Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

14 dni na odstąpienie umowy - terminy

badsector
Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy

Od kiedy zaczyna się liczyć okres 14 dni na odstąpienie umowy zawartej na odległość? Od momentu potwierdznia zawarcia umowy przez telefon, czy od momentu dostarczenia umowy wraz z kartą SIM przez kuriera?

6 ODPOW. 6
Highlighted
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

W podanym przez Ciebie wpisie są niejasne kwestie.

Jeśli umowa była na osobę prywatną, to Orange nie oferuje "zawiera umów przez telefon", a jedynie telefoniczną możliwość złożenia zamówienia (to potocznie to samo, ale wg prawa różne sprawy). Wtedy czas liczony od podpisania umowy (fizyczny podpis).

A czy na pewno otrzymałeś na maila potwierdzenie zawarcia umowy? a nie tylko potwierdzenie złożenia zamówienia?
badsector

Umowa jest na osobę prywatną, ponadto żadna komunikacja mailowa w tej sprawie nie była wymieniana. Jedynie komunikacja telefoniczna, a później wizyta kuriera z umową i kartą SIM.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

A to jak dostałeś potwierdzenie zawarcia umowy przez telefon? Bo jak zawierasz umowę przez telefon to nie podpisujesz jej fizycznie.
badsector

Rozumiem, że w takim razie, w tym wypadku nie zawarłem umowy przez telefon, a w momencie wizyty kuriera i złożenia podpisu, więc to od tego momentu liczony jest czas zawarcia umowy.

Myląca dla mnie w tym przypadku jest data "sporządzenia umowy", która widnieje na umowie i jest taka sama jak data rozpoczęcia umowy którą widzę w "Mój Orange".  Kurier natomiast przyjechał z umową kilka dni później.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Powinieneś mieć pozycję jeszcze jedną jak termin uruchomienia usług. Przy odstąpieniu 14 dniowym ważna jest data zawarcia umowy (w tym wypadku podpisu).
bodzi
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Wątek wyczerpany: Dla podpisanej umowy zawsze liczy się 14 dni od PODPISANIA UMOWY

Dla sprzętu - od DOSTARCZENIA/ODEBRANIA sprzętu