Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , masz rację, ale dla mnie to alternatywa dla porównania, co jak działa i jak działa. Tak wyszło...poprostu. Jeszcze się w tym nie zatraciłem😊. Rok, nie wyrok, a dwa lata za brata, ...przeminą lata. Niech żyje wolność, wolność i swoboda...😀 Jedni w każdym pokoju mają kilka telewizorów z multiroomem, a @ketrasaArtur pewnie całą szufladę smartfonów😊 Kamery hulają na innej sieci, a reszta w Orange. Taki podział ról. Tak mi dużo pomagasz, bo jestem mądrzejszy o Twoje i innych uwagi. Wczoraj miałem zgłoszenie techniczne nt. appki Orange TV i natychmiastowy telefon zwrotny z działu technicznego, a dzisiaj sprawdzałem i zapisałem sobie kanały, słuchając na NUTA GOLD przeboje z lat mojej fascynacji "piątym biegiem" 😊 Moja pierwsza styczność z przebojami Zachodu, to nocne czatownie i nagrywanie z radia Ludwik na ZK-120T kabelkiem z Radia Luxemburg😀 Czemu miałbym"umierać" w zacofaniu?. Jestem Tobie i innym wdzięczny-dziękuję😊

Próbka z Orange TVBelinda Carlisle-Circle in the sand (1987)Belinda Carlisle-Circle in the sand (1987)

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8682
  • 35118
  • 293

Światełko w tunelu

Czyli chcesz płacić dwóm dostawcom za internet. OK, jasne kto bogatemu zabroni. ALE: czemu robisz sobie pod górkę w domu? Po co ci dwie różne sieci WiFi? One przecież utrudniają ci dostęp, nie ułatwiają. Zdecyduj się której chcesz używać a drugą wyłącz. Albo, jeśli już absolutnie muszą być obie to chociaż upewnij się że sobie nie wchodzą w drogę.
A telewizor trzeba było podłączyć do Funboksa kabelkiem, a nie użerać się z WiFi, zwłaszcza jeśli to faktycznie 2,4GHz.

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , tak się akurat złożyło, że moje 10 Mb wkurzało mnie na maxa i nie widząc światełka w tunelu, szarpnąłem się na Netię, a tamto dziadostwo wyłączyłem i FB2.6 stał bezrobotny. A że mając w planie wytrzymać pozostały czas w Orange na tej 10Mb i zostać z Netią na 300Mb/s. Jednak życie napisało scenariusz, że jest już FTTH z możliwością migracji, co w normalnych procedurach możliwe jest tylko w końcówkach umów, toteż role się odwróciły. Wytrzymać muszę z Netią, bo nawet stacjonarny zleciłem przenieść przed migracją w Orange. No kto "bogatemu" zabroni?😀 Coś "zaskórniaków" przez 40 lat pracy na kolei zgromadziłem na godziwą emeryturę😀 Nie, nie wchodzą sobie w drogę, bo na kamerach poprawiła się siła sygnału w Netii, a Orange mam na pozostałe urządzenia. Nie znam się na tym, ale rozdzielenie sieci poprawiło moje wyniki speedtestu, przy czym, w obu smartfonach odhaczyłem automat z 5G na LTE, tym bardziej, że kamery i aplikacja Orange TV preferują 2,4 GHz. O dziwo! Po wczorajszych kłopotach z widocznością kanałów w tv, z TCL-owskiej przeglądarki BrowseHere wpisałem w wyszukiwarce https://tvgo.orange.pl

no i wskoczyła mi aplikacja Orange TV GO dedykowana dla mobilnych, a nie Orange TV. Po wpisaniu danych z kodem, kanały (35) i techniczny Centrum diagnostyki. Tak się mi porobiło, bo odinstalowałem Orange TV i za chiny ludowe Google Play nie reagowało na moje komendy. Ale jest ok.

@j131 , @Samotnick  i @ketrasaArtur , taki pomiar wyskoczył wczoraj z panelu FB 6. Po raz pierwszy tam wlazłem. Całkiem spoko interfejs😊

Pomiar V 2025-10-11 1741.png

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Światełko w tunelu

@bronzub Jak chcesz oglądać TV Orange przez przeglądarkę to zainstaluj z Google Play przeglądarkę Open Browser TV Web Browser. To jedyna która pozwala na oglądanie przez stronę.  Inne przeglądarki nie pozwalają przez stronę internetową oglądać. Próbowałem wiele. Wpisz adres https://tvgo.orange.pl , nr klienta, kod poufny i powinno odbierać. Ja w taki sposób korzystam na swoim Google TV Streamer. Wiadomo że jest to TV dla urządzeń mobilnych więc okrojona ilość kanałów, ale teraz jest promocja na pakiet komfortowy za darmo na dwa tygodnie.

• 8682
  • 35118
  • 293

Światełko w tunelu

Nie wiem co cię tak ekscytuje, ale piszesz okropnie nieskładnie. Rozumiem że wszystko ci działa tak jak sobie wymarzyłeś (choć na logikę to raczej działa tak sobie, bo raczej nie może działać dobrze w takim dziwacznym układzie), więc już się nie wtrącam.

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@j131napisał(-a)
Nie wiem co cię tak ekscytuje, ale piszesz okropnie nieskładnie. Rozumiem że wszystko ci działa tak jak sobie wymarzyłeś (choć na logikę to raczej działa tak sobie, bo raczej nie może działać dobrze w takim dziwacznym układzie), więc już się nie wtrącam.

@j131 , a ja się wtrącę i nie gniewaj się za strofowanie😊 Okropnie, brzmi tak samo, jak strasznie dobre, chociaż 10 x zastanawiam się nad składnią złożoną, by w jak najbardziej logiczny sposób przedstawić stan, a nie moje marzenie😊 Że działa ten "dziwaczny układ" dobrze, to tak, gdyby cztery metry za Twoim ogrodzeniem, sąsiad odpalał drugą sieć Wi-Fi na tych samych wspólrzędnych BTS-a i tego samego operatora. Może działać dobrze i może też nie najlepiej. To na jednej sieci Wi-Fi z Netii wieczorami, kiedy widziałem na laptopie 5 sieci w pobliżu, jakość połączeń byla nienajlepsza, chociaż lepsza, gdy byłem zdany na 10Mb. Układ nietypowy dla mojej sytuacji spowodowany jest typem zabudowy oraz panującego otoczenia mojego domu. Stąd np. ze światłowodu podłączonego Ethernetem będę (być może) korzystał w okresie świąteczno-noworocznym. Z Netii łatwiej i bliżej mi do routera. To tak pobieżnie i dosyć zrozumiale opisuję. Wystarczy wczytać się w tekst i wyobraźnia oraz poprawna dedukcja podpowie, co autor ma na myśli. Czytam dosyć często Twoje wpisy i jesteś jeszcze bardziej "rozdygotany", czytając inne, mniej składne opisy różnych dylematów innych forumowiczów. Ale ja czasami trafiam w clou problemu, chociaż ze mnie techniczna noga. Ty masz wiedzę i operujesz pojęciami, które laikowi trzeba wyłożyć jak krowie na rowie. I to w Tobie cenię, gdy mówisz do mnie, jak do prostego, nie mniej inteligentnego chłopaka 😀

@janio1 , na BrowseHere TV też tak zrobiłem z adresem TV GO i efekt taki sam. Tylko nie zgłębiałem, ile kanałów jest w promocji, a ile w sumie ma być w pakiecie podstawowym. Specjalnie zapisałem je i wyszło mi 35😊 Mamy jeden telewizor i nie walczymy o dostęp. Uzupełniamy się 😀

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Światełko w tunelu

@bronzub  Żeby już nie wałkować tematu to ja ci proponowałem wypróbować przeglądarkę  Open Browser, a nie Browser Here. Open Browser to jedyna na której można odbierać tvgo.orange. Ja z niej korzystam. No ale to już do ciebie należy decyzja. Być może się nie rozumiemy.

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@janio1napisał(-a)

@bronzub  Żeby już nie wałkować tematu to ja ci proponowałem wypróbować przeglądarkę  Open Browser, a nie Browser Here. Open Browser to jedyna na której można odbierać tvgo.orange. Ja z niej korzystam. No ale to już do ciebie należy decyzja. Być może się nie rozumiemy.

@janio1 , doskonale rozmiem😊 Dziękuję i wypróbuję jutro, bo teraz mamy wspólne oglądanie z żoną😀 

• 8682
  • 35118
  • 293

Światełko w tunelu

Zupełnie nie rozumiesz jak to działa, mieszasz WiFi z GSM i wyciągasz jakieś kosmiczne argumenty i przypowieści.

Masz dwa rutery WiFi? Jeden to IDU a drugi to Funbox? Jeśli tak, to one sobie robią pod górkę, na 100% - nie musisz mieć żadnego sąsiada, sam sobie jesteś sąsiadem który przeszkadza.

Internet "ze światłowodu" nie zależy od Twoich sąsiadów, BTSów ani innych fanaberii i jest super stabilny, w przeciwieństwie do internetu z tego GSM (ODU-IDU).

No chyba że podłączyłeś ten światłowód, ale masz Funboxa wyłączonego z prądu, to wtedy już zupełnie Cię nie rozumiem.

A, oglądanie telewizji przez aplikację Orange TV Go to też swego rodzaju masochizm, bo tam jest dwa razy słabsza jakość - przynajmniej według danych oficjalnych. Skoro raz pokazałeś, że działała ci "normalna" aplikacja, to tego należało się trzymać. Jeśli jednak puszczasz internet do telewizora przez ten wynalazek od konkurencji (GSM-WiFi czyli ODU-IDU) to i tak cud że cokolwiek na tym działa. Poprawnie (to za co płacisz!) powinieneś mieć telewizor podłączony kabelkiem do Funboksa, i na telewizorze odpaloną apkę Orange TV. Nic by ci nie znikało ani się nie zacinało.

Jak na razie jedyny pożytek jaki masz z tego światłowodu, to obrazek ze speedtestu który pokazałeś. Dość iluzoryczny pożytek.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2847
  • 12141
  • 75

Światełko w tunelu

@j131Bez przesady. Kilka sieci  wi-fi obok siebie to żaden problem.  Sam czasami mam 3-4 routery (AC i AX) na tym samym piętrze i każdy z nich wyciąga maxa...