Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

Jak w temacie, szukam routera na którym wyciągnę najwięcej Mbitów/s, mam też pytanie odnośnie anten,

W związku z nasilającymi sie w ostatnich dniach problemami z prędkością internetu mobilnego w mojej okolicy postanowiłem że czas najwyższy zakupić sprzęt.

I przechodząc do clue tematu:

Pytanie numer 1. Czy anteny muszą być dedykowane tzn. razem z routerem czy można kupić antenę zewnętrzną dowolnie wybraną byle obsługiwała przesył i odbiór z pasm obsługujących 5G? 

Pytanie numer 2. Jaki router polecacie? Najlepiej jakby miał funkcję Port Forwarding (Włączenia UPnP) żeby dało się hostować gry. 

W przypadku mojej okolicy jak chodzi o pasma 5G to (czytaj głosem walaszka) nie jest dobrze, co prawda nie jest też źle, można powiedzieć że jest średnio, jest to 700 i 2100 MHz (do BTSa mam 3,185 metrów (3,19 kilometrów) ale nie nastawiam sie na odbiór prędkości większych niż 250Mbitów/s (zrobiłem mały rekonesans tj. kumpel mający 500 metrów dalej od BTSa kupił sprzęt widoczny na załączonym obrazku i bez anteny na dachu wyciągał 25-100 Mbitów [antena położona na półce], po podłączeniu anteny 100Mbit/s+ a po kupieniu i podłączeniu skrętki RJ45 w najnowszej technologii z transferem do 2,5Gb/s [tak przyszłościowo :D] wynik 160 Mbitów/s jak na obrazku, a aktualnie net hula między 80-100 Mbitów/s w godzinach szczytu i nocą 140-180)

Zależy mi na tym aby stosunek ceny do jakości był najlepszy, ale to chyba oczywiste prawda :D?

Także czekam na wasze propozycje i porady, za dobrą pomoc przy wyborze będę wdzięczny (zostawie lajka i oznacze najlepsze rozwiązanie 😉 )

po podpięciu RJtki w najnowszej technologii.jpgrouter 5G.jpg

* Temat przeniosłem z kategorii Sieć i dostępność usług (etykiety: 5G, internet mobilny) - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@ŁebDoInteresów  TP Link włączasz i działa .  Mietka włączasz , ustawiasz interfejsy, tzw bridge i obserwujesz ruch na interesie . Potem jak działa to dopiero konfigurujesz DHCP serwer i klienta.  No może się tak okazać, że po prostu Cię to przerośnie.  Sam mam 2 mietki i żeby one działały musiałem poświęcić kilka dobrych dni + robiłem konsystencje z kumplem, który jest sieciowcem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

119 ODPOW. 119

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@ŁebDoInteresów Na ZTE nie pohostujesz. Może TP-Link, jak @atlas_cudow ?

• 98
  • 285
  • 0

Jak wspomniałem, hostowanie nie jest priorytetem, ale też chciałbym mieć taką możliwość jeśli nie będzie to problemem. Dodam że w zamiarze jest internet mobilny z OFnK (na zwykłym starterze). 

• 2928
  • 13882
  • 129

@ŁebDoInteresów Do hostowania musiałbyś mieć możliwość wykupienia i uruchomienia (tutaj jest problem na ZTE) usługi Orange VPN. Niestety ta usługa nie jest dostępna w OFnK tylko w abonamencie.

• 98
  • 285
  • 0

A nie da się ominąć tego softem typu Hamachi, Radmin VPN itp. byle UPnP było...?

• 2928
  • 13882
  • 129

@ŁebDoInteresów Jeżeli ktoś będzie się do Ciebie wbijał przez tunel to prawdopodobnie da się to ominąć. Nie będzie wtedy również potrzebne UPnP, przynajmniej dla gier.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@Samotnicknapisał(-a)

U mnie TP link jest jako backup.  Na pewno prawidłowo reaguje na zmianę APN, z czym ZTE sobię nie radzi.  Procek jest dość stary bo X50. Agreguje 4 pasma. Na Ipv6   u mnie wyciąga 120Mbps, natomiast na Ipv4 150Mbps - na 5G2100.    W cenie do 1000 zł za nowy sprzęt chyba nic tańszego się nie kupi.

• 98
  • 285
  • 0

Tak myślałem, ale dzięki wielkie za info bo wolałem sie upewnić czy to możliwe, będę w takim razie próbował tym sposobem 😉

Można przejść zatem do clue tematu panowie. 

• 98
  • 285
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@Samotnicknapisał(-a)

U mnie TP link jest jako backup.  Na pewno prawidłowo reaguje na zmianę APN, z czym ZTE sobię nie radzi.  Procek jest dość stary bo X50. Agreguje 4 pasma. Na Ipv6   u mnie wyciąga 120Mbps, natomiast na Ipv4 150Mbps - na 5G2100.    W cenie do 1000 zł za nowy sprzęt chyba nic tańszego się nie kupi.

Mógłbyś podać dokładne nazwy tychże routerów? I czy konieczna jest do nich dedykowana antena (jak tak to proszę o podanie nazwy) czy można tu zachować dowolność i ważne tylko by obsługiwała 5G i pasma 700 i 2100MHz?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57