Oferta przesyłania satelitarnego

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Pewnie że nic nie musisz. W szczególności nie musisz się spieszyć z decyzjami. Dobry plan to podstawa wszelkich działań. To co możesz zrobić już teraz, to na tym smartfonie zorientować się jaki masz zasięg. Tzn. np. apką NetMonster rozpoznać który BTS cię obsługuje, jakie ma parametry w zależności od lokalizacji telefonu (wewnątrz, na zewnątrz, naokoło domu itd.) jak i pory dnia (i nocy). Jeśli NetMonster to za dużo, to chociaż kilka speedtestów (oczywiście z wyłączonym WiFi) warto zrobić. To taki punkt wyjścia dla dalszych planów. Gdyby okazało się (w co wątpię, ale nigdy nie wiadomo), że masz zupełnie dobry sygnał na telefonie nawet wewnątrz domu, to zamiast inwestować relatywnie dużo w ODU-IDU mógłby ci wystarczyć normalny wewnętrzny modem mobilny, do postawienia na wewnętrznym parapecie okna. Z tym na pewno byś sobie poradził.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2159
  • 16479
  • 3

@j131 , zainstalowałem tę aplikację, ale to rozgryzienia przez speca od takich parametrów. Ciągle coś się zmienia, natomiast z appki speedtestu prostsze parametry. Tylko że i tak ja jak większość kierowców. Wie, gdzie bak i kierownica, oraz z mojego skrzywienia zawodowego-SHP (samoczynne hamowanie pociągu), czyli sprzęgło, hamulec i pedał gazu, ha, ha ha 😂 Jak działa, to dobrze😀 Może się uda wkleićScreenshot_20250530_222055_NetMonster[1].jpgScreenshot_20250530_221512_Speedtest[1].jpg

• 8678
  • 35107
  • 293

I to jest w domu czy na zewnątrz?

• 2159
  • 16479
  • 3

@j131 , tamto było w domu na kanapie i to dzisiejsze teżScreenshot_20250601_104551_NetMonster[1].jpgScreenshot_20250601_104605_NetMonster[1].jpgScreenshot_20250601_104727_Speedtest[1].jpg

• 8678
  • 35107
  • 293

To w takim razie na Twoim miejscu kupiłbym jakiś prosty ruter GSM wewnętrzny, może nawet z obsługą 5G i wypróbował. To byłby koszt kilkakrotnie niższy niż ODU-IDU, a efekt końcowy byłby i tak dużo lepszy niż na ADSL. W wyborze sprzętu wiele nie pomogę, ale koledzy którzy na takich łączach siedzą na pewno się włączą i podpowiedzą co ewentualnie kupić (na testy, z perspektywą zostawienia na stałe zamiast FB2 i ADSL).
Jeszcze co do tego FB2 i ADSL: masz tą skrzynkę po prostu podłączoną do linii telefonicznej i tyle? Żadnego dodatkowego okablowania? A co z telefonem stacjonarnym? Masz, używasz czy też już nie masz albo nie zależy ci na utrzymaniu go?

• 2159
  • 16479
  • 3

@j131 , żonie zależy na stacjonarnym i to na jednym wtyku podłączone jest do Liveboxa. Ale o dalsze porady będę Was prosił, jak mi obwodowe porażenie nerwu twarzowego Bella pozwoli na patrzenie prawym okiem. Dopadło mnie w sobotę i jestem po pierwszej diagnostyce neurologicznej. Na razie dziękuję za pomoc.

• 8678
  • 35107
  • 293

Współczuję. To trochę potrwa, wiem niestety z pierwszej ręki. A co do meritum: w tej sytuacji po prostu zostawiłbym wszystko tak jak jest. Masz, kiepski co prawda, ale jednak działający internet z łącza telefonicznego, telefon stacjonarny do niego podłączony i masz też telefon komórkowy (który ma też swój niezależny internet). Jeśli nie masz potrzeby podłaczania czegoś jeszcze innego do internetu, to nie ma sensu inwestować w zmianę konfiguracji. Realną opcją na sensowną zmianę były dopiero światłowód. Łatanie istniejącej sytuacji interentem mobilnym można podjąć jedynie w celach eksperymentalno-poznawczych, większe inwestycje nie są IMHO wskazane.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1263
  • 4155
  • 0

@bronzub @j131  Ja używam starlinka mini w Zawoi w górach ponieważ mobilny internet nieważne czy to będzie orange,play,t-mobile,plus działa poprostu beznadziejnie ale to akurat wpływ ma ukształtowanie terenu i inne czynniki. Jestem bardzo  zadowolony z tego internetu prędkości od 100 do 130 mb/s upload od 10 do 20 mb/s. teraz obniżyli narazie ceny i z 335 zł jest teraz 215 zł plan domowy standard ale żeby to dobrze działało musi być dobry widok na niebo i to się ustawia za pomocą apki na androida na telefonie.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

@Januszbba Fajnie, że się zdecydowałeś na Starlinka. Będzie info z pierwszej ręki.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1263
  • 4155
  • 0

@Samotnick  Nie było wyjścia bo mam te kamery a tu potrzeba dobrego internetu a mobilny to była tragedia a ktoś z Was ma starlinka?