- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy Orange zamierza wprowadzić CGNAT ?
Dyskusja dość żwawa, tylko czy podstawna? Jest duża szansa, że Orange na razie nie planuje żadnych zmian w kwestii publicznego IP. A że inni operatorzy wprowadzają zmiany? No trudno... W jakiś sposób jako konsument ufam Orange, czego nie powiem o konkurencji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@xeth Rozumiem Twój punkt widzenia i znam wady technologii CGNAT. Musimy jednak pamiętać, że pula adresów IPv4 jest ograniczona a użytkowników przybywa. W Orange, od kiedy pamiętam, domyślnie jest narzucone korzystanie z CGNAT w związku z tym ilość użytkowników świadomie używających niewspółdzielonego adresu jest niewielka. U Twojego dostawcy, jak rozumiem, wszyscy mieli z automatu unikalne adresy? IMHO, takiego stanu rzeczy w IPv4 nie da się utrzymać. Jak pisałem w innym wątku jestem skłonny dopłacić za stały adres i brak zrywania sesji (pozbywam się zabawy z dynamicznym DNSem czy koniecznością aktualizacji adresu w Family Shield).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Orange jak na razie CGNAT nie ma ale skoro bezpośrednią konkurencja wprowadza to przed podpisaniem umowy wolał bym o tym wiedzieć by nie trafić z deszczu pod rynnę.
Tak wszyscy mieli swój adres z automatu zmienny bo zmienny ale unikalny nie współdzielony.
Generalnie od zawsze mialem zewnętrzny unikalny adres ip każdego dostawcy z którego usług korzystałem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@xethW Orange masz CGNAT przy domyślnej konfiguracji IPv6/IPv4. Możesz się go pozbyć decydując się na połączenie w trybie bez IPv6, na razie bez opłat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To tylko kwestia ustawień i można to wyłączyć w 5 minut tak że nie jest to wymuszone.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@xethnapisał(-a)W Orange jak na razie CGNAT nie ma ale skoro bezpośrednią konkurencja wprowadza to przed podpisaniem umowy wolał bym o tym wiedzieć by nie trafić z deszczu pod rynnę.
Wszyscy by chcieli wiedzieć 😉
Niestety prawda jest taka, że nawet jakby coś miał być wprowadzone to dużo wcześniej się nie dowiemy, przy dobrych wiatrach może miesiąc wcześniej, tak żeby był czas wykupić dodatkową usługę. A równie dobrze może być jak ostatnio u wiadomej konkurencji, gdzie zostałeś postawiony przed faktem dokonanym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@xethnapisał(-a)To tylko kwestia ustawień i można to wyłączyć w 5 minut tak że nie jest to wymuszone.
Taka możliwość istnieje tylko dlatego, że większość korzysta z CGNAT. Mnie dwukrotnie spotkało przełączenie na domyślną konfigurację co, jak się nieoficjalnie dowiedziałem, wynikało z braku dostępnych adresów IPv4.
Wydaje mi się, że korzystanie z ONT i własnego routera powinno zagwarantować Ci wyjście na świat przez własny NAT. W przypadku routera od Orange, nie znasz dnia ani godziny kiedy zmienią Ci konfigurację.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »