Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

@ŁebDoInteresów Pytanie bez trybu, ale z troską, i pod rozwagę:

Czy zasadne jest wydanie tyle PLN na takie urządzenie, która ma Ci zapewnić dostęp do LTE i DL 100Mb/s? Odpowiedź na pytanie jest oczywiście oczywista, ale każdy robi jak chce 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@ŁebDoInteresów  TP Link włączasz i działa .  Mietka włączasz , ustawiasz interfejsy, tzw bridge i obserwujesz ruch na interesie . Potem jak działa to dopiero konfigurujesz DHCP serwer i klienta.  No może się tak okazać, że po prostu Cię to przerośnie.  Sam mam 2 mietki i żeby one działały musiałem poświęcić kilka dobrych dni + robiłem konsystencje z kumplem, który jest sieciowcem.

Czy jak konfigurowałem router ADSL+ i zajęło mi to 5 minut (jest tam szybki konfigurator wszystko oczywiście klasycznie po 192.168.1.1) to konfiguracja tego routera mnie przerośnie? Nie ma na internecie filmików lub screenów jak skonfigurować ten router?

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

@ŁebDoInteresów Pytanie bez trybu, ale z troską, i pod rozwagę:

Czy zasadne jest wydanie tyle PLN na takie urządzenie, która ma Ci zapewnić dostęp do LTE i DL 100Mb/s? Odpowiedź na pytanie jest oczywiście oczywista, ale każdy robi jak chce 

To co mam kupić tego TP-Linka co ma atlas cudow? Czy jeszcze coś tańszego do 500 zł przykładowo? 

Pare może ważnych informacji które zapomniałem wymienić, kumpel jeszcze nie zamocował anteny, dalej leży na półce i te 160Mbitów i średnio w godzinach szczytu 80-120 Mbitów/s (więc co gdyby zamocował antenę? 😮 ) to dla mnie i tak dużo, ale jeśli mogę wycisnąć więcej to spoko, stąd cały ten temat. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@ŁebDoInteresówJa nie znam Twoich możliwości uczenia się. Kiedy kupiłem 1 Mietka to udało mi się go "uruchomić", a potem siedziałem cały tydzień i się uczyłem co i jak.  Tak naprawdę to cały czas się uczę Router OS. 

• 477
  • 2193
  • 21

Za TP-Link przemawia ekspercki support od @atlas_cudow (tzn. ja nie mogę składać deklaracji w nie swoim imieniu, ale jakbym był na Twoim miejscu to bym na taki liczył 😉)

Czy, aby na pewno nie masz w okolicy nadajnika z 5G w paśmie C u któregoś operatora? Bo jednak co 5G to nie LTE. Przede wszystkim nie ma co przepłacać za urządzenie jeśli faktycznie nic się na tym nie zyskuje i to w dodatku urządzenie bardziej skomplikowane w ustawieniach od takiego "włącz i zapomnij". Dobrze też wcześniej sprawdzić i pojechać ze smartfonem i sim-kami na testy, żeby sprawdzić ile pod samym masztem wyciągnie, wtedy wiadomo o co jest się bić i szarpać ze sprzętem w swojej lokalizacji

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@ŁebDoInteresów Kup https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/tp-link/router-odu-idu-5g-tplink-ne211-i-hx510. Będziesz miał i modem zewnętrzny i router z WiFi. Mikrotik będzie Ciebie frustrował o ile w ogóle uda się Ci go skonfigurować. Do tego dojdzie jeszcze koszt urządzenia dostarczającego WiFi.

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

Za TP-Link przemawia ekspercki support od @atlas_cudow (tzn. ja nie mogę składać deklaracji w nie swoim imieniu, ale jakbym był na Twoim miejscu to bym na taki liczył 😉)

Czy, aby na pewno nie masz w okolicy nadajnika z 5G w paśmie C u któregoś operatora? Bo jednak co 5G to nie LTE. Przede wszystkim nie ma co przepłacać za urządzenie jeśli faktycznie nic się na tym nie zyskuje i to w dodatku urządzenie bardziej skomplikowane w ustawieniach od takiego "włącz i zapomnij". Dobrze też wcześniej sprawdzić i pojechać ze smartfonem i sim-kami na testy, żeby sprawdzić ile pod samym masztem wyciągnie, wtedy wiadomo o co jest się bić i szarpać ze sprzętem w swojej lokalizacji

wygląda to na pół godziny roboty @atlas_cudow 

pierwsza konfiguracja przez RouterOS 

Niestety nie, jak chodzi o 5G to tylko moge liczyć na odbiór pseudo 5G z 700 i 2100MHz, najbliższy nadajnik mam jak wspomniałem lekko ponad 3km od siebie, dalszy z 8km i to zielonych ale u nich oferta mi nie odpowiada a co do ostatniego zdania, pojadę pod najbliższy i sprawdzę.

TP-Linka też trzeba skonfigurować, tyle że tam programiści poszli na rękę przeciętnemu konsumentowi i jest prosty i przejrzysty GUI oraz konfigurator a w wypadku MikroTika widzę już że nie ma, natomiast co przemawia za AGLem 5G to parametry techniczne routera, mianowicie gwarantuje dobry zasięg. Rozumiem że te 3,185km to dla TP-Linka bułka z masełkiem i dla wygody mógłbym go brać w ciemno? (A mam taką ochotę, patrząc po instrukcji RouteraOS...)

Dzięki za odpowiedzi raz jeszcze wszystkim, czuje że temat niedługo zostanie wyczerpany 😉 

• 477
  • 2193
  • 21

Rozumiem że te 3,185km to dla TP-Linka bułka z masełkiem i dla wygody mógłbym go brać w ciemno? (A mam taką ochotę, patrząc po instrukcji RouteraOS...)

Jeśli nie mieszkasz w środku lasu, a w miejscowości z niską zabudową, to odległość 3 km (w przypadku LTE) na modemie zewnętrznym wrażenia nie zrobi - trzeba tylko dobrze wycelować.

Pod maszt warto podjechać, żeby sprawdzić jakie maksy można wyciągnąć. Wiadomo, że w różnych lokalizacjach może być różnie z obciążeniem sieci, a więc i z prędkościami, więc warto wiedzieć wcześniej jaki jest realny download/upload do jakiego można dążyć w swojej lokalizacji.

Z tymi wszystkimi routerami/modemami to jest tak, że mają tu i teraz pracować jak woły robocze, a za jakiś czas i tak będą złomem elektronicznym 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@ŁebDoInteresówNapisze może inaczej. Ja celowo kupiłem Mietka, aby nauczyć się podstaw sieci. Dla ciebie pół godziny, dla sieciowców troszkę dłużej... Ja kupiłem tp linka, tylko dlatego, bo mam blisko w lini prostej do BTS  i chciałem się pozbyć urządzenia z wewnętrz budynku. Prz okazji zyskałem kilkadziesiąt Mbps. Nie kupiłem Mietka tylko i wyłącznie przez wygląd. Talerz na ścianie wyglądałby okropnie.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ŁebDoInteresów 

Osobiście jestem za kupowaniem routera "na wyrost", nie wiesz czy za chwilę się nie przyda. Do znudzenia opisuje gdy kupowałem B818 z agregacją 4 pasm, po co Ci taki router skoro na nadajku masz tylko 3 pasma...inni mi odradzali taki zakup. Po kilku tygodniach od zakupu B818 włączyli czwarte pasmo...to stare dzieje ale pokazuje że kupno "na styk" może się zemścić.

Obecnie na nadajniku mam 800/900/1800/2100/2600/3600 i liczę na 700 😉