś 72zł gdybym przedłużył to razem ze wszystkimi dopłatami płaciłbym 85zł więc i tak sporo "oszczędzam".:D

Warto pamiętać, że umowy na czasie nieokreślonym nie dają gwarancji ceny, ciekawe czy osoby z czasem określonym też dostały info o podwyżce, bo jeśli tak to taka praktyka nie jest dobra....

Swoją drogą dziwny jest też fakt że orange nie dzwoni do ludzi którzy od 7 lat są na czasie nieokreślonym dając im "specjalną ofertę" typu 12 miesięcy gratis tylko po to żeby wyrzucić ich z czasu nieokreślonego i wrzucić im np dopłatę za internet na łączu innego operatora, której ja od 7 lat nie płacę:D 7 lat razy 5zł to jednak sporo 😄