Oferta przesyłania satelitarnego

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

Zacytuję:" Starlink oferuje prędkości pobierania w zakresie od 100 do 250 Mb/s. W Polsce prędkość transmisji danych oscyluje wokół 130 Mb/s, co pozwoli Ci m.in.: płynnie strumieniować wideo w wysokiej jakości, pracować zdalnie, czy grać online. Jest to opcja dwukrotnie szybsza od wielu tradycyjnych połączeń światłowodowych. Prędkość wysyłania waha się natomiast w przedziale od 10 Mb/s do 20 Mb/s."

Zakładając, że u mnie Neostrada 10 Mb/s dochodzi do przysłowiowej ściany, a lokalny operator nie ma wyboru współpracy, czy taki najtańszy zestaw za mniej niż 1500 zł ma u mnie sens?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Po kolei. Tak, musiałbyś kupić sprzęt. Hotspot z telefonu się nie nada.
Zasada nie jest aż tak trudna do ogarnięcia: fale radiowe są tłumione przez ściany, więc antenę lepiej mieć na zewnątrz. Drut od anteny to też straty, więc najlepiej cały odbiornik (coś jakby specjalny przypadek telefonu - taki bez telefonu, tylko do internetu) umieścić w wodoszczelnej obudowie i umieścić na zewnątrz. To jest właśnie ODU. Czyli "outdoor unit": jednostka którą trzyma się za drzwiami. Ta jednostka musi być oczywiście jakoś zasilana, i jakoś musi sygnał przekazać do środka. Żeby nie komplikować robi się to tym samym kablem - dokładnie takim samym jakim podłącza się komputery do gniazdek sieciowych. Ten kabel wciąga się do środka i teraz do niego trzeba podłączyć IDU (czyli "indoor unit" , taki do trzymania w pomieszczeniu). W praktyce jest to po prostu punkt dostępu WiFi, z tym małym kruczkiem, że jeszcze zasilanie musi być wpuszczone do kabla (żeby ODU miał moc) - ten system nazywa się PoE ("power over ethernet": niech moc ogarnie sieć eteryczną) i zwykle polega na wpięciu do kabelka łączącego IDU i ODU jeszcze jednego pudełeczka. Ta funkcjonalność może też być zintegrowana z IDU. Tak czy owak, po połączeniu i skonfigurowaniu (ty sam raczej tego nie zrobisz, ale jeśli byś chciał spróbować to czemu nie), całość powinna odpowiadać funkcjonalnie hotspotowi z telefonu, ale o znacznie lepszych (rzędy wielkości lepszych) parametrach użytkowych (zasięg GSM a także sygnał WiFi). To zastępuje twojego Liveboxa. Jak chcesz, możesz WiFi ustawić identycznie i korzystające z niego urządzenia nawet nie zauważą zmiany.
Jeden kluczowy szczegół na koniec: do ODU trzeba wsadzić jakąś kartę SIM (taką jaką masz w telefonie). No i na bazie tej karty dostajesz usługę dostępu do internetu. Jaka to karta/umowa zależy od ciebie, na początek można spróbować z dodatkową kartą do Flex - to najprostsze rozwiązanie. Ale są też możliwości zawarcia specyficznej umowy tylko na internet domowy świadczony w ten sposób - wtedy dostajesz do niego osobną kartę SIM.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

40 ODPOW. 40

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@bronzub  myślę, że to 130 jest sporo niedoszacowane. Światłowód 100 to raczej taki "światłowód". Starlink 1500 + 210 minimum na miesiąc. Myślę, że lepiej byś wyszedł na mobilnym z zestawem ODU-IDU, ale to jest tylko moje skromne zdanie.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62783
  • 860

@bronzub wszystko zależy, do czego chcesz użyć internetu. Jeżeli Neostrada nie jest wystarczająca, to warto zweryfikować innych dostawców. Być może masz lokalnego dostawcę świadczącego usługi po WiFi. Jeżeli masz w miarę dobry sygnał Orange, to możesz skorzystać z FLEX-a, którego masz. Aktywujesz sobie dodatkową kartę SIM, jak za słaby zasięg, to zestaw ODU-IDU, znacznie poprawia prędkość. Jeśli za mało GB, to albo podwyższyć plan, albo poprosić na forum. Ja również przekażę solidną paczkę GB. Internet satelitarny, to już ostateczność. Przez 6 lat montażu anten satelitarnych, tylko raz montowałem internet satelitarny. To jest okropnie droga alternatywa i w dodatku ma znacznie większe opóźnienia, niż internet mobilny.

• 8678
  • 35100
  • 293

@bronzubnapisał(-a)

...

czy taki najtańszy zestaw za mniej niż 1500 zł ma u mnie sens?

Raczej nie, bo jeszcze jest do tego bardzo drogi abonament. Ale jeśli jesteś w górach, nie widzisz żadnych BTSów w okolicy, prędkości internetu mobilnego przed domem (nie "w domu") są tragiczne (czyli gorsze niż ten ADSL który masz), to można rozważyć i Starlinka. Choć to jest pomyślane bardziej na statki i tereny z kompletnym brakiem infrastruktury. Przynajmniej na razie. Bo pewnie dożyjemy czasów kiedy "zwykłe" komórki będą z tego korzystały.

PS. Gdzieś tu się chowają posty @Januszbba który przewalczył podobny temat, choć w innych górach.

• 2157
  • 16474
  • 3

@Glutnapisał(-a)

@bronzub  myślę, że to 130 jest sporo niedoszacowane. Światłowód 100 to raczej taki "światłowód". Starlink 1500 + 210 minimum na miesiąc. Myślę, że lepiej byś wyszedł na mobilnym z zestawem ODU-IDU, ale to jest tylko moje skromne zdanie.

@Glut , na YT obejrzałem sobie filmik eksperta Orange https://www.youtube.com/watch?v=987MFPY3vBI

z tym zestawem: router Odu-Idu 5G ZTE MC889 5G i ZTE T5400 i jest bardzo interesujący 😊

@ketrasaArtur , z tymi dwoma lokalnymi operatorami to mam taki problem, że oni omijają temat dzierżawy, a chcą prowadzić podłączenia po swojemu, na co nie ma mojej zgody. Jednego odrzuciłem po przesłaniu mi umowy, zanim doszło do montażu, bo wygląda to mniej więcej tak: my tutaj to, to i tak, a umowa zakręcona jak świński ogon. Drugi natomiast ominął w rozmowie temat dzierżawy i tu zrobimy tak, tak i tak, a nawet wysięgnika nie mają. Będą mi łazić po drabinie i po blachodachówce Rukki, na którą mam gwarancję 50 lat i to była spora inwestycja. Bo mają na moim dachu sztender (wysięgnik) od elektrowni i to im odpowiada, a mnie nie, bo wiekowy i jakbym sam sobie prosił o kłopoty. To od mojego operatora byłoby najlepszym wyjściem, bo sam Flex jest dobry, ale dla moich osobistych potrzeb. Sam wiesz, że ja taki szpec, jak osioł przy pługu. A ja granatem od pługa oderwany i słoma mi z butów wystaje😀

@j131 , czytałem kiedyś posty @Januszbba i coś tam kojarzę o górach. Moje Podbeskidzie to ni góral, ni chawierz...tak pośrodku. U nas to początek podnóża Beskidów i z moich nizin patrzę na Skrzyczne i Szyndzielnię z pozycji karła. Najbliższy BTS jest właśnie jakiś km ode mnie na pierwszym wzniesieniu, który widzę z domu. Porównując kwotowo i celowość, to bliżej mi do @Glut a sugestii. Tylko jak powiedział ekspert z filmiku, pytanie mam takie, czy wtenczas ten mój Livebox pójdzie w odstawkę a i tak za dzierżawę będę płacił? Bo to żaden problem, jakby co.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@bronzub  póki umowę na neostradę/livebox masz, to płacisz za dzierżawę.

Możesz go też oddać, w miedzi nie jest obowiązkowy.

Edytowałem wpis - Rafał

• 8678
  • 35100
  • 293

Jeśli przejdziesz na internet z innego źródła i będziesz zadowolony, to umowę na neostradę rozwiążesz (bo po co płacić za dwie) i ten modem nie będzie ci potrzebny. Przy internecie z GSM musisz mieć swój sprzęt, tego operator (na szczęście?) nie wynajmuje. Jeśli "widzisz" BTSa z domu to prawie na pewno to byłaby najlepsza opcja.

• 2157
  • 16474
  • 3

@j131napisał(-a)
Jeśli ... etc. Przy internecie z GSM musisz mieć swój sprzęt, tego operator (na szczęście?) nie wynajmuje. Jeśli "widzisz" BTSa z domu to prawie na pewno to byłaby najlepsza opcja.

@j131 im więcej czytam o technicznych pojęciach, tym jestem coraz głupszy. Chyba nie przyswajam już sobie wiedzy i włącza mi się coraz częściej wsteczny bieg, czyli cofam się w rozwoju. A z drugiej strony, jestem ciekawy świata, nie pojmując jego nowinek technicznych. Tak po chłopsku, to całe odu idu, choćby od Orange, musiałbym mieć , czy chodzi o swój własny router z kartą SIM, czy może zrobić z flexowego smartfona hotspota i np. "żebrać" GB jak braknie? Czy może konieczna będzie umowa na internet mobilny, a router kupuję na miarę swoich możliwości i potrzeb? ŁO jejku! Jakie to trudna ta język polski! Nie siadam w miejscach publicznych i zaraz bez smartfona czuję się jakbym nie miał ręki, tylko laptop jest moim ekranem na świat i to w kapciach we własnym grajdołku, a smartfon asekurantem jak trzeba 😊

• 8678
  • 35100
  • 293

Po kolei. Tak, musiałbyś kupić sprzęt. Hotspot z telefonu się nie nada.
Zasada nie jest aż tak trudna do ogarnięcia: fale radiowe są tłumione przez ściany, więc antenę lepiej mieć na zewnątrz. Drut od anteny to też straty, więc najlepiej cały odbiornik (coś jakby specjalny przypadek telefonu - taki bez telefonu, tylko do internetu) umieścić w wodoszczelnej obudowie i umieścić na zewnątrz. To jest właśnie ODU. Czyli "outdoor unit": jednostka którą trzyma się za drzwiami. Ta jednostka musi być oczywiście jakoś zasilana, i jakoś musi sygnał przekazać do środka. Żeby nie komplikować robi się to tym samym kablem - dokładnie takim samym jakim podłącza się komputery do gniazdek sieciowych. Ten kabel wciąga się do środka i teraz do niego trzeba podłączyć IDU (czyli "indoor unit" , taki do trzymania w pomieszczeniu). W praktyce jest to po prostu punkt dostępu WiFi, z tym małym kruczkiem, że jeszcze zasilanie musi być wpuszczone do kabla (żeby ODU miał moc) - ten system nazywa się PoE ("power over ethernet": niech moc ogarnie sieć eteryczną) i zwykle polega na wpięciu do kabelka łączącego IDU i ODU jeszcze jednego pudełeczka. Ta funkcjonalność może też być zintegrowana z IDU. Tak czy owak, po połączeniu i skonfigurowaniu (ty sam raczej tego nie zrobisz, ale jeśli byś chciał spróbować to czemu nie), całość powinna odpowiadać funkcjonalnie hotspotowi z telefonu, ale o znacznie lepszych (rzędy wielkości lepszych) parametrach użytkowych (zasięg GSM a także sygnał WiFi). To zastępuje twojego Liveboxa. Jak chcesz, możesz WiFi ustawić identycznie i korzystające z niego urządzenia nawet nie zauważą zmiany.
Jeden kluczowy szczegół na koniec: do ODU trzeba wsadzić jakąś kartę SIM (taką jaką masz w telefonie). No i na bazie tej karty dostajesz usługę dostępu do internetu. Jaka to karta/umowa zależy od ciebie, na początek można spróbować z dodatkową kartą do Flex - to najprostsze rozwiązanie. Ale są też możliwości zawarcia specyficznej umowy tylko na internet domowy świadczony w ten sposób - wtedy dostajesz do niego osobną kartę SIM.

• 2157
  • 16474
  • 3

@j131 dziękuję za wyjaśnienie, które na mój chłopski rozum trafia do mnie. Wcześniej oglądałem ten zestaw odu-idu z Orange za jakieś ok. 1650 zł, ale też na stanie mam w umowie na internet domowy smartfona, prócz flexowego numeru i chyba by się nadał, tak? Czy zamknąć OL i jak mówisz, skorzystać z dodatkowej SIM Flexa. Fajnie mieć dobrego kuzyna, co by mi to ogarnął. Spytam jego, co on na to. Moja żona mówi, że na stare lata mam zachcianki. Muszę się zresetować, bo za dużo na głowie, a chciejstwa moc i choćby z nudów, wolę takie okno na świat i kawałek ogrodu, który rekompensuje mi wiele ułomności na dożywotnim nic nie muszę, a chcę😊