- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód i pytania o stabilność; jak się przygotować? Czy jest możliwość testowania?
@BoguLek o okresie próbnym pisali moi koledzy, a ja twierdzę, że mało danych, aby się wypowiadać o sieci wewnętrznej. Gdzie wchodzi światłowód ( czy masz skrzynkę w lokalu, gdzie wchodzą przyłącza z zewnątrz? Czy trzeba ciągnąć instalację po wierzchu?
Masz jakąś sieć Ethernet?
Dodam, że technik w ramach instalacji może za free ułożyć 20m kabla Ethernet np do dekodera
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód i pytania o stabilność; jak się przygotować? Czy jest możliwość testowania?
@BoguLeknapisał(-a)...
nie gubi pakietów
...
Żaden światłowód niczego nie gubi. Łącza są generalnie bardzo stabilne i nie ma żadnego porównania z innymi technologiami (czy to na miedzi czy GSM).
Co do szybkości to oferty widzisz, dodam tylko że w Orange FTTH typowe prędkości osiągane w praktyce nie odbiegają istotnie od prędkości nominalnej z umowy.
Co do sieci LAN, to lepiej samemu zadbać o pełne okablowanie lokalu. Trzeba się tylko dobrze zastanowić (teraz jest dobry moment) gdzie będziesz chciał mieć gniazdko światłowodowe oraz ruter i którędy poprowadzić do niego kabelki. Na WiFi do poważniejszych zastosowań lepiej nie liczyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlatego też szukam rozwiązań jak to zrobić i gdzie co zamontować. Co do gniazdka nie wiem jak to rozwiązać bo pewnie z gniazdko ma miejsce na świałowod i dopiero modem pozwala rodzielić internet i telewizor na dwa kable więc chyba lepiej będzie jak sam modem będzie w salonie koło telewizora, bo kabel rj do komputera poprowadzę przez listwy przypodłogowe i w którymś miejscu się po prostuje przebiję do drugiego pokoju.
Co do tego zdania "Żaden światłowód niczego nie gubi. Łącza są generalnie bardzo stabilne i nie ma żadnego porównania z innymi technologiami (czy to na miedzi czy GSM)." nie znam się dlatego też szukam opinii bo każdy światłowód w polsce ma złe opinie - przerywanie / niestabilności. Sama prędkość nie jest mi potrzebna aż tak jak wykupie 1gb/s a będzie działał na 600/500 luz byle nie gubił pakietów bo to jest dla mnie najważniejsze. Na ten moment majac internet z t mobile lte spowalniam go samoistnie przez Qos w routerze, aby był stabilniejszy chociaż i tak to wymaga wiele do życzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie tego, że światłowód ma złe opinie. Ciężko się odnieść do nich bez wyśmiewania autorów tych opinii. Napisze tak: trzeba zrozumieć jak działa internet. Jak działa sieć lokalna, w tym wi-fi. To wiedza, którą osiągniesz po kilku minutach czytania ze zrozumieniem instrukcji obsługi routera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow dokładnie. Pozamykają ruter wifi w szklanej gablocie, a potem narzekają..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BoguLek jeśli chcesz mieć stabilne łącze i pewną transmisję nie narażoną na zakłócenia zewnętrzne to na razie nic lepszego od światłowodu nie wymyślono. No może US Army posiada coś lepszego 😃 WiFi i sieć komórkowa fajna sprawa ale do prostego przeglądania stron internetowych i tam gdzie nie można podciągnąć kabli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu pewnie chodzi o opinie na Facebooku. Tam jest cały festiwal postów, typu "Patrz Orange, światłowód nie działa od pół roku" a na screenie 1 kreseczka zasięgu wi-fi :D. Aż się dziwię , że Orange nie kasuje tych wpisów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja kojarze tematy i wiem ze wi fi przepraszam za wysławianie sie ale "ssie" i używam tylko po kablu jezeli chodzi o komputer tam gdzie jest mi najbardziej potrzebny stabilny internet. Liczy sie też dobry kabel gdzie ja zawsze uzywam klasy 6. Tylko pytam ze względu na to, że nigdy nie obcowałem ze światłowodem i nie wiem na jakiej zasadzie to działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BoguLek jako użytkownik nie musisz wiedzieć jak to działa. Ważne że działa. Aspekty techniczne możesz sobie poczytać w necie ale jak nie masz wiedzy w tym temacie to i tak np "światłowód jednomodowy" czy "sprzęgacz optyczny" niewiele Ci powie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BoguLeknapisał(-a)...
każdy światłowód w polsce ma złe opinie - przerywanie / niestabilności.
...
Nie wiem o jakiej polsce piszesz, ale ja mieszkam w Gdyni (to w Polsce) i moją opinię znasz. Jest ona oparta zarówno na znajomości technologii, jak i na własnym doświadczeniu.
Plan zlokalizowania gniazdka i rutera w miejscu centralnym, w pobliżu TV jest bardzo racjonalny i IMHO powinieneś się tego trzymać. Jeśli z tego punktu rozprowadzisz kabelki eternetowe zakończone gniazdkami do wszystkich pomieszczeń gdzie chcesz mieć internet, to będziesz mega zadowolony z efektu. Jeślibym się mylił w tej przepowiedni to gotów jestem postawić Ci piwo.