Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opinie nt. Supernovy (Światłowodu)

Sebigi
Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Witam, ja jestem posiadaczem internetu oraz telewizji od usługodawcy Limes S.A i rownież jestem zainteresowany światłowodem ( ostatnio zamontowali na klatkach skrzynki) Światłowody mam 100mb wysyłania i przysyłanie. 

Tutaj speedtest przy włączonym youtubie na TV 

https://megawrzuta.pl/download/eeb89b004afd04902a64feaf343153ba.html

Jestem bardzo zadowolony ze światłowodu, choć na wifi nigdy nie utrzymają takich prędkości.

Lecz niestety nie spełaniają moich oczekiwań odnośnie telewizji gdyż nie wiadomo czemu nie mają w pakiecie programów eleven (choć był odkodowany na miesiąć promocyjnie - to nie można go wykupić) 

alchemik
Poziom 18, Badacz Przestworzy

U mnie w bloku jest trzech dostawwców internetu.UPC,NETIA,ORANGE i prywatny dostawca Pawnuk.Rozprowadzenie:UPC po koncetryku,NETIA po lini telefonicznej,ORANGE po światwowodzie,A prywatny doprowadza za pomocą anteny wzmacnia i rozprowadza koncetrykiem.Miałem 2 lata Netię.Tragedia.Płaciłem za 10Mb 40 zł. ale nigdy 10Mb nie widziałem!Oscylowało to w przdziale 2 - 8.

Mam od tygodnia na światwowodzie Orange Lowe.Umowa na 100Mb internet.Na J45

(to zn. kablu)oscyluje 80-97 ale na WIFI nie wychodzi z 40Mb.Jak już czytałem że mam poczekać 10 dni to operator to wyreguluje?Poczekam i zobaczę czy to nie blef?

Jak mogę stwierdzić światwowód tródno zatkać co nie można powiedzieć o miedzi.

Urządzene ruter nadaje do starych kart WIFI 2,6Mb i nowych 5Mb.Testy przeprowadzałem na łączu WIFI I J45 na starszym laptopie,nowym i skrzyni.Wypadły korzystnie,tulko nie WIFI na karcire z obsługującej "n".

Instalacja to światwowód do rutera.W ruterze 5 gniad + USB.Jedno 4piny do telefonu.Cztery

J45.Jedno J45 łoczy tyner TV.Pozostają 3 do dyspozycji.Tuner TV do telewizora przez HDMI i ma dwa USB.Filmy z pedriva idą.Telefonu stacjonarnego jaszcze nie używałem.Czekam na przeniesienie nr.W komórce zaczeli mi naliczac MMSy ale jak już oglądałem ef. to się z tego wycofali.

alchemik

Faktycznie telewizję mają do kitu.Te promocje filmów po 10 zł saśmiecają przeglądanie.

Podaj ile masz na WIFI?

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

A który operator vod w Polsce ma filmy po sztuce tańsze?
alchemik

Tu nie chodzi tylko o filmy bo te akurat z bajkami włącznie mnie nie interesują.Miech sobie będą w w tym okienku promocje.Ale do jasnej .....

niech mi nie zaśmiecają te wasze promocje ekranu!Z tego powodu mam wyłączony ten tuner i dalej używam mojego DVB-T.

Pelagia
Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy

Drogi Danielu, nie popełniaj tego błędu! Po przeprowadzce zdecydowałam się na światłowód od Orange (na starym mieszkaniu miałam UPC). O ile sam światłowód jest rzeczywiście szybki to urządzenia dostarczane przez firmę Orange to DRAMAT. Dekoder notorycznie się zawiesza. Kontakt z Orange to drugi dramat. Nie ma szans rozmawiać z kims decyzyjnym. Możesz porozmawiać z infolinią, która nic nie moze albo wysyłac maile i czekac tygodniami na odpowiedź. Własnie jestem w trakcie rezygnacji ze wszystkich usług Orange. Firma naliczyła mi karne opłaty bo chciałam zrezygnować z usługi, której nie byli w stanie zapewnić. UPC to cud mód w porównaniu do Orange, choć pewnie też mozna by trochę ponarzekać  Emotikon: Szczęśliwy Pozdrawiam

Anonim
Nie dotyczy

Zawsze można ponarzekać, a my Polacy lubimy to baardzo robić. Korzystam i z UPC i z Orange (co prawda nie światłowodu) i z obu usług jestem zadowolony - i nie ma lepszej, gorszej, obie są na tym samum poziomie Emotikon: Szczęśliwy To moja opinia. Przykro mi @Pelagia  ze masz takie negatywne doświadczenia z marką Orange.   

Banan92
Poziom 13, Tropiciel Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Opinie na temat tego ''światłowodu'', no cóż... by nie pisać tego samego, skopiuję to co napisałem pod jedną z reklam orange odnośnie światłowodu.

''Może ogarniecie najpierw packetloss z telia.net i żenujący traffic w opentransit? Mam ten ''swiatłowód'' a pingi jak przy antenie, gdzie transmitter jest 5km ode mnie... albo i dalej. To jakiś słaby żart? Pograć nie idzie bo opóźnienie + lagi, pooglądać czegoś na twitch.tv nie idzie bo buforuje nawet ponad minute. Jedyny plus to taki że (prawie) mam taką prędkość jak w umowie... jednakże w dzisiejszych czasach to za mało. Wasz internet nie oferuje NIC INNEGO niż prędkość. Jakość to dno. Osobiście wole mniejszy internet, ale z eleganckim pingiem i bez utraty pakietów do 25% świata niż to co Wy oferujecie. Wcześniej miałem miedź od innego dostawcy... i co? I elegancko. Bardzo dobre pingi, brak packetloss, ale niestety, jako że dostawca ten zakończył u mnie działalność, byłem zmuszony (tak, to dobre słowo) by wziąć Orange. Najpierw DSL 20mb - syf i malaria. Okropny net, wahania transferów, księżycowe pingi, utrata pakietów. Potem pojawił się u mnie światłowód. Jako że nie miałem wyboru, pomyślałem sobie "a może naprawili problemy i światłowód będzie dobry?" Hahhahaha.... no, troche poprawiliście, bo chociaż mam prędkość taką jak w umowie, ale co z resztą? Leży i kwiczy. Traffic taki sam czyli ŻAŁOSNY. Trudno w Polsce o dostawcę internetu z gorszym trafficiem niż Wasz. Co z tego że oferujecie xxx MB, jak dzięki bardzo kiepskiemu trafficowi część internetu nie działa tak jak powinna? Nie mówiąc już o grach. Skomentowałem również Wasz inny film pt ''Granie na wyższym levelu'' i powtórzę się - czekam na koniec umowy i się pożegnamy. Dodatkowo internet mi się rozłącza czasem 2-3 razy dziennie na minute... a czasem muszę restartować nawet router. Nie muszę mówić że to wyklucza jakiekolwiek granie na ''wyższym levelu''? Trochę przydługi komentarz ale musiałem. Mam światłowód od 6 miesięcy i rozglądam się za innym internetem. Jak już oferujecie ten światłowód to wypada zadbać również o jakość i poprawić traffic.''

To na razie tyle jeśli chodzi o ich pseudo internet.

dabrowst
Poziom 16, Badacz Przestworzy

Witam serdecznie!

Do usługi Supernova, obecnie Orange Światłowód miałem dwa podejścia z krótką przerwą.

Pierwszy raz zdecydowałem się podłączyć w grudniu 2015 roku, kiedy w bloku gdzie mieszkam położono sieć. Wybrałem opcję najszybszą, tj. 600Mbit/s, później dołożyłem jeszcze telewizję. Umowę podpisałem, jak to mam w zwyczaju z operatorami, których jakości usług nie znam na najkrótszy możliwy okres, czyli w tym przypadku 12 miesięcy. Mniej więcej do końca marca 2016 internet działał znakomicie z pełną prędkością. Nie występowały problemy z YT i innymi serwisami wymieniane przez niektórych użytkowników tej usługi. Jednak badania traceroute do niektórych polskich serwisów (np. chomikuj.pl :-)) wskazywały na to, że pakiety idą okrężną trasą przez Telię lub opentransit... Co wynika z ograniczonej współpracy Orange z plskimi punktami wymiany ruchu, o czym się później dowiedziałem.

Od marca 2016 zaczęły się problemy, których pomimo wielu reklamacji i kilku wizyt monterów nie udało się rozwiązać do końca umowy. Polagały one na spadku prędkości łącza z 600Mbit/s do okolo 340Mbit/s (badania speedtest.net do serwerów Orange w Poznaniu, Gdańsku i Warszawie). Komputer z kartą gigabitową połączony przewodowo z Funboxem 2.0. Mniej więcej w tym okresie zostało podłączonych kilku sąsiadów w moim bloku (wcześniej byłem tylko ja)...

Nikt nie potrafił znaleźć powodu dla którego nastąpił taki spadek prędkości, czasowo wracał większy transfer - kilka razy w miesiącu przez krótki czas. Reklamacje były uznawane, otrzymywałem rekompensaty - ulgi w abonamencie. Jednak nie było możliwości wcześniejszego rozwiązania umowy, bo przecież usługa jest świadczona w prędkości "do 600Mbit/s" a w umowie zagwarantowana minimalna prędkość to 30Mbit/s, co oczywiście było spełnione z nawiązką...Przez cały okres użytkowania usługi występowały też koszmarne problemy z łącznością z serwerami Apple - zarówno iTunes jak i Appstore. Pobieranie z tych serwisów odbywało się z prędkościami analogowych modemów z lat '90... Orange cały czas udawało, że nie ma problemu. Wynikało to z zapchanej sieci Telia i Opentransit z których to rozwiązań Orange korzysta.

Z powodu niezadowolenia z usługi rozwiązałem umowę w związku z upływem okresu, na jaki została zawarta, tj. w grudniu 2016.

W usłudze Światłowód przeszkadzała mi też plątanina kabli w związku z dwoma urządzeniami przeznaczonymi do jej świadczenia - ONT i FunBox 2.0. Byłem zaskoczony takim rozwiązaniem, biorąc pod uwagę fakt że w tym czasie na rynku były już dostępne zintegrowane w jednej obudowie rozwiązania do FTTH (np. ZTE ZXHN F660 GPON). Jednak Orange nie pozwala stosować własnych urządzeń do tej usługi.

Po trzech miesiącach, tj. w marcu 2017 w związku z pojawieniem się w ofercie nowego modemu - FunBox 3.0, postanowiłem dać drugą szansę usłudze Orange Światłowód. Nowe urządzenie ma zintegrowany moduł ONT, co mi bardzo odpowiadało. Tym razem zdecydowałem się jednak na opcję 100Mbit/s, rownież "profilaktycznie" z umową na 12 miesięcy. Mamy początek lipca 2017 i z usługą nie ma żadnych problemów. Nie odnotowałem spadków prędkości, routing również został poprawiony. Pobieranie z serwerów Apple odbywa się z pełną prędkością.

Nie wiem jakie aktualnie mają doświadczenia użytkownicy usługi 300Mbit/s i 600Mbit/s, moja teoria jest taka, że Orange po podłączeniu większej liczby użytkowników wysokich opcji zaczęło się zapychać. Może bylo to czasowe... W każdym razie Neostrada 100Mbit/s działa od początku mojej nowej umowy idealnie.

Pozdrawiam,

Tomek

praski43
Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy

Zmieniłem UPC na światłowód Oragne 300 Mb/s i TV. Było to kardynalnym błędem. Usługa Oranga działała prawidłowo około 2 miesięcy a później to właściwie DNO ! Prędkość internetu , najczęściej od 17 - 160 Mb/s, przy czym częściej w tej dolnej granicy. Telewizja - rwący się sygnał, pikselizujący się obraz a do tego wszystkiego zawieszający się bardzo często dekoder, wymagający nieustannych resetów. Podobnie ja modem internetowy. Jakie było czy jest UPC aż takich "prymitywnych" problemów nie miałem w tak olbrzymiej skali. Orange przewyższa UPC jedynie kulturą obsługi konsultantów ale to powinno być immanentną i powszechną cechą każdego z nas a nie cechą traktowaną jako coś wyjątkowego. Wracając do oceny użytkowej - Orange posiada technologię która teoretycznie powinna zapewniać jakość usług na najwyższym poziomie technicznych. Niestety tak nie jest. Fatalna jakość techniczna usługi dyskredytuję Orange w moich oczach na zawsze. Spełniły się moje obawy jaki miałem przed podpisaniem umowy. W głębi myśli zakładałem jednak, że czas jaki upłynął od czasów Telekomunikacji Emotikon: Językolskiej do technologii światłowodowej dokonał zmiany mentalnościowe w ekipie Orange. Nic z tych rzeczy. Usługi Orange jak były tak są nadal prymitywne i odradzam (ze wstydem, że dałem się nabrać na tę usługę) zwłaszcza przenoszenia się z UPC.  Jakie UPC jest takie jest ale jednak w ostatecznym bilansie jest wyborem najwłaściwszym, stabilniejszym i bezpieczniejszym użytkowo. Całe szczęście , że umowę z Orange  podpisałem na jeden rok i z niecierpliwością czekam na jej zakończenie aby pokornie powrócić do UPC !