- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Blokowanie przychodzących SMS gdzie nadawcą jest nazwa a nie numer
Dziękuję za cenną sugestię. Wiadomość pomimo nazwy nadawcy na to wskazującej niestety nie pochodziła z serwisu 1win, co serwis ten potwierdził.
Nie zawierała linku prowadzącego do tego serwisu, lecz do innego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Być może numer komórki był w bazie jakiegoś wycieku. Wtedy wiele się nie zrobi,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki, tak jak pisałem, kontaktowałem się z supportem i odpisali to co napisałem poprzednio.
Wiele się nie zrobi - zgoda! Stąd pomysł właśnie, aby wiele się dało zrobić 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Takie numery powinny być w jednym z rejestrów
https://bip.uke.gov.pl/rejestr-premium/
https://bip.uke.gov.pl/wykaz-integratorow-uslug-sms-dla-podmiotow-publicznych/
https://bip.uke.gov.pl/wykaz-dno/
A przesłałeś treści SMS na numer 8080 ? Dziwię się, że nikt z CERT nie podjął interwencji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 "Takie numery powinny być w jednym z rejestrów" - jakie numery masz na myśli?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wg mnie tak się dzieje gdy wyrazi się na wszystko zgody marketingowe, gdzie zawsze Orange też proponuje bo za to rabat. Ja ostatnio dostałam 400GB za wyrażenie zgód ale uwaga, odmownych., co całkiem mnie zdziwiło. Warto zweryfikować w MO co się ma wybrane. Co więcej warto poszukać na stronie z zamówieniami subskrypcji na telefon, ja dostawałam notorycznie o odchudzaniu bo kiedyś zamówiłam suplement i numer telefonu zarejestrował się u nich w bazie. Wyłączałam też kłopotliwy SPAM z RMFFM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Liliennenapisał(-a)...
wyrażenie zgód ale uwaga, odmownych
...
Zgodzić na coś się można (=udzielenie zgody) albo można na to coś się nie zgodzić (nie udzielenie zgody). Nie ma czegoś takiego jak "wyrażenie zgody odmownej".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 może to i prawda ale sam Orange w komunikacie napisał coś w ten deseń. W każdym razie liczy się to że za odmowę spamu też wpadło 400 GB. Najpewniej chodzi o to że są zgody wymagane jak ta o świadczenie usług.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Lilienne, w poprzednim poście chodziło mi tylko o poprawność językową, oczywiście bez urazy. Ale co do zgód, to faktycznie jest ich tyle rodzajów i z tak rozmaitymi konsekwencjami że można się pogubić. Jednak jestem pewien, że dla rabatu trzeba na coś tam wyrazić zgodę, natomiast nadal większość "zgód" można mieć "odwołane" - w tym te najbardziej problematyczne, umożliwiające Orange dzielenie się naszymi danymi z podmiotami trzecimi. Te na rabaty nie wpływają i doprawdy nie wiem kto i dlaczego chciałby z własnej woli na coś takiego się zgadzać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 wiele osób też wysyła TAK na 80290 nawet nie wiedząc czemu to robi ale wie ze za to dostaną 400 GB. Teraz kwestia jakie są tego konsekwencje czy taki SMS ustawia wszystkie zgody na TAK czy tylko te wymagane ale napisane jest zgód marketingowych więc myślę że tak może się nieświadomie dziać. Weszłam na konto dziadka ktory miał rabat 4,99 miesięcznie za zgody i wszystkie były na tak. Ja na swoim koncie orange miałam wszystkie brak.decyzji nie wiem czemu ale robiąc cesję numeru na kartę musiałam zaznaczyć coś w tyk kilka jest wymaganych. Za to na każdym moim numerze a było ich 9 aktywowały sie te 400 GB, mimo ze tylko 3 niezbędne były na tak. Z tej racji warto właśnie zwracać na uwagę. Autor wątku ma problem z takimi SMSami ktore wyglądają na sms od usługodawców zewnętrznych. Mogą to być SMSy przez przekazanie numerów bo odsprzedaż jest teraz na chodzie danych klientów, numery ze spisów itp. Wystarczy jedna niewinna zgoda, lub składajac zamówienie na produkt na jakiejś stronie internetowej zaznaczyć jakąkolwiek zgodę marketingową która nie była niezbędna do jego realizacji. Nawet jak patrzę na płatności faktur w MO przez Autopay to wszystkie zgody jakie tam wyskakują to masakra a ja zawsze mam wszystkie odznaczone. Znam ból spamu. Nawet strasząc nadawcę dzwoniącego z ofertą fotowoltaiki Prezesem UODO nic to nie daje. Oni nie rozumieją gdy mówię proszę skasować ten numer z bazy i nie dzwonić powtarzają od początku swoją formułkę lub wymieniają niby korzysci. Mi na najstarszym 19 letnim numerze udało się wyłączyć RMFFM spam denerwujący, gdzies na wycieczce w autobusie było radio i mozna było cos wygrać, cóż napisałam za 3,69 zł i wpadlam w spiralę. Zdarzają się też SMSy od Lokalizacja itp je też pewnie będę wyłączała jak znajdę źródło. Często też SMSy podpisane właśnie różnymi imionami ale Polskimi. Nie dziwne wczesniej tel był zarejestrowany na osobę która miała wyrażone wszystkie zgody. W takim przypadku zmiana numeru może niewiele pomóc jak i on za chwilę przez te zgody będzie krążył po świecie.