Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@j131napisał(-a)

Ale w co mam uwierzyć? Że zainstalowałeś aplikację Orange TV GO na telewizorze? Nie uwierzę, chyba że pokażesz ją zainstalowaną. Bo że dostęp do strony orange tv go przez przeglądarkę można uzyskać, to wiem, to nie jest jednak to samo, bo niewygodnie się to obsługuje no i dochodzi narzut przeglądarki.
Deloder Multi 4k to zupełnie inna bajka, oczywiście że zmienia sytuację. Ale nie brałbym go pod uwagę dopóki nie opanujesz apki na telewizorze. Bez dobrze zestawionego połączenia między TV a Funboksem TV będzie działać w kratkę.

@j131 , przecież pokazałem jaki jest interfejs na Orange TV Go na TCL-u i dwa obrazy dla porównania. Jeden z aplikacji Orange TV z piosenkarką i z Gangu Olsena na aplikacji Orange TV Go też z TCL-a. Nie znam się za bardzo na bitrate, ale obserwuję bitrate na kamerach zewnętrznych po Wi-Fi. Jedna ma zawsze 100% siły 💪 sygnału i na poziomie ponad 100 w zwyż bitrate bo pokazuje mi takie dane aplikacja. Druga ma przeważnie ponad 60% siły 💪 sygnału Wi-Fi i bitrate na skaczącym poziomie od kilkunastu do kilkudziesięciu bitrate, ale nie umiem technicznie to przedstawic, z czym, co i jak opisać. Ty operujesz perfekcyjnym językiem technicznym, a ja jestem noga i gębusię jak koparę do załadowania rozwieram, gdy operujesz językiem technicznym 😀 A jak to się mierzy na Go i nie Go TV, to ja nie wiem. Wiem natomiast na podstawie obejrzenia obrazów na Go i nie Go z przeglądarki Open Browser oraz TV BrowseHere, to jak pochmurne niebo (Gang Olsena) i błękit nieba (Belinda Carlise-Circle in the sand). 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2845
  • 12106
  • 74

Światełko w tunelu

Jest szansa, że na TCL będzie dostępna apka w wersji GO. Przyczyny nie będę opisywał, bo właściciele TCL  mogliby się obrazić...  W każdym razie, każdy TV, który pokaże te apke jest delikatnie rzecz ujmując "niedopracowany". 

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@janio1napisał(-a)

@j131 

@bronzub 

Już mi się wszystko pomieszało, ponieważ jeszcze prowadzę rozmowy na mesengerze. 

Tak się składa że @j131 ma rację przeglądarka jest aplikacją, a telewizja oglądana odbywa się na zasadzie adresu strony www. Aplikacji Orange TV Go nie zainstalujesz na Android w telewizorze ani przystawce. To jest aplikacja na urządzenia mobilne. I teraz pytanie do @bronzub . Masz wykupioną usługę światłowód+ TV w Orange i nie możesz oglądać przez aplikację Orange TV na TCL? Może trzeba aktywować usługę w Mój Orange. Tu jest link jak to zrobić https://www.youtube.com/watch?v=NeJHYIEFwkg  Chyba przestanę już pisać bo mi się pokręciło na czym stoimy.

@janio1 , ja jestem po eksperymentach, ponieważ nie miałem zielonego pojęcia o zasadzie działania Orange TV. Teraz już wiem. Jak wspominałem do wiadomości @j131 dużo wcześniej, z Ethernetem (kabelkami z pokoju do pokoju) jest problem, więc w jednym jest światłowód z FB6 i tak mam sieć Wi-Fi na TCL-u w drugim pokoju zapisany. Dlatego bezpośrednio z aplikacji Orange TV na telewizorze, oglądanie jest szybkie i bezproblemowe. Moje testy i Twoje @janio1 pokręcenie zostaw w spokoju. Mam aktywną i aktywowaną Orange TV po kilku dniach od założenia światłowodu Orange. Tylko że po aktywacji byłem zielony, więc testowałem a Wy mając wiedzę, pisaliście w tym wątku to i owo. Ja się tym wszystkim na serio zajmowałem. Teraz wiem, że niepotrzebnie pewne testy robiłem, ale gdybym nie "dotknął" tematu, to pewnie dalej bym tkwił w niewiedzy. Usługa tv ma się dobrze i jest tak skonfigurowana po Wi-Fi, że niejeden by pozazdrościł przy mojej umowie na 600Mb/s na pełnym FTTH. Zastanawia mnie tylko, czy w tej mojej konkretnej sytuacji jest sens brać ten dekoder 4K Multi, skoro Ethernetu póki co nie podepnę, a samo podpięcie pod HDMI w telewizorze coś mi poprawi? Kto mi powie? Tym bardziej, że gdzieś na stronie Orange przeczytałem, że ten dekoder nie jest do oglądania DVB-T a poprzez aplikację Orange TV i ewentualnie dokupione pakiety. Dobrze mówię, czy teraz to mi się pomieszało całkiem, a nie @janio1  😊 ?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Światełko w tunelu

Bronek, proszę nie mieszaj do tematu jeszcze DVBT bo całkiem kręćka dostaniemy.
W kwestii wypożyczenia dodatkowego dekodera mogę ci kompetentnie doradzić, ale nie wiem czy tego chcesz.

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , jak jesteś jeszcze po drugiej stronie ekranu, to doradź, proszę. Byłem pod prysznicem i golenie doszło 😀

• 8678
  • 35107
  • 293

Światełko w tunelu

OK, przejrzałem jeszcze raz dokładnie wszystkie obrazki które zamieściłeś (przybyło postom polubień), i przepraszam za niedowiarstwo - na telefonie nie było to tak oczywiste. Masz wyjątkowy zestaw sprzętu, umożliwiający porównania które nie są dostępne literalnie dla nikogo innego. Faktycznie możesz na tym samym TV i tym samym łączu porównać obie wersje aplikacji telewizyjnej Orange, co właśnie zrobiłeś. To samo w sobie jest unikalne osiągnięcie, doceniam i dziękuję za jednoznaczne wykazanie tego, co już wcześniej było sygnalizowane: faktycznie aplikacja GO, tak jak i dostęp do tego samego przekazu przez stronę internetową "go" nie nadaje się do prezentacji na dużym ekranie, i nie jest to kwestia specyficznych ustawień czy ograniczeń sprzętu. Super! To fajny, jednoznaczny wynik, nawet bez wnikania w "bitrate", który nikt właściwie nie wie jak tu zmierzyć, sprawa jest oczywista. Ten temat można zamknąć.

Co do dekodera Multi. On ma w środku aplikację o bardzo podobnym interfejsie jak ta aplikacja którą masz na swoim TCLu. W zasadzie, z punktu widzenia obsługi powinno to być praktycznie dokładnie to samo. Jeśli jesteś zadowolony z działania aplikacji (Orange TV, oczywiście), to wypożyczenie tego dekodera nic ci nie da, poza pozbyciem się dodatkowej kwoty z miesięcznego budżetu. Jedyny scenariusz w którym powinno się rozważać ten wynajem, to gdybyś miał dwa telewizory i na obu chciał oglądać program (czyli multiroom). Wtedy zasadniczo nie ma wyjścia, powinno się wynająć dekoder. Orange do tego typu umów do niedawna dawał tylko dekoder Multi, ale podobno teraz można też dostać inne dekodery (np. IWU200), nie jestem pewien co w Twoim przypadku ci proponują. Tak czy owak w zasadzie na tym argumentacja się kończy - przy dobrze działającej apce na TCLu wypożyczanie dekodera (jakiegokolwiek ) nie ma sensu.
Gdybyś jednak chciał go wynając, to trzeba pamiętać o jeszcze jednym aspekcie technicznym. Ten dekoder dostaje jeszcze inny sygnał niż aplikacja (to już trzeci: przetestowałeś sygnał dostarczany do GO, i do zwykłej apki, do multi jest jeszcze inny sygnał). Ten sygnał co do jakości obrazu niczym nie różni się od tego dostarczanego do apki, ale jest dostarczany jakieś 20 sekund wcześniej (czyli jeśli ten sam mecz oglądasz z obu źródeł, to na dekoderze multi gole wpadają 20 sekund przed golami na TCLu). W dodatku ten sygnał dostarczany jest nieco innym protokołem, który może nieco bardziej obciążać WiFi - generalnie powinno to działać (wszystkie dekodery Orange można podłaczyć zarówno kabelkiem, jak i przez WiFi), ale nawet Orange nie rekomenduje używania dwóch dekoderów (apka to też swego rodzaju dekoder - też się liczy) przez WiFi, a ja oczywiście tym bardziej; uważam ze jeśli już to podłaczać, to po kablu.
No i wreszcie kwestia pilotologii: ten dekoder ma swojego pilota, i raportowane są problemy z "dzieleniem" się tym pilotem z telewizorem; może się okazać że potrzebne są oba.
Na koniec kwestia dźwięku. W sygnale do aplikacji, przynajmniej kiedy ostatnio się temu przyglądałem, wszystkie kanały miały jedynie stereo. W sygnale do multi sporo jest programów z dźwiękiem wielokanałowym. Tylko że niektórzy koledzy raportowali problemy z obsługą tego dźwięku przez dekoder Multi. Więc w tym specyficznym przypadku, gdyby zależało ci na dźwięku wielokanałowym (bo np. masz rozbudowany system audio, z kinem domowym, i licznymi kolumnami do niego podłączonymi), to warto wziąć dekoder, ale raczej należałoby wtedy nalegać na inny model niż Multi 4k, najlepiej tzw. "Dekoder 4k", czyli IWU200. On ma co prawda zupełnie inny interfejs, nie jest na androidzie i nic poza IP TV i Netfliksem na nim się nie poogląda, ale poza tym nie stwarza większych problemów.

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , dziękuję bardzo za detale😊 Właściwie to nawet ten Stick spełniałby swoją rolę, pod warunkiem wykupienia jednego z 12-stu płatnych pakietów dostępnych na nim. Bez Orange TV, bo ten Stick wymaga akceptacji potwierdzającej subskrypcję w Google TV. Jest tylko jedna subskrypcja z Apple TV, a reszta to m.in. Canal+ , Netflix i reszta z dwunastki.

Dwa błędy i dwie edycje😀

• 8678
  • 35107
  • 293

Światełko w tunelu

@bronzub: stick to dokładnie to samo co TCL (z twojego, czyli klienta punktu widzenia), na nim też masz możliwość zamówienia tych pakietów IP TV czy streamingów które chcesz oglądać.
Autoryzacji wymaga, bo tylko jedno z dwojga: TCL albo stick mogą być aktywne - autoryzacja jednego, wylogowuje drugiego (i tak w kółko).

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , na TCL-u jest większy wybór. Na Sticku jedynie 12😊

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

Znowu wczoraj konsultantka wprowadziła mnie w błąd. Dzisiaj w salonie jedynie oddałem do reklamacji słuchawki Galaxy Buds3, natomiast Stick wrócił ze mną do domu, bo kto i w jaki sposób zamawia, to ta sama ścieżka zwrotu go obowiązuje. Przynajmniej tak to zinterpretował pracownik salonu, chociaż innymi słowami się posłużył. Paczkomat InPostu, to kolejna moja lekcja nauki i poszło do Ołtarzewa. Dekodera nie wziąłem i minie termin odbioru, to zlecenie zniknie z ich systemów. @j131  póki co, koniec testów Orange TV. Mam tylko pytanie, czy idzie gdzieś zamówić Ethernet na kilkanaście metrów, gdyby mi się chciało robić z czystej ciekawości testy łącza? Dziury w murze nie chcę robić, bo po remontach pomalowane, a żonę wkurzają kolejne przeróbki, chociażby byłyby drobne.