Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy tak opisany w Orange Love internet mogę odliczyć w picie?

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

Czy tak wyszczególniony internet mogę odliczyć?

1000003923.jpg

*Post wydzieliłem z tematu "Odliczenie pit a Orange love" - moderator Wojciech.

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14813
  • 60818
  • 752

@Doroy  pamiętaj, że sam czysty internet, czyli pierwszą pozycję faktury 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 498
  • 1910
  • 7

@Doroy  tak, tą pozycję 81,20

• 20407
  • 58945
  • 799

@Doroy odliczenie można dokonać, jeśli na fakturze jest wyraźnie zaznaczone, że to jest opłata za internet. Nie widzę wyraźnego zaznaczenia na fakturze, że płacisz za usługę dostępu do internetu. 

@Glut @agat13 brak słowa internet w pozycji pierwszej na kwotę 81,20 jest ryzykowne do dokonania odliczenia za dostęp do internetu. US możne podważyć takie odliczenie. 

Każdy wypełnia zeznanie podatkowe na swoja odpowiedzialność. Nieprawidłowe rozliczenie może wiązać się z poniesieniem kary finansowej.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7175
  • 29346
  • 232

Ja bym skorzystał. Przy takiej kwocie ryzyko kontroli jest praktycznie zerowe. A przecież faktury do rozliczenia nie dołączysz. Przez te 32 lata raz tylko musiałem pokazywać faktury, ale wtedy ulga objęła całość zapłaconej zaliczki.
Naturalnie możesz też zapytać w US.
Tak czy owak zrobisz to na własną odpowiedzialność.

• 14813
  • 60818
  • 752

@ketrasaArtur  z US jestem za pan brat...to naprawdę jest bezpieczne, bo przecież jest nazwa własna usługi i prędkość. Każdy wie jak się nazywają mniej więcej usługi u operatora, więc ryzyko kontroli niewielkie, a i wytłumaczyć się prosto..

Net to net 

• 20407
  • 58945
  • 799

@ j131 udało się Tobie. Ja miałem kontrolę przez trzy lata pod rząd. Pierwsza kontrola odbyła się jak tylko zacząłem korzystać z ulgi internetowej. Nie jest to jednak reguła, po prostu tak losowo zostałem wybrany. Podczas kontroli niezbędne są wtedy faktury do okazania podstawy do odliczenia ulgi internetowej. Faktury były wystawione tylko na sam internet, więc słowo internet znajdowało się na fakturze.

@agat13 nazwa własna usługi jest, ale brak słowa "internet", a to jest podstawa do rozliczenia usługi. Pytanie, jak US zinterpretuje zapis w ustawie. Jeden uzna, że można odliczyć, inny że nie. Decyzja oczywiście o rozliczeniu ulgi internetowej należy do @Doroy

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2774
  • 11472
  • 113

Cześć @Doroy 

Aby skorzystać z ulgi za internet, na fakturze musi być konkretnie wyszczególnione, że kwota dotyczy internetu. Powinno być: opłata abonamentowa: 120 zł, w tym za internet 81,20.

Na stronie Podatki Gov znalazłem taką informację

Ulgę internetową możesz odliczyć, jeśli posiadasz dokument potwierdzający poniesienie wydatku, zawierający w szczególności:

• dane identyfikujące kupującego (odbiorcę usługi),
  • dane identyfikujące sprzedającego usługę,
  • rodzaj usługi oraz
  • kwotę zapłaty

Za dokument można uznać zatem: faktury, rachunki oraz każdy inny dowód zawierający w/w dane.

Poniesione wydatki możesz odliczyć tylko w roku, w którym zapłaciłeś za zakupioną usługę.

Jeżeli dostęp do sieci Internet jest tylko jedną z usług kupowanych u danego dostawcy, obok np. telewizji kablowej, czy telefonu stacjonarnego, z dokumentu wystawionego przez dostawcę usługi musi wynikać kwota wydatków za użytkowanie sieci Internet.

Aby skorzystać z ulgi internetowej w tym przypadku w umowie z dostawcą, powinny być wyszczególnione dokładne wydatki poniesione na użytkowanie internetu,

Więcej informacji znajdziesz w tym linku https://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odliczenia-i-zwolnienia/ulga-na-internet/

Pozdrawiam 🙂