Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

@ŁebDoInteresów Na Twoim miejscu też bym przyznał rozwiązanie @atlas_cudow 👍

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@ŁebDoInteresówOdnośnie zmiany DNS to wyślę Ci screena koło piątku.

BTW. DNSy nie mają wpływu na speed test i transfer.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

Wygląda na to że BTS został odciążony bo mamy z kumplem od kilku dni podobne wyniki na speedtestach (ja jednocześnie sprawdzam w menadżerze zadań z ustawionym dużym odświeżaniem).

Dwie godziny temu (o 20:30) z ciekawości sprawdziłem jak sie sprawy mają przy trybie pracy 3G/LTE/5G na agregacji pasm N1 (czyli 5G) i B3 i B20 (LTE+), siła sygnału pasma N1 od 75-100%, B3 i B20 50-75%. U mnie wyglądało to tak jak na załączniku gdzie widać Typ sieci: NR5G5G na N1 (agregacja B3,B20,N1).jpg i wyniki miałem mniej więcej takie, dl 50 ul 30, kolega wysłał screena z speedtestu i wyniki podobne, tzn bez różnicy w praktyce.  

Zmieniłem tryb pracy na Tylko LTE i obecnie agreguje pasma B1,B3,B8 siła sygnału 50% ale wyniki wyższe, bo dl do 80Mbitów i ul do 50Mbitów 

Moja teoria jest taka, że to N1 jest na dzień dzisiejszy w godzinach wieczornych przeciążone i lepiej korzystać z wymuszonego LTE ale jeśli źle robie to proszę o poprawienie mnie

@atlas_cudow 

najman czekanie gif.gif

😉

• 98
  • 285
  • 0

Czołem mirasy.

Od tygodnia sytuacja na froncie internetowym wygląda u mnie i kolegi następująco: Wygrywamy na jednym ale przegrywamy na drugim... swoją drogą te zgłoszenia chyba coś dały 😄

"Tylko LTE" na pasmach B1,B3,B8 jest mniej okupowane i wyniki mam od 80-140 Mbitów dl i 40-50 ul mimo gorszego sygnału. Kolega wykręca podobne wyniki ale na B1,B3,B7. 

Na włączonym 3G/LTE/5G pasmo N1 jest mocno okupowane i wyniki są gorsze mimo lepszego sygnału. 

Także, cytując z intra Fallouta 

War, war never changes...

DNSa jeszcze nie ustawiłem, bo czekam na ekspercki support od atlasa 😉 

Ogółem jak macie jakieś dobre rady to możecie pisać

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35089
  • 293

Zostaw DNS w spokoju. Domyślny jest całkowicie adekwatny i nie spowalnia połączeń.

• 2842
  • 12100
  • 74

@ŁebDoInteresówO widzisz. Zupełnie zapomniałem o DNS:) Dziś wrzucę screena. 

• 2842
  • 12100
  • 74

Zmiana DNS na NE211:

Wejść w:

1. Zakładka zaawansowane -> Ustawienia LAN

2. Zmienić na własne :

atlas_cudow_0-1762154983865.png

• 98
  • 285
  • 0

Dzięki, tak myślałem że chodzi o te rubryki ale nie byłem pewny czy to ma znaczenie jeśli ustawiłbym DNS w IDU a nie ODU. Teraz mam pewność, więc później ustawie i dam znać czy szybciej wczytują mi sie strony.

A swoją drogą w zakładce zaawansowane jest widoczna wydajność, obciążenie procesora skacze czasami z tego co zauważyłem do około 65%, ale nie przekracza 70% natomiast wykorzystana pamięć utrzymuje się na 76% i mam pytanie, czy to dobre wyniki czy powinienem np. restartować router co jakiś czas? obraz_2025-11-03_132935658.png

• 2842
  • 12100
  • 74

Zmiana DNS nie spowoduje szybszego wczytywanie stron.   Ja np używam innych niż Orange, żeby CT nie atakowała mnie:)

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ŁebDoInteresów 

Zmiana DNS to nie jest jakaś magiczna sztuczka że internet dostanie kopa...w specyficznych sytuacjach może rozwiązać określone problemy.

Ogólnie nic to nie daje i przysłowiowego Kowalskiego ta opcja nie interesuje 😉