Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Światełko w tunelu

Oczywiście, kabel eternetowy dowolnej długości można bez problemu kupić, nawet na testy. Ale jeśli trzeba by więcej niż kilka metrów, to dla samych testów jest to mało praktyczne. Co do ewentualnej "przeróbki", to takie kabelki można schować w listwach albo pod listwami, i tamże schować ewentualne przewierty. Całkowita długość kabla nie może przekroczyć 100m i odległość nie ma wpływu na szybkość połączenia. W przeciwieństwie do WiFi połączenie po kablu jest stabilne i stałe, nie zależy od chwilowych warunków w eterze.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , dziękuję 😊 Pierwsza faktura zapłacona i pozycji bez liku, że trudno się w nich połapać 😊 Następna będzie normalna i w końcu mogę odetchnąć, że moja batalia o światełko trwała formularzowo latami, natomiast ostatni etap szybko i w dosyć sprzyjających mi okolicznościach. Pewnie kolejne inwestycje ruszą z kopyta, bo jak byłem w salonie Orange, kamery uchwyciły fachowców obok słupów po smsie od Orange. Z lekkim poślizgiem, ale Orange dotrzymało słowa 😀

Screenshot_20251021_195725_Messages.jpg

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Światełko w tunelu

Takiego SMS to i ja dostałem. Mimo to u mnie wszystko działało. Nie było przerw. Robili jakieś przyłącze w okolicy, ale to nie wpłynęło na działanie światłowodu, telefonii ani telewizji mojej lokalizacji.

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@janio1 , mnie nie było, to nie wiem co robili, ale chociażby zmiana logo na sprzęcie lokalnego, którego ktoś przejął, też trwa. Jak przy każdej pracy, coś nieoczekiwanego może się zadziać i być może wolą dmuchać na zimne takim smsem? Nie wiem. Jak czytam forum, to każdy przypadek inaczej przebiega. Trzech podpiera łopaty, a jeden robi za trzech😊

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@atlas_cudownapisał(-a)

Dzień dobry,  dużo piszę na NO, poproszę rabacik XD. 

Pani konsultantka.. yyyy :D. 

@atlas_cudow , gryzłem się z tą żartobliwą ironią, czy Ci odpowiedzieć, albo i nie😀 Wybacz, nie byłbym sobą, gdybym nie sprostował mojego wpisu kierowanego do @ŁysaKaszankaINC , cytuję: " Jak uczestnik zlotów i przyjaciel NO dostałeś taką ofertę?". Odp.: "Nie mam żadnych znajomości, więc chęć pozyskania światłowodu po latach wyczekiwań została podbudowana pozytywnym odbiorem na forum NO i zawalczyłem. Do każdej rozmowy podchodziłem z emaptią, nie owijając w bawełnę niuansów niektórych ustaleń, które mnie irytowały, albo wprost nie podobały się."

Ta chęć pozyskania upragnionego światłowodu, podbudowana pozytywnym odbiorem na forum NO, była skierowana do wszystkich forumowiczów wspierających mnie w moich dylematach związanych ze światłowodem, a nie jako moje pochwalne cv kierowane do konsultantów, by przychylniej spojrzeli na mnie, bo jestem aktywny na forum NO. Ty zapewne tak to odebraleś i "pokazałeś yyyy" żartobliwie jako zdziwienie u  Pani konsultantki😀 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2845
  • 12106
  • 74

Światełko w tunelu

@bronzub  Tak właściwie to zostałeś podłączony przez POŚ w skutek dorejonizwania, czy po prostu operator robił przyłącze na Twojej ulicy i Twój adres się załapał? 

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

Jak się nie mylę to PSO wykupił lokalnego operatora

A w temacie PSO - instalują światłowody (niestety nie do mnie)

IMG_3198.jpeg

--------------

Scaliłem wpisy 

Mikołaj 

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@atlas_cudow , nie dociekałem dogłębnie, ale pewnie @deest ma rację. Bo to przyłącze należało do lokalnego operatora i od ich pracowników, których zaczepiłem podczas wykonywania jakichś prac na słupach obok mojego domu, dowiedziałem się, że to już infrastruktura z logo PŚO. I to ten hurtownik poprzez swojego handlowca uderzył do mnie z pierwszą ofertą. Gdy zrezygnowałem, to Orange złapało wiatr w żagle. Wszystko przebiegało w tempie iście błyskawicznym 😀

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

No tam PŚO też szybko robi. Dzisiaj ciągnęli rury pomiędzy drogą. Trochę tam pomagałem robotnikom, mają następnie podłączać budynki 🙂

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@deest , liczysz na "drapane"?😀 Myślisz, że jak pomożesz, to oni Ci pomogą założyć światłowód?