Jak najkorzystniej zachować numer powiązany z Orange Love?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8868
  • 36050
  • 301

Powodzenia. Nie zapomnij podzielić się informacją jak to się ostatecznie skończy.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 516
  • 2492
  • 22

No właśnie - w ostateczności, jeżeli jest taki opór materii wszelakiej, jeżeli numer nie jest tak ważny, aby był warty poświęcenia czasu na pewne formalności, to zawsze można zrobić tak:

Wypełnić i wysłać pocztą formularz oświadczenia o rezygnacji z usługi znajdujący się pod tym linkiem: 

https://www.orange.pl/omnibook/rozwiazanie-umowy

a w rubryce "uwagi" na formularzu wpisać: po zakończeniu okresu wypowiedzenia proszę o przeniesienie numeru xxx xxx xxx do oferty orange free na kartę

Najwyżej skończy się na konieczności zakupu nowego numeru 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 124
  • 423
  • 0

Oczywiście będę nalegać na przeniesienie na OFnK z zachowaniem dotychczasowej SIM w ostateczności moze przejdziemy na abonament ale pewnie szybciej skończy się w UOKIK i UKE przy czym nieomieszkam poruszyć tematu wmanewrowania w tą umowę. Nie jestem z tych co latwo dają za wygraną. Zapis o braku możliwosci przejscia z Orange Love do OFnK jest zapisem abuzywnym. Klient zawsze powinien mieć możliwość wyboru taką jak każdy inny klient. Skoro opcja OFnK jest dostępna to powinna być dostępna dla każdego a nie zabawa w przenoszenie. Rozpakietowanie Orange Love powinno być możliwe pod rygorem rozwiazania umowy na pozostałe usługi z góry a nie poprzez opcję że usługa nie może być już dalej z pewnych powodów świadczona np. bo nimer został przeniesiony. I druga kwestia dlaczego przedłużając abonament z numerem z Orange Love płacę 65 zł a z innym mniej za to samo? Nie wspominajac, że przy takim przedłużaniu pakiet XS nie występuje.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 731
  • 2593
  • 3

@Liliennenapisał(-a)

@Windowv2 nie posiada nawet dostępu online do konta bankowego. Także o Cyfrowym ID nawet nie ma mowy. Nie ma też smartfona a zwykły telefon sprzed 18 lat. Nie ma więc też mObywatela. Może miec dostęp tylko do stron i maila poprzez komputer lub moj smartfon. Z tego co czytałam w mObywatelu miało też się zmienić że logowanie będzie tylko przez e-dowód a nie jak dotychczas cyfrowe ID chociażby.

No to nie byłoby problemu przeniesienie 2x numeru z pomocą kuriera, u wielu operatorów jest taka możliwość, że najpierw przenosisz do tego operatora a potem powracasz do Orange.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 516
  • 2492
  • 22

@Lilienne W Orange love byłem, z korzyścią dla mnie, zaraz od samego początku wprowadzenia tej oferty, ale numer był w Orange lata dłużej. Gdyby się okazało, że numer został porwany do wymiaru oferty konwergentnej bez możliwości jego odzyskania, to byłaby gruba sprawa do podjęcia przez wszystkie groźne skrótowce 

Operatorzy obecnie często uniemożliwiają migracje pomiędzy niektórymi ofertami np. swoich submarek jak subskrypcja nju-flex, rbm- tm, czy vm- p i trzeba się posiłkować tranzytem przez sieć konkurencji. Intuicja podpowiada, że nie jest to zgodne z duchem prawa konsumenckiego 

• 124
  • 423
  • 0

@Windowv2 a dlaczego to ja mam się uginać przed operatorem i postępować dziwacznie? To spowoduje ze nie zachowam dotychczasowej karty SIM. Jak wspomniałam nie chcę jej wymieniać do tego stopnia, że szybciej przejdę na abonament. Już słyszałam o przypadkach gdy przeniesienie sie nie udało i zostało się z numerem tymczasowym itp. Potem znów masa zabawy gdy coś się nie uda.

@arthur numer jest w posiadaniu tej osoby od 2009 roku więc 16 lat. W Orange Love jest 2,5 roku oczywiście pokrętnie przeniesiony przez salon i wmanewrowanie w nową Orange Love pomimo iż raz wypowoedziałam ją bo nie podobała mi się. Ale tym razem przypilnowali by własciciel podpisał w salonie i by nie można było wypowoedzieć. Oczywiście poinformowalam wlaściciela co zrobił a co chciał. Chciał zawrzeć tylko osobną umowę na abonament na ten telefon a został wmanewrowany w Orange Love i dawna dzialajaca usługa internetu przestała z chwilą nowej bo oczywiscie była zbyt korzystna i były wieczne telefony po 17 razy dziennie by przejść na Orange Love przed czym się broniłam. Wystarczył raz ze wlasciciel pojechał beze mnie i kwiatek. Nie dość ze opłata wzrosła o 50 % to nic się nie zmieniło dla mnie ale dla Orange tak. 

• 731
  • 2593
  • 3

@Liliennenapisał(-a)

@Windowv2 a dlaczego to ja mam się uginać przed operatorem i postępować dziwacznie? To spowoduje ze nie zachowam dotychczasowej karty SIM. Jak wspomniałam nie chcę jej wymieniać do tego stopnia, że szybciej przejdę na abonament. Już słyszałam o przypadkach gdy przeniesienie sie nie udało i zostało się z numerem tymczasowym itp. Potem znów masa zabawy gdy coś się nie uda.

A jeszcze dziwacznie też musisz postępować jeśli chcesz przejść z Nju subskrypcja do Orange na kartę, bo przejście tam jest w jedną stronę, w drugą stronę musisz przenieść numer do innej sieci i dopiero wtedy do Orange. Z numerem tymczasowym na kartę to tylko w kilku sieciach w tym w Orange na kartę jest tak.

• 124
  • 423
  • 0

@Windowv2 dlatego ja zawsze dopytuję i czytam umowy kazdy zapis. Ale rozumiem osobę starszą co wtedy była pewnie była poganiana ze tu o proszę podpisać i już bo inni czekają. A wypowiedzieć umowy zawartej w salonie nie mozna bi odstąpienie nie przysługuje. Widzę zapis ze nie mozna z Orange Love przejsć na kartę,.ale nawet jeśli nie tłumaczy to dlaczego abonament w numerze wyciąganym z Orange Love musi być tak drogi za aż 65 zł gdy plan XS kosztuje 35 zł jednak na niego nie można przejsć w takim przypadku też nie wiedzieć czego.

• 731
  • 2593
  • 3

@Liliennenapisał(-a)

@Windowv2 dlatego ja zawsze dopytuję i czytam umowy kazdy zapis. Ale rozumiem osobę starszą co wtedy była pewnie była poganiana ze tu o proszę podpisać i już bo inni czekają. A wypowiedzieć umowy zawartej w salonie nie mozna bi odstąpienie nie przysługuje. Widzę zapis ze nie mozna z Orange Love przejsć na kartę,.ale nawet jeśli nie tłumaczy to dlaczego abonament w numerze wyciąganym z Orange Love musi być tak drogi za aż 65 zł gdy plan XS kosztuje 35 zł jednak na niego nie można przejsć w takim przypadku też nie wiedzieć czego.

Dlatego umowa drogą online albo przez infolinie wydaje się być ok bo ma się te 14 dni na odstąpienie, w salonie takiej możliwości nie ma. Po za tym w salonie to jest duże parcie na sprzedawanie abonamentów, a jak ktoś chce przenieść numer  na kartę to nagle systemy wywala.

• 124
  • 423
  • 0

@Windowv2 w moim przypadku wywalił error i przy próbie zawarcia abonamentu z oddzieleniem z Orange Love. Dla mnie nie dziwne skoro tracili na tym 50 zł miesiecznie ;). Przy czym przejscie na abonament jest bezpieczniejsze dla zachowania numeru bo karta SIM i numer nie wędruje między sieciami. Może jest droższe ale bezpieczniejsze. Tamta umowa Wlasciciel sam pojechał bez informowania kogokolwiek do salonu, a szkoda, bo mogłam pojechać z nim 4 h później i byłoby zupełnie inaczej. Niemniej jednak dalej mogę się upierać o próbować przejscia na kartę naglaśniając sprawę, choć może się odbić to tak że będę wrednym użytkownikiem więc gorsza oferta xd Nigdy nie wiadomo co przyjdzie do głowy. Nawet tak prosta czynność jak cesja numeru na kartę nie była bez kłopotów. Zapomnieli powiedzieć że po cesji trzeba doladować numer by w pełni zaczął działać. Poza tym kwiatek w postaci niezaktualizowania danych przez Orange i logowanie na konto Mój Orange było poprzez uwierzytelnienie SMS na numer przeniesiony będący po cesji innej osoby, co już całkiem śmieszne. Przez takiego kwiatka gdyby osoby były daleko od siebie zostawalaby zmiana w salonie. Przy cesji powinni zmienić ten numer weryfikacyjny na jedyny pozostający na koncie tej osoby.