Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy Orange zamierza wprowadzić CGNAT ?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 284
  • 670
  • 2

Musze szybko zmienić dostawce internetu bo jeden z najwiekszych w Polsce ISP na literkę N u którego posiadam obecnie usługę, bez żadnego ostrzeżenia i informacji postanowił zabrać zewnętrzne adresy IP swoim klientom przez co u mnie ten internet stal się bezużyteczny... 

Myślałem żeby przenieść się do Orange Światłowód tylko nie wiem czy w Orange nie planuje czegoś podobnego, czy spokojnie można związać się z Orange na te co najmniej 2 lata ?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14860
  • 61039
  • 756

@xeth  najwięcej czasem wiedzą technicy, a tu nie ma info i takich zamianach...oficjalnie choćby niektórzy z firmy wiedzieli, to i tak takiej info nie otrzymasz...

To jest mała rewolucja i krok wstecz, a więc decyzja niepopularna 

Zapewne jednak kiedyś w przyszłości jeśli już się zdecydują, dadzą alternatywę w postaci wykupu opcji dodatkowej, bo do z tymi adresami zrobią?????

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 ODPOW. 16

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14860
  • 61039
  • 756

@xeth  najwięcej czasem wiedzą technicy, a tu nie ma info i takich zamianach...oficjalnie choćby niektórzy z firmy wiedzieli, to i tak takiej info nie otrzymasz...

To jest mała rewolucja i krok wstecz, a więc decyzja niepopularna 

Zapewne jednak kiedyś w przyszłości jeśli już się zdecydują, dadzą alternatywę w postaci wykupu opcji dodatkowej, bo do z tymi adresami zrobią?????

• 284
  • 670
  • 2

Rozumiem. Tam tez można zapłacić dodatkowy haracz za przywrócenie normalnej funkcjonalności.

Myślałem może ze Orange ma jakiś zapis w umowie czy cos ze nie zmieni warunków podczas obowiązywania, bo nie chciał bym zostać z umową terminową i internetem z którego nie mógł bym korzystać w normalny sposób bez opłat dodatkowych 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 36
  • 151
  • 0

@xethnapisał(-a)

Myślałem może ze Orange ma jakiś zapis w umowie czy cos ze nie zmieni warunków podczas obowiązywania, bo nie chciał bym zostać z umową terminową i internetem z którego nie mógł bym korzystać w normalny sposób bez opłat dodatkowych 

Szukałem nowego operatora w listopadzie, u żadnego z dużych nie ma nic o gwarantowanej adresacji IP - czyli mogą robić co chcą. Być może u mniejszych lokalnych operatorów coś znajdziesz - ale tego nie wiem.

Wniosek z tego taki, że niestety również w Orange może być tak samo jak u operatora z pierwszego punktu - pewnego ranka obudzimy się bez publicznego IP, z włączonym NAT 😞

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2535
  • 12033
  • 103

@xeth Kilka pytań przy okazji: czy u obecnego operatora masz dostępną adresację IPv6 (może pojawiła się po zmianach), czy sesja restartuje się co kilka dni i czy jesteś zadowolony z routingu za granicę i po kraju?

PS CGNAT w Orange mamy na codzień, nie trzeba go wprowadzać.

• 284
  • 670
  • 2

IPv6 jest z tym ze mam ichni router w trybie bridge dalej już swój sprzęt i wtedy to nie działa .

Sesja restartuje się co kilka czy nawet kilkanaście dni, z routingu tez jestem zadowolony poprzednio mialem właśnie Orange i pamietam że połączenie z niektórymi serwerami w Polsce leciało mi przez Niemcy ale słyszałem ze już to zostało ogarnięte . 

• 2535
  • 12033
  • 103

Masz dostępny tryb bridge i dobre trasy. W takim przypadku kwestię dopłaty za adres publiczny uważam za nieistotną.

• 284
  • 670
  • 2

Dla mnie jest istotne ze mam dopłacić za cos co zostało zabrane, rozumiem że jak bym został poinformowany już przy podpisywaniu umowy i zgodził się na na korzystanie z ograniczonego internetu to było by ok , a nie zabieramy ci chcesz z powrotem to zapłać wtedy to tez powinno działać w druga stronę zabieramy ci wiec obniżamy abonament bo nie działa już jak wcześniej. 

• 2535
  • 12033
  • 103

Masz w umowie gwarancję posiadania niewspółdzielonego adresu IPv4? Ja w Orange nie miałem i w nju też nie mam.

• 284
  • 670
  • 2

Nie mam takiej gwarancji, ale dostawca nie może w znaczący stopniu pogorszyć możliwości korzystania ze swoich usług, a właśnie to się dzieje w momencie uruchomienia CGNAT.

Kilka przykładów, co na takim ograniczonym internecie nie działa lub wiąże się z komplikacjami:

Brak dostępu do własnych plików (zdjęć, filmów) spoza domu, a także brak możliwości ich archiwizowania z telefonu na własnym serwerze.
Brak dostępu do systemu monitoringu czy alarmowego spoza domu.
Brak możliwości korzystania z darmowych serwerów hostingowych plików – wystarczy, że ktoś pobierze coś z danego IP, a reszta użytkowników z tym samym adresem ma wyczerpany limit.
Utrudnienia w korzystaniu z wyszukiwarki Google – przy dużym ruchu z danego IP, jest ono oznaczane jako podejrzane, co skutkuje wyświetleniem captchy.
Utrudnienia lub całkowite uniemożliwienie korzystania z YouTube – przy dużym ruchu z danego IP pojawia się komunikat o konieczności ochrony społeczności, który wymaga zalogowania się na swoje konto, inaczej nie można oglądać filmu.
Utrudnienia w korzystaniu z gier sieciowych – niektóre gry wymagają możliwości przyjmowania połączeń.
Całkowity brak możliwości gry w niektóre gry, jeśli ktoś z tego samego IP dostanie bana.
Utrudnienia w dostępie do stron internetowych – przy dużym ruchu z danego IP, systemy ochronne (np. Cloudflare) wyświetlają captchę lub całkowicie blokują dostęp. Jeśli jakiś użytkownik dostaje bana na IP, my również go otrzymujemy.
Utrudnienia lub brak możliwości korzystania z niektórych forów internetowych czy prywatnych stron – systemy często nakładają automatyczną blokadę, gdy z tego samego adresu IP korzysta kilku użytkowników no i oczywiście jeśli jeden z nich dostaje bana, my również go otrzymujemy.
Utrudnienia czy niemożność korzystania z niektórych komunikatorów, które umożliwiają bezpośrednią komunikację. W takim przypadku możliwa jest jedynie komunikacja przez serwer pośredniczący lub brak komunikacji w ogóle.

Utrudnienia czy nawet brak możliwości z korzystania wymiany plików p2p