- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł
@ŁebDoInteresów Na Twoim miejscu też bym przyznał rozwiązanie @atlas_cudow 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł
@ŁebDoInteresówOdnośnie zmiany DNS to wyślę Ci screena koło piątku.
BTW. DNSy nie mają wpływu na speed test i transfer.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygląda na to że BTS został odciążony bo mamy z kumplem od kilku dni podobne wyniki na speedtestach (ja jednocześnie sprawdzam w menadżerze zadań z ustawionym dużym odświeżaniem).
Dwie godziny temu (o 20:30) z ciekawości sprawdziłem jak sie sprawy mają przy trybie pracy 3G/LTE/5G na agregacji pasm N1 (czyli 5G) i B3 i B20 (LTE+), siła sygnału pasma N1 od 75-100%, B3 i B20 50-75%. U mnie wyglądało to tak jak na załączniku gdzie widać Typ sieci: NR5G i wyniki miałem mniej więcej takie, dl 50 ul 30, kolega wysłał screena z speedtestu i wyniki podobne, tzn bez różnicy w praktyce.
Zmieniłem tryb pracy na Tylko LTE i obecnie agreguje pasma B1,B3,B8 siła sygnału 50% ale wyniki wyższe, bo dl do 80Mbitów i ul do 50Mbitów
Moja teoria jest taka, że to N1 jest na dzień dzisiejszy w godzinach wieczornych przeciążone i lepiej korzystać z wymuszonego LTE ale jeśli źle robie to proszę o poprawienie mnie
😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czołem mirasy.
Od tygodnia sytuacja na froncie internetowym wygląda u mnie i kolegi następująco: Wygrywamy na jednym ale przegrywamy na drugim... swoją drogą te zgłoszenia chyba coś dały 😄
"Tylko LTE" na pasmach B1,B3,B8 jest mniej okupowane i wyniki mam od 80-140 Mbitów dl i 40-50 ul mimo gorszego sygnału. Kolega wykręca podobne wyniki ale na B1,B3,B7.
Na włączonym 3G/LTE/5G pasmo N1 jest mocno okupowane i wyniki są gorsze mimo lepszego sygnału.
Także, cytując z intra Fallouta
War, war never changes...
DNSa jeszcze nie ustawiłem, bo czekam na ekspercki support od atlasa 😉
Ogółem jak macie jakieś dobre rady to możecie pisać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresówO widzisz. Zupełnie zapomniałem o DNS:) Dziś wrzucę screena.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana DNS na NE211:
Wejść w:
1. Zakładka zaawansowane -> Ustawienia LAN
2. Zmienić na własne :
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki, tak myślałem że chodzi o te rubryki ale nie byłem pewny czy to ma znaczenie jeśli ustawiłbym DNS w IDU a nie ODU. Teraz mam pewność, więc później ustawie i dam znać czy szybciej wczytują mi sie strony.
A swoją drogą w zakładce zaawansowane jest widoczna wydajność, obciążenie procesora skacze czasami z tego co zauważyłem do około 65%, ale nie przekracza 70% natomiast wykorzystana pamięć utrzymuje się na 76% i mam pytanie, czy to dobre wyniki czy powinienem np. restartować router co jakiś czas?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana DNS nie spowoduje szybszego wczytywanie stron. Ja np używam innych niż Orange, żeby CT nie atakowała mnie:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana DNS to nie jest jakaś magiczna sztuczka że internet dostanie kopa...w specyficznych sytuacjach może rozwiązać określone problemy.
Ogólnie nic to nie daje i przysłowiowego Kowalskiego ta opcja nie interesuje 😉
- « Poprzedni
- Następny »