Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

Jestem teraz pod BTSem od pół h robie speedtesty i wyniki słabe, obstawiam obciążony BTS lub lejek, co mało prawdopodobne bo specjalnie przełączyłem na drugi numer i tam także bez zmian, tzn. co mam na myśli, wyniki to:

pingi 35-45 downloady 1-3 Mbity/s i uploady 20-25 Mbitów/s (w domu takich dobrych uploadów nie mam, bo tylko do paru Mbitów co przemawia za obciążonym nadajnikiem) 

Chyba że na bonusowych 1000GB za zgody pomarańczowy uruchamia lejki tyle że taki stan rzeczy tj. słabe prędkości internetu mobilnego utrzymuje się od około miesiąca, wcześniej nie było takich problemów więc kolejny argument przemawiający za obciążonym BTSem niżeli lejkiem na oba moje numery, z czego internet jest brany tylko z nowego numeru zakupionego w promocyjnym starterze 9600GB. 

Dodam że dziennie nie wykorzystuje więcej niż 10-20 GB a lejki chyba dla karciarzy pomarańczowy uruchamia dopiero po nagłym przekroczeniu 50GB? Jak źle myślę to proszę o poprawienie mnie 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

Lejek po 50-100 GB dziennie w orange free? Spokojnie, nie ma czegoś takiego 

DL 1-3 Mb/s przy stosunkowo dużym wobec tego wyniku  UL wskazuje na drastyczne obciążenie nadajnika  

Zgłoś to/ zapytaj w BOK. Może prowadzą jakieś prace modernizacyjne, albo pracują nad włączeniem 5G 700 i stąd takie coś 

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

Lejek po 50-100 GB dziennie w orange free? Spokojnie, nie ma czegoś takiego 

DL 1-3 Mb/s przy stosunkowo dużym wobec tego wyniku  UL wskazuje na drastyczne obciążenie nadajnika  

Zgłoś to/ zapytaj w BOK. Może prowadzą jakieś prace modernizacyjne, albo pracują nad włączeniem 5G 700 i stąd takie coś 

Dodaję screeny z netmonstera, vivo y33S model 2109 wprowadzony na rynek w 2022 (bez 5G) 

Skoro BTS przeciążony to kupno TP Linka nie pomoże? Kumplowi pomogło, co może mi powiecie że całego BTSa okupuje odkąd ma sprzęt xD?

Screenshot_20251013_191007.jpgScreenshot_20251013_191003.jpg

• 478
  • 2197
  • 21

Generalnie pomoże. Ale z pustego to i ...

Słaby DL może być tylko przejściowy. 

To parametry spod masztu? Jakieś takie słabe

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

Generalnie pomoże. Ale z pustego to i ...

Słaby DL może być tylko przejściowy. 

To parametry spod masztu? Jakieś takie słabe

Tak siedze w aucie (bo ciepło) i robie testy, ale jest nawet ciut gorzej a byłem nawet na zewnątrz w tshircie na chwile jeden test zrobić i no cóż... nie było warto 😄 

To co kupować tp linka i liczyć modlić sie o porządny internet jak na katolika przystało? 😄

• 478
  • 2197
  • 21

Jakie pasma na tym nadajniku jeszcze są oprócz 2100 MHz? - to sprawdzisz na btsearch 

Interweniowałbym w BOK Orange z zapytaniem dlaczego to tak działa (tzn prawie nie działa) na tym nadajniku, bo 1-3 Mb/s DL tam gdzie ma być LTE to nawet nie jest humanitarne 

Żeby sobie poprawić jakość internetu skłaniałbym się do kupna 

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

Jakie pasma na tym nadajniku jeszcze są oprócz 2100 MHz? - to sprawdzisz na btsearch 

Interweniowałbym w BOK Orange z zapytaniem dlaczego to tak działa (tzn prawie nie działa) na tym nadajniku, bo 1-3 Mb/s DL tam gdzie ma być LTE to nawet nie jest humanitarne 

Żeby sobie poprawić jakość internetu skłaniałbym się do kupna 

screen wiocha pomarańczowy, screen wiocha różowy wiadomo 😄 

wiocha.pngwiocha. nadajniki różowych.png

• 478
  • 2197
  • 21

Wąskim gardłem jest przeciążenie nadajnika. Ale modem zagreguje pasma i coś tam się wyciągnie. Wkrótce pewnie włączą 5G 700MHz - pozwolenie, co widać, już jest. Niekoniecznie sąsiedzi z miejscowości i okolic mają urządzenia by z tego zasięgowego 5G korzystać, skoro do tej pory nie było prawdziwego 5G w ogóle. Modem byłby więc z zapasem 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@ŁebDoInteresów Nadmienie tylko, że nawet ten tp link ze sklepu Orange to LTE Cat 19 + 5G. To przepaść w stosunku do Twojego telefonu.   Poza tym, kupując on-line, możesz sobię testować 2 tygodnie. Zawsze przysługuje prawo zwrotu.

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

Wąskim gardłem jest przeciążenie nadajnika. Ale modem zagreguje pasma i coś tam się wyciągnie. Wkrótce pewnie włączą 5G 700MHz - pozwolenie, co widać, już jest. Niekoniecznie sąsiedzi z miejscowości i okolic mają urządzenia by z tego zasięgowego 5G korzystać, skoro do tej pory nie było prawdziwego 5G w ogóle. Modem byłby więc z zapasem 

Napisałem na email kontakt orange com że nadajnik o tych współrzędnych jest przeciążony i od dłuższego czasu nie działa internet mobilny, ciekawe czy to coś da 😄