Nowa umowa (światłowód) podłączenie gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 191
  • 586
  • 2

Nowa umowa (światłowód) podłączenie gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

@adrjannn 

Co mam reklamować?😅

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15671
  • 64553
  • 827

@Tomiii  nie ma, przemawiasz wizytę nawet sam w aplikacji i tyle 

• 191
  • 586
  • 2

@agat13 

Możesz rozwiać moje wątpliwości?😅

Mam stare zdjęcie jak montowane było gniazdko i widzę w nim 2 przewody (niebieski i czerwony)

Niebieski wydaje się,że jest wolny.

Czy to oznacza,że jest to kabel 2-włóknowy?

Jeśli tak to pojawią się kolejne pytania😉

• 15671
  • 64553
  • 827

@Tomiii  Tak, masz kabel dwuwłóknowy do lokalu. Pisałem o tym wcześniej, że jeśli nie będą chcieli przełączyć, mogą wykorzystać drugie włókno w tym samym gniazdku, bo ma ono prawdopodobnie miejsce na drugą przelotkę / gniezdnik/ beczkę ( niepotrzebne skreślić)

• 191
  • 586
  • 2

@agat13 

Tak,masz rację,jest wolne miejsce na wtyczkę czy jak to się zwie.

Ok,więc w tym przypadku bez problemu podepną? Na słupie na pewno są wolne miejsca.

I fizycznie będzie tak,że zajmę dwa miejsca w skrzynce na słupie/splitterze bo rozumiem,że operator nie wysyła techników po wygaśnięciu umowy?

• 15671
  • 64553
  • 827

@Tomiii  przez jakiś czas będziesz zajmował dwa miejsca na OPP, ale po zdjęciu starej usługi zasoby się zwolnią, a technicy od tak nie przyjadą, aby wtyczkę po zdjętej usłudze odpiąć na OPP.

Tu zaś według mnie możesz ryzykować pierwszy termin, bo masz na czym podłączyć drugą usługę 

Problem byłby jakby nie było wolnych portów na drugą, ale te najprawdopodobniej są, bo zamówienie zostało przyjęte, a zasoby nadane 

• 191
  • 586
  • 2

Dzięki za pomoc.

Będzie technik to z Nim porozmawiam bo na infoliniitl to raczej powiedzą by przełożyć montaż.

• 122
  • 339
  • 3

@agat13 u mnie w OPP jest tylko jedno włókno spawane. Technik z Orange będzie mógł je pospawać? I czy będzie chciał 🙂 

• 15671
  • 64553
  • 827

@MarcinKetrzyn  a robi łaskę? Nie chce spawać, niech przepnie przyłącze ze starej usługi..

Jeśli będzie miał dylemat moralny, ma drugie włókno, niech spawa, ciesząc się, że nie musi przyłączać nowego kabla 

Warunki na tym adresie są dla dwóch równoległych usług, bo jeśli tylko są zasoby rezerwowe nie ma przeciwwskazań na dwie usługi nawet od różnych operatorów. Tak ja to widzę 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5596
  • 19443
  • 187

Jeśli będzie zlecenie, to technik powinien je zrealizować... Jak pisze @agat13  osobiście korzystałem z takiego rozwiązania, że miałem usługę na dwóch włóknach od różnych dostawców - równolegle, przez kilka miesięcy.