Nowa umowa (światłowód) podłączenie gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 183
  • 547
  • 2

Nowa umowa (światłowód) podłączenie gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

Cześć forumowicze,

Wiecie może czy orange włączy/podłączy mi usługę jeśli umowa u poprzedniego operatora jeszcze się nie skończyła i łącze jest zajęte?

Niestety docelowo umowa kończy się 01.2026r ,ale po napisaniu reklamacji operator zgodził się na zakończenie umowy z końcem ostatniego dnia jej trwania (2 dni temu).

Niestety na infolinii dowiedziałem się,że ktoś namieszał z datą zakończenia umowy i mam czekać do 30 dni na odpowiedź reklamacyjną a technik z orange umówiony jest za kilka dni.

Dlatego pytanie jak powyżej.

27 ODPOW. 27

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15652
  • 64462
  • 827

Nowa umowa (światłowód) podłączenie,gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

@Tomiii  pytanie: czyja jest sieć? Jakiego operatora infrastruktury.

Na pytanie odpowiem dość przewrotnie: może się udać prawie bez przerwy zamienić net, albo nie. Sporo zależy od szczęścia.

Teoretycznie dopóki operator sieci nie uwolni łączą po poprzedniej usłudze oficjalnie nie może przyjąć zamówienia na nową usługę.

Są jednak operatorzy, którzy robią to prawie na zakładkę. Dużo zależy też od sprzedawcy Orange jak rozegra temat nowego zamówienia i terminu realizacji. Wtedy warto wziąć samoinstalację  i nie czekać na technika Orange. Będzie szybciej...

Odpowiedź na pytania z początku, coś może podpowiemy

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2984
  • 12306
  • 125

Nowa umowa (światłowód) podłączenie,gdy aktualna umowa innego operatora jeszcze nie wygasła

Cześć @Tomiii 

Znalazłem na stronie Orange Zmiana dostawcy usługi internetu https://www.orange.pl/omnibook/zmiana-dostawcy-uslugi-internetu#

Jeśli zmieniasz dostawce internetu na Orange to sprawa przeniesienia wygląda następująco:

• Udaj się do najbliższego salonu Orange - sprzedawca w salonie sprawdzi możliwość świadczenia usługi w podanej przez Ciebie lokalizacji.
  • Jeśli wszystko będzie w porządku - podpiszesz wniosek o zmianę dostawcy internetu.
  • Wniosek przekaż do Twojego dotychczasowego dostawcy internetu - na podstawie tego wniosku wypowiemy umowę z Twoim dotychczasowym operatorem.

Ważne

Na dostarczenie wniosku do dotychczasowego operatora wniosku masz 21 dni.

• Dotychczasowy dostawca internetu wyznaczy planowaną datę wyłączenia usługi. Poinformujemy Cię o tym i zaprosimy do salonu, aby podpisać umowę.
  • Nową umowę z Orange możesz podpisać w ciągu 30 dni, licząc od daty planowego wyłączenia usługi u dotychczasowego dostawcy.
  • Po podpisaniu umowy z Orange, poinformujemy Twojego dotychczasowego operatora, aby wyłączył usługę po swojej stronie.
  • Jeśli nie włączymy usługi w Orange, Twój dotychczasowy operator nie rozwiąże umowy i nie wyłączy usługi.

Więcej informacji w powyższym linku 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 15652
  • 64462
  • 827

@Pablo5  to niestety martwy regulamin, bo decyduje i tak operator sieci 

• 183
  • 547
  • 2

@agat13 

Infrastruktura budowana w ramach popc ,ale na infolinii pamiętam jak wspominali,że jest to infrastruktura orange.

Zamówienie na światłowód orange robiłem w dniu "końca umowy" u poprzedniego dostawcy i wszystko przeszło,ale instalatora musiałem wziąć ponieważ i na infolinii konsultant mówił i potem w szczegółach zamówienia pokazało,że trzeba montować gniazdko.

Wiesz może czy konsultant może sprawdzić czy łacze zostało uwolnione?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1536
  • 6198
  • 58

@Tomiii  może sprawdzić.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2984
  • 12306
  • 125

@Tomiii jeśli chodzi o Twoje ostatnie pytanie to konsultant może sprawdzić czy łącze światłowodowe zostało uwolnione. 

Pozdrawiam 🙂

• 15652
  • 64462
  • 827

@Tomiii  według mnie nie może. Tym bardziej jeśli to inny operator. Systemy pokazują tylko dostępność FTTH i ewentualnie czy jest przyłącze do lokalu ( a i to to info ogólna, bez szczegółów)

Jeśli to sieć SI, to po samym adresie będą widoczne tylko usługi Orange 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33121
  • 40743
  • 1403

Warto zwrócić uwagę, że jeśli ktoś chce przenieść usługę od innego operatora to nie jest to samo co nowe zamówienie.

Jeśli składano rezygnację i zamówienie w Orage jest na nową usługę a nie jako "przenoszenie" - trzeba odczekać do 3 miesięcy na zakończenie ew. proceduralnych reklamacyjnych u poprzedniego operatora.

Zamówienie na przenoszenie usług internetowych są realizowane obecnie tylko w salonie Orange bez prawa do odstąpienia.

• 183
  • 547
  • 2

@Piotrekk85 

Nie mogę cytować na tel,ale to oczym piszesz byłoby kuriozalne-czekać 3mc na rozwiązanie reklamacji?

Wspomnę,że rezygnację złożyłem poprawnie i ją zaakceptowali na 01.01.2026,ale złożyłem reklamację pisząc,że umowa kończy się 12.12.2025 a zgodnie z zapisami ten dzień powinien być dniem ostatnim.

Dział reklamacji się nie zgodził z moim pismem bo odpisał,że trzeba czekać do zakończenia okresu rozliczeniowego,ale zgodził się zakończyć umowę w tym dniu.

Tyle tylko,że ktoś namieszał w systemie a ja mogę ponieść tego konsekwencję bo chodzi jeszcze o bon,który orange może nie przyznać jak tyle to będzie trwało.