Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@agat13 , żebym wiedział na 100% o inwestycji, którą rozporządza PŚO i że dwie nitki światełka  biegnące po słupach Taurona po przeciwnej stronie drogi, to ich sprawczość na test ich łączy przez operatorów, który szybciej złapie klienta, to miałbym asa w rękawie. Tylko, że Orange chyba wyczuło szybciej i do mnie uderzyli. Jak dzisiaj znowu spytałem o sąsiadkę, bo była za granicą, to ten handlowiec obiecał, że do niej zadzwoni i ustali wizję lokalną do możliwości dorejonizowania także dla niej. Dziwne praktyki rządzą światem.

• 430
  • 1555
  • 4

Światełko w tunelu

Ja jeszcze muszę czekać, dzisiaj dostałem informację od osoby postawionej wysoko u lokalnego operatora, że nie planuje współpracy z S-I, teraz trzeba walczyć z Orange lub Netią o przyłączenie ;(

A i tak dla pewności - TV za pomocą multicastu działa na łączu Netii?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Światełko w tunelu

@deest raczej tak, bo dekodery dawali te same. One inaczej nie potrafią.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2321
  • 6943
  • 225

Światełko w tunelu

@bronzubnapisał(-a)

@spironapisał(-a)

@bronzub trzymam kciuki żeby się udało.

@spiro , dziękuję😊 Właśnie dzisiaj, czyli jak powiedział mi w rozmowie telefonicznej przedstawiciel Orange, otrzymałem telefoniczne potwierdzenie od niego oraz pierwsze ustalenia do nowej umowy. Nie do końca jestem z takiego przebiegu zadowolony, bo po otwarciu linka zobaczyłem ramy bez szczegółowych zapisów umowy. By się do tego dostać, a mam 48h na decyzję, najpierw muszę ustalić datę instalacji dla ich partnera technicznego. Wiem, mam ustalić, by przeczytać umowę, ale nawet jakby technik przyjechał, bo zaakceptowałem, to jednak mogę chyba wywalić wszystko do kosza? No, bo jak podam datę i wtedy dopiero okaże się, że nie wszystko poszło po myśli (jakieś kruczki prawne), to wypadałoby takiego kota w worku wyrzucić. Podobne praktyki wyglądają z kurierem. Niby masz przy nim sprawdzić, a tak naprawdę po odjeździe kuriera człowiek buja się z zamawianym bublem. Więc to mój największy zgryz, czy umowa nie przewiduje czegoś, czego nie chcę? Ma być 600 Mbs i Funbox 6, a kot w worku to dachowiec czy pers? Mam ogromnego stresa przed wpisaniem daty instalacji, bo czas goni i termin się skończy wraz z marzeniami. Pierwszy raz spotykam się z technicznym i prawnym wyzwaniem. DPD Pickup2025-09-16.jpgForma umowy2025-09-16 1734.jpgOL Mini2025-09-16 1731.jpgZapoznaj się z umowami.jpg 

@bronzub jak klikniesz zapoznaj się z umową dostanisz na maila PWU - podsumowanie warunków umowy - tam sa wszystkie kwoty oraz umowę - zapoznanie sie to nie jest jeszcze akceptacja zamówienia.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12101
  • 74

Światełko w tunelu

@bronzub  Tylko dla formalności. Wziąłeś Internet + abonament komórkowy?  Bo masz pakiet Mini Love. Rozumiem, że to właśnie zamówiłeś? 

• 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@Arti_Kn_Pl , właśnie dzisiaj, chyba asystentka handlowca dzwoniła i ponaglała, a gdy zadałem jej parę pytań z moimi wątpliwościami, to ona tej oferty nie widzi i ma przekazać "opiekunowi". A że jedynie potwierdziła fakt dzierżawy na łączach PŚO, więc mi się nie spieszy. Bo już sam fakt obowiązkowego wybrania daty instalacji dla technika partnerskiego Orange, czyli z PŚO, uruchamia natychmiast ich działania. Gdyby więc ten sam technik kiedyś, w przyszłości, miałby nie daj Boże przypomnieć sobie, że ja jednak ofertę Orange nie zaakceptowałem, to lepiej może nie "odpalać" umowy, bo te niewygodne moje pytania czekają na odpowiedź, a ja mam jeszcze czas do jutra (chyba do pónocy). Nie kuś, nie będziesz kuszony. Wiem, że dopiero po przeczytaniu warunków umowy i akceptacji ruszy do przodu inwestycja, co zresztą ta asystentka delikatnie "straszyła", że im później podejmę decyzję, tym bardziej wszystko się opóźni. Czyli grają na czas. 

@atlas_cudow , właśnie w tym sęk, że nie widzę na chwilę obecną w tej ofercie tel. stacjonarnego i komórki, więc próbowałem dopytać. Samo światełko byłoby za tą cenę tyle samo, ile w obecnym pakiecie płacę za wszystko. No, może parę zł taniej, ale nie o grosiki chodzi, a o tego kota w worku. Ona obiecała, ze handlowca "pogoni" do rozmowy ze mną😀 Mój czas, te też mój pieniądz😊

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12101
  • 74

Światełko w tunelu

Wg mojej wiedzy Orange Love wiąże usługi. Na stronie Orange jest napisane, że Love Mini to światłowód + komórka.   Miej to na uwadze... Oczywiście mogę się mylić . Te nazwy pakietów czasem się zmieniają a ja nie jestem na bieżąco.  W każdym razie ja mam na fakturze Orange Światłowód i nic więcej.  Ale jeszcze jedna sprawa. 114zl za 600Mbps? To jakoś dziwnie dużo...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Światełko w tunelu

@bronzub za bardzo się ekscytujesz detalami które są kompletnie bez znaczenia czyli tym kto jest właścicielem infrastruktury i dlaczego, a za mało tym na co właściwie umowę zawierasz. Jakieś usługi Orange przecież już masz. Numer stacjonarny dobrze byłoby zachować. To może nie być takie proste. No i coś z istniejącą umową na ADSL też trzeba zrobić. Skup się na tym, żeby te usługi które chcesz mieć były na umowie (jednej umowie), i na podsumowaniu opłat. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.

• 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , masz rację, dlatego pośpiech ze strony handlowca i to dzisiejsze ponaglanie przyniosło nieoczekiwany zwrot, niekorzystny i dla mnie, i dla handlowca. No, bo stacjonarnego nie uwzględnił i jak dla mnie, to za drogi interes. Połapał to po dwóch rozmowach z nim dzisiaj i dlatego nie spieszno mi, zważywszy, iż ja nie znam się na technologii podpinania światłowodu, a technik zewnętrznego partnera nawet nie zna moich detalicznych problemów. Handlowiec natomiast nie widzi problemu, chociaż też nie widział detali. Dla niego alternatywa, to VoIP, a dla mnie to kolejne wiercenia po generalnym remoncie, o których nie mam zielonego pojęcia. Czy można prowadzić podlączanie kątami 90° po ścianie zewnętrznej do docelowego miejsca w pokoju? Czy przy wierceniu nie uszkodzi mi anteny, bo paprok a nie fachowiec budowlany schował mi go kiedyś w ilości kilku metrów za regipsem, o czym nie wiedzialem. A do tv musialem dokupić przedlużkę na antenę. To niby dla kogoś malo istotne, a po naszej traumie po powodzi i kolejnych remontach, to ciut za dużo, by kolejny paprok narobił mi kolejne niepotrzebne remonty. Chociażby samo malowanie ścian. Chodzę cały w nerwach, stąd tyle mam z żoną dylematów. A jeszcze coś wspominał o demontażu kabla miedzianego od słupa do muru budynku. Sama prezentacja co ma być, nie umknęła mojej uwadze i pewnie na pośpiechu się skończy, do czasu klarownej oferty.

• 2157
  • 16474
  • 3

Światełko w tunelu

@atlas_cudownapisał(-a)

Wg mojej wiedzy Orange Love wiąże usługi. Na stronie Orange jest napisane, że Love Mini to światłowód + komórka.   Miej to na uwadze... Oczywiście mogę się mylić . Te nazwy pakietów czasem się zmieniają a ja nie jestem na bieżąco.  W każdym razie ja mam na fakturze Orange Światłowód i nic więcej.  Ale jeszcze jedna sprawa. 114zl za 600Mbps? To jakoś dziwnie dużo...

@atlas_cudow , ja po tylu latach umów z pakietami, usłyszałem dzisiaj od handlowca, że stacjonarny nie wchodzi w pakiet i takich w OL wogóle nie ma. Ale jak poprzednie wszystkie umowy miały się klarować, to wszystkie usługi wpinali do pakietu, chyba że na zasadzie jednej faktury, a nie jako wszystkie elementy pakietu OL. Dziwne! No i on sam zbaraniał, jak spytałem gdzie w tym pakiecie jest wszystko, co mialem do tej pory. Za drogo tym bardziej za 600Mbps.