Podwyżka abonamentu o wskaźnik inflacyjny mimo że nie mam tego w umowie?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 897
  • 3924
  • 6

Cześć

Mimo że mój ostatni aneks do umowy na światłowód podpisałem w 2019 roku, czyli jeszcze przed wprowadzeniem wskaźników inflacyjnych i innych dopłat,  dziś na odebrałem maila od orange którego fragment wkleję wam w cytacie.

Fragment bo reszta zawiera takie dane jak numer usługi i kwotę podwyżki od 1 kwietnia 2026 o całe 2,88zł

Pokaż szczegóły

informujemy, że Główny Urząd Statystyczny (GUS) ogłosił wskaźnik inflacji za 2025 r. W związku z tym, od
1 kwietnia 2026 r., podniesiemy o 3,6% opłaty abonamentowe planów taryfowych lub wariantów prędkości
dostępu do internetu w ramach usług, które świadczymy Państwu na czas nieokreślony.
Nowe opłaty naliczymy w rachunkach, które wystawimy od 1 kwietnia.
Z czego wynika ta zmiana?
15 stycznia 2026 r. Prezes GUS ogłosił, że średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych
ogółem w 2025 r. wyniósł 103,6. Oznacza to, że w 2025 r. ceny wzrosły o 3,6% w stosunku do cen w 2024 r.
(potocznie: inflacja wyniosła 3,6%). Pełną treść komunikatu znajdą Państwo na www.stat.gov.pl w sekcji
Opracowania sygnalne, Komunikaty i Obwieszczenia.
Na jakiej podstawie wprowadzamy zmianę ceny?
Zmianę ceny wprowadzamy na podstawie warunków umownych. Zgodnie z nimi opłaty możemy zmienić do
6 miesięcy od dnia ogłoszenia wskaźnika inflacji na stronie internetowej GUS.
Ile wyniesie Państwa abonament?
Podwyżkę obliczyliśmy od wysokości opłaty abonamentowej przed naliczeniem rabatów i dopłat. Pozostałe
warunki umowy, w tym udzielone Państwu rabaty, pozostawiamy bez zmian

Jak się zapewne domyślacie, nie chodzi o kwotę podwyżki, bo żeby opłacało mi się podpisywać aneks, musieliby podnieść abonament od 5 do nawet 10zł, 

Chodzi o sam fakt, czy orange ma prawo to zrobić skoro w moim. ostatnim podpisanym aneksie nie ma nawet wzmianki o klauzuli inflacyjnej?.  

*Temat przeniosłem z działu "Internet domowy" - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 774
  • 2754
  • 6

@_Artek_napisał(-a)

No i wszystko jasne......

Jak dowiedziałem się od konsultantki orange, zapisu o klauuzuli inflacyjnej nie było w mojej umowie ale 

Pokaż szczegóły
Tak, tutaj sprawdziłam, że w umowie nie ma Pan takiej informacji, bo jest zawarta przed majem 2022, natomiast w przypadku umów z wcześniejszego okresu przesyłaliśmy do wszystkich naszych Klientów informacje o tej zmianie warunków umownych na początku października 2024 roku

i tam już jest zapis o klauzuli inflacyjnej, przy okazji Pani zaoferowała mi rabat 20zł na całą umowę, co dawałoby 60zł przez 24 miesiące zamiast 72 na czasie nieokreślonym po podwyżce gdyby do tego dorzuciła Funbox 10 za 0 lub 5zł to już bym się zgodził ale podobno nie miała takiej możliwości...... a że na czasie nieokreślonym opłata z 72 wzrosłaby do 90 to podziękowałem za bardzo dobrą ofertę i zostałem na czasie nieokreślonym 🙂 poczekam na nowy modem w dobrej cenie i wtedy poproszę o rabat 20zł przez kolejne 24 miesiące 🙂

Temat zostanie dla przyszłych pokoleń,  bo pewnie tego typu maile będą rozsyłać do wszystkich na nieokreślonym.       

To pokazuje że klauzula inflacyjna została wprowadzona dla wszystkich przez PKE, jako że jesteś na umowie nieokreślonej to możesz zrezygnować z umowy z miesiąca na miesiąc.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1597
  • 6562
  • 62

Podwyżka abonamentu o wskaznik inflacyjny mimo że nie mam tego w umowie?

@_Artek_  czyli następny aneks/umowa może już być na innych warunkach, więc ma prawo.

• 897
  • 3924
  • 6

@Glut  podnoszą cenę z aneksu w którym nie ma nawet wzmianki o klauzuli inflacyjnej, a umowa wynikająca z tegoż aneksu już dawno przeszła na czas nieokreślony.  

• 1597
  • 6562
  • 62

@_Artek_  jeśli nie ma wzmianki to nie ma prawa, bo prawo nie działa w stecz.

• 897
  • 3924
  • 6

To co mam im w takiej sytuacji odpisać? 🙂 

• 1597
  • 6562
  • 62

@_Artek_  złóż reklamację na tą podwyżkę, bo skoro w umowie nic nie ma to nie mają podstaw.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15748
  • 65030
  • 836

@_Artek_  zerknij w umowę pkt 2 w części dotyczącej warunków zmiany umowy. 

Z tego co słyszałem można nie zaakceptować warunków i wtedy umowa w określonym czasie jest rozwiązywana bez kosztów kary 

• 897
  • 3924
  • 6

Nie chce jej rozwiązywać, tym bardziej że nie mam gdzie przejść 😄

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15748
  • 65030
  • 836

@_Artek_  to musisz klepnąć zgodę inaczej zadzieje się to automatycznie 

• 897
  • 3924
  • 6

No i wszystko jasne......

Jak dowiedziałem się od konsultantki orange, zapisu o klauuzuli inflacyjnej nie było w mojej umowie ale 

Pokaż szczegóły
Tak, tutaj sprawdziłam, że w umowie nie ma Pan takiej informacji, bo jest zawarta przed majem 2022, natomiast w przypadku umów z wcześniejszego okresu przesyłaliśmy do wszystkich naszych Klientów informacje o tej zmianie warunków umownych na początku października 2024 roku

i tam już jest zapis o klauzuli inflacyjnej, przy okazji Pani zaoferowała mi rabat 20zł na całą umowę, co dawałoby 60zł przez 24 miesiące zamiast 72 na czasie nieokreślonym po podwyżce gdyby do tego dorzuciła Funbox 10 za 0 lub 5zł to już bym się zgodził ale podobno nie miała takiej możliwości...... a że na czasie nieokreślonym opłata z 72 wzrosłaby do 90 to podziękowałem za bardzo dobrą ofertę i zostałem na czasie nieokreślonym 🙂 poczekam na nowy modem w dobrej cenie i wtedy poproszę o rabat 20zł przez kolejne 24 miesiące 🙂

Temat zostanie dla przyszłych pokoleń,  bo pewnie tego typu maile będą rozsyłać do wszystkich na nieokreślonym.