Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Światełko w tunelu

@bronzubnapisał(-a)

...

A czemu mówisz o bezsensownym Maxcomie? To tylko złotówka za telefon. Czy jest, Twoim zdaniem, alternatywa, np. z VoIP-em? Tego scenariusza nie przerabiałem i czy to ma być telefon stary do podpięcia, czy trzeba kupić nowy? Bo żonie już się dzisiaj odmieniło 😀 Nagle stwierdziła, że komórka jest lepsza, ale jak jej kupiłem i wciskałem do torebki, to zapierała się jak osiołki 😀 Dzisiaj na razie tyle ogarnąłem, oprócz deptanej kapusty😂

Nie wiem na co właściwie się umówiłeś z Netią i na czym polega zmiana w stosunku do tego co miałeś, ale jeśli to jest pseudo-stacjonarny numer realizowany przez GSM to ma on wszystkie wady połączeń mobilnych i nie ma żadnych zalet telefonu stacjonarnego. Poza utrzymaniem numeru nic nie zyskujesz. To już prościej było całkiem ten telefon zlikwidować.

Technicznie do FB6 można normalnie podłączyć telefon stacjonarny i działałby dokładnie tak samo jak dotychczas. Jedyny problem, że takiej usługi, w tej kombinacji którą wziąłeś Orange nie oferuje. Ale szło to na pewno wynegocjować. 

Generalnie za dużą wagę przywiązujesz do tego jak się co nazywa, a za mało do tego jakiej konkretnie funkcjonalności potrzebujesz/oczekujesz na końcu. No ale to jest raczej poboczny element, pewnie bez większego znaczenia. No chyba że umowa z Netią jest na tyle kosztowna i długotrwała, że będzie stanowić realne obciążenie. Bo pożytku z niej nie będzie, IMHO.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@Samotnicknapisał(-a)

W zakamarkach Internetu można znaleźć informację, że ten telewizor wyszedł z wersją 9 Android TV.

@Samotnick , telewizor jest zaktualizowany do Androida 11. Chyba wygrzebałem z menu wszystko nt. różnych ustawień, chociaż jestem w tym zakresie laikiem. Interfejs jest stosunkowo łatwy oraz intuicyjny. Może pewnych pojęć technicznych nie pojmuję i nie wiem czasem, z czym co się "je"😊

@j131 , uświadamiasz mi wiele pojęć, chociaż i tak robię się zbyt narwany. Te parę stówek za utrzymanie telefonu w Netii zdzierżę, bo jest taniej. A że mam od nich jeszcze internet mobilny z tym zestawem ODU   IDU, to chyba będę mógł tradycyjny stacjonarny aparat używany do tej pory, podłączyć do routera ZTE jako VoIP? (jak zostanie oficjalnie przeniesiony). Testuję ten ich Maxcom z bazą jako tymczasowy i wcale nie odbiega jakością rozmów od połączeń smartfonem. Podejrzewam, że odkąd na pobliskim BTS-ie coś grzebali (dostałem smsa), jakość rozmów na wszystkich aparatach pogorszyła się.20251010_173052.jpg20251010_173555.jpg20251010_173938.jpg20251010_174319.jpg20251010_175209.jpg

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

Światełko w tunelu

@bronzub Bardzo fajnie, że udało się Tobie uruchomić usługę telewizyjną na telewizorze. Opisz swoje doświadczenia z aplikacją z perspektywy doświadczonego człowieka. Bo, że młodziaki ogarną to wiadomo.

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

Młodziak lub techniczny chłop ogarnie wszystko, problem z normalnymi użytkownikami. Ja wczoraj musiałem jechać do babci i pomóc z telewizja na IPTV (wczesniej dvb-c bylo) i okazało się, że hardware też jest tragiczny xD walnelo błąd, że nie ma połączenia z ethernetem, a jak odłączono z zasilania i włączono - nagle działa

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@Samotnick , mogę dzielić się wiedzą zawodową, a to odpaliłem dopiero co. Na jakość nie narzekam, a wszystko można ustawić na konkretnym modelu. To już niby "staruszek" (mój TCL) od początku istnienia DVB-T. Wiele poszło na lepsze a pewnie już zostanie na Androidzie 11, jak sporo modeli smartfonów😊

Ja mam podstawowy pakiet w ramach tej umowy i np. wczoraj widziałem 33 kanały + techniczny, a dzisiaj zaledwie 4!!! Może dlatego, że z Centrum diagnostyki i stanie usługi na telewizorze pojawił się komunikat, że modem, lub urządzenie do niego podłączone wymaga mojej uwagi?

20251011_154413.jpg

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

Pokaż szczegóły 😉

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@deest , do telewizora są podłączone 4 urządzenia, z czego dwa są na granicy sieci bezprzewodowej, co, podejrzewam, wynika z nie rozdzielenia sieci na FB6. Telewizor ma interfejs Wi-Fi w paśmie 2,4GHz. On nie wykazuje problemów. Co chcesz widzieć? Rozszerzoną wersję komunikatów, które streściłem?

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

Na aplikacji w diagnostyce masz żeby zobaczyć więcej szczegółów, trzeba kliknąć OK na zaznaczone urządzenie 

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@deest , tak właśnie zrobiłem i Ci w skrócie opisałem 😁

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Światełko w tunelu

Masz teraz konflikt w eterze, bo za dużo różnych rzeczy na raz z niego chce korzystać. Po kiego grzyba ci teraz ten internet mobilny? Potykasz się o własne nogi...