Nie można wyświetlić tego widżeta.

Po przejściu z karty na abonament nie mogę aktywować karty esim

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 10
  • 20
  • 0

Dzień dobry,

parę dni temu przeszedłem z karty na abonament ze względu na esim. Jednak nie mogę aktywować karty esim w nowym telefonie. Przy pierwszych próbach dodania karty esim poprzez kod QR nie przychodził kod sms do aktywacji. Postanowiłem wtedy przywrócić ustawienia fabryczne telefonu i od tego momentu jak próbuje dodać kartę poprzez kod QR to wyskakuje info że nie można połączyć się z siecią, oczywiście dostęp jest do internetu. Próbowałem też na próbę zainstalować poprzez kod QR na drugim telefonie jednak tam nie przychodzi sms do aktywacji. Pracownik działu technicznego jak zwykle bezradny i nie umie rozwiązać problemu. Tylko zapisał zgłoszenie do działu technicznego. Może tutaj otrzymam pomoc i ktoś wyjaśni co dalej robić.

Pozdrawiam

15 ODPOW. 15

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20430
  • 59013
  • 800

@arsson wygenerowany kod do karty eSIM można użyć tylko raz. Jeśli kod QR już był kilka razy używany, to ponownie nie da się aktywować karty SIM, trzeba wygenerować nowy kod QR. W trakcie wgrywania karty eSIM niezbędny jest dostęp do internetu, np. poprzez WiFi.

• 10
  • 20
  • 0

Kilkukrotnie był generowany nowy kod QR przez konsultanta, dostęp do internetu poprzez wifi ale też poprzez kartę sim

Problem teraz jest to że nawet jeśli jest wygenerowany nowy kod i jest dostęp do internetu to i tak pokazuje że brak sieci

• 20430
  • 59013
  • 800

@arsson czy telefon znajduje się na liście modeli wspieranych do obsługi eSIM w Orange?

Informacje dotyczące eSIM w Orange oraz modele obsługujące eSIM:

https://www.orange.pl/omnibook/karta-esim

Ważne, aby poprzednia karta eSIM została usunięta, a najlepiej jakby w ogóle nie było na telefonie żadnej karty eSIM.

Osobiście to bym założył konto na FLEX-ie, tam jest możliwość sprawdzania i generowania kodów QR karty SIM w aplikacji. Przed upływem dwóch tygodni można bezpłatnie zrezygnować z FLEX-a i opłata za plan zostanie zwrócona. Jest wiec możliwość dokładnego sprawdzenia samodzielnie działania karty eSIM na telefonie.

• 10
  • 20
  • 0

Mam redmi note 14pro+

• 20430
  • 59013
  • 800

@arsson spróbowałbym odinstalować wszystkie karty eSIM z telefonu i zainstalować ponownie z nowo wygenerowanego kodu QR.

• 10
  • 20
  • 0

Już tego próbowałem, nic to nie dało. Próbowałem tez na drugim telefonie na redmi note13pro i ta sama sytuacja, tylko że tam po ze skanowaniu kodu jest oczekiwanie na kod sms który nie przychodzi.

Jak mogę całkowicie usunąć usługę esim w usługach orange? Cały czas jest napis że jest w trakcie włączania.

• 20430
  • 59013
  • 800

Problem z esim

@arsson to jeszcze jedna sprawa. Nadal masz aktywną fizyczną kartę SIM? Pewnie na nią przychodzą SMS-y w celu potwierdzenia wymiany.

• 10
  • 20
  • 0

Problem z esim

Tak, oczywiście. Karta fizyczna jest w starym telefonie RN13PRO, tam gdzie próbowałem aktywować esim. Docelowo esim miała być w nowym fonie

• 20430
  • 59013
  • 800

@arsson wyjmij kartę SIM i przełóż do innego telefonu, a na nim aktywuj eSIM. Spotkałem się z sytuacją, ale to we FLEX-ie, że jeśli jest karta SIM w telefonie, to eSIM z tym samym numerem nie chciała się aktywować. Może taka podpowiedź zadziała.