Dyskusja dość żwawa, tylko czy podstawna? Jest duża szansa, że Orange na razie nie planuje żadnych zmian w kwestii publicznego IP. A że inni operatorzy wprowadzają zmiany? No trudno... W jakiś sposób jako konsument ufam Orange, czego nie powiem o konkurencji.
@xeth Rozumiem Twój punkt widzenia i znam wady technologii CGNAT. Musimy jednak pamiętać, że pula adresów IPv4 jest ograniczona a użytkowników przybywa. W Orange, od kiedy pamiętam, domyślnie jest narzucone korzystanie z CGNAT w związku z tym ilość użytkowników świadomie używających niewspółdzielonego adresu jest niewielka. U Twojego dostawcy, jak rozumiem, wszyscy mieli z automatu unikalne adresy? IMHO, takiego stanu rzeczy w IPv4 nie da się utrzymać. Jak pisałem w innym wątku jestem skłonny dopłacić za stały adres i brak zrywania sesji (pozbywam się zabawy z dynamicznym DNSem czy koniecznością aktualizacji adresu w Family Shield).
W Orange jak na razie CGNAT nie ma ale skoro bezpośrednią konkurencja wprowadza to przed podpisaniem umowy wolał bym o tym wiedzieć by nie trafić z deszczu pod rynnę.
Tak wszyscy mieli swój adres z automatu zmienny bo zmienny ale unikalny nie współdzielony.
Generalnie od zawsze mialem zewnętrzny unikalny adres ip każdego dostawcy z którego usług korzystałem
@xethW Orange masz CGNAT przy domyślnej konfiguracji IPv6/IPv4. Możesz się go pozbyć decydując się na połączenie w trybie bez IPv6, na razie bez opłat.
To tylko kwestia ustawień i można to wyłączyć w 5 minut tak że nie jest to wymuszone.
@xethnapisał(-a)W Orange jak na razie CGNAT nie ma ale skoro bezpośrednią konkurencja wprowadza to przed podpisaniem umowy wolał bym o tym wiedzieć by nie trafić z deszczu pod rynnę.
Wszyscy by chcieli wiedzieć
Niestety prawda jest taka, że nawet jakby coś miał być wprowadzone to dużo wcześniej się nie dowiemy, przy dobrych wiatrach może miesiąc wcześniej, tak żeby był czas wykupić dodatkową usługę. A równie dobrze może być jak ostatnio u wiadomej konkurencji, gdzie zostałeś postawiony przed faktem dokonanym.
@xethnapisał(-a)To tylko kwestia ustawień i można to wyłączyć w 5 minut tak że nie jest to wymuszone.
Taka możliwość istnieje tylko dlatego, że większość korzysta z CGNAT. Mnie dwukrotnie spotkało przełączenie na domyślną konfigurację co, jak się nieoficjalnie dowiedziałem, wynikało z braku dostępnych adresów IPv4.
Wydaje mi się, że korzystanie z ONT i własnego routera powinno zagwarantować Ci wyjście na świat przez własny NAT. W przypadku routera od Orange, nie znasz dnia ani godziny kiedy zmienią Ci konfigurację.