🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia

Zespół Nasz Orange
  • 743
  • 1988
  • 36

🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia

Witajcie,

rozpoczynamy akcję Cyberbezpieczni z Nasz Orange. Chcemy, żebyście podzielili się z nami przykładami oszustw internetowych, z którymi się spotkaliście, tak żebyśmy mogli wspólnie o nich dyskutować. Wasze doświadczenia i wnioski pomogą innym użytkownikom rozpoznać zagrożenia i się przed nimi obronić.

Czym możecie się podzielić?

Piszcie o różnych rodzajach oszustw:

• fałszywe ofert sprzedaży
  • fałszywe strony sklepów/instytucji
  • fałszywe inwestycje
  • inne oszustwa

⬇️⬇️⬇️⬇️

ps: pozostałe kategorie tematyczne:

- 🤑Wyłudzenia: phishing, vishing, smishing, quishing, spoofing - przykłady z życia
 - 🤖Złośliwe oprogramowanie: ransomware, rootkit, spywar, cryptojacking, adware - przykłady z życia

13 ODPOW. 13

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

Taki klasyczny sposób dorwania się do poufnych danych przydarzył się w taki dzień, który powinien przesądnie zapalić czerwoną lampkę z tyłu głowy. Mnie się zapaliła i podzieliłem się ze specjalistą od cyberbezpieczeństwa Orange @Rosiu . Nauczony innymi przypadkami, gdzie instytucje same przez swoich konsultantów ignorowali zgłoszenia, łatwiej było mi dotrzeć do zaufanej i kompetentnej osoby. Żeby była jasność. Nie klikałem w link i niech każdy świadom zagrożeń czyni to samo. Poczta Polska oraz InPost padły ofiarą tych oszustw. Czat grupowy i wyświetlone obce numery, których nie ma ich w książce adresowej, to ostrzeżenie dla wszystkich czytających ten post. Oto podgląd tego zjawiska:

Zrzut ekranu 2025-10-15 194522.png

Ten przypadek opisałem także na forum NO w jednym z wątków .

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

Antyspam w Androidzie dobrze sobie z takimi rzeczami radzi.

• 2157
  • 16474
  • 3

@Glut , gdyby świat wyglądał idealnie, to nigdy wielu nieświadomych laików nie padłoby ofiarą oszustów. A tak możemy pokazać dowody perfidii bez skrupułów 😊

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

@bronzub  szacunek dla Ciebie za to, że nawet w takich rzeczach dostrzegasz pozytywy.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Niestety granica między hardkorowym oszustwem a agresywną walką o klienta jest dość cienka.
Przykłady całkiem legalnych umów, z całkiem legalnymi podmiotami, które jednak na odległość zlatywały oszustwem znam dość liczne.
Umowa z dostawcą energii. Sprzedawca namówił seniora na ofertę wybitnie dla seniora niekorzystną.
Umowa z operatorem telekomunikacyjnym. Sprzedawca namówił seniora do podpisania umowy na usługę z której senior na pewno nie będzie korzystał.
Umowa z innym operatorem telekomunikacyjnym na pakiet usług, połączony z zakupem nowego sprzętu, w tym dostęp do internetu po światłowodzie, podczas gdy senior nie ma nawet komputera a smartfona się boi. W tym przypadku nie zainstalowano nawet dekodera TV, natomiast podsunięto polecenie zapłaty. W rezultacie seniorka płaciła nawet technicznie nie mogąc korzystać. Faktury przychodziły tylko na email, do którego nikt nie miał dostępu.

• 701
  • 2452
  • 3

@j131napisał(-a)
Niestety granicą między hardcorowym oszustwem a agresywną walką o klienta jest dość finka.
Przykłady całkiem legalnych umów, z całkiem legalnymi podmiotami, które jednak na odległość zlatywały oszustwem znam dość liczne.
Umowa z dostawcą energii. Sprzedawca namówił seniora na ofertę wybitnie dla seniora niekorzystną.
Umowa z operatorem telekomunikacyjnym. Sprzedawca namówił seniora do podpisania umowy na usługę z której senior na pewno nie będzie korzystał.
Umowa z innym operatorem telekomunikacyjnym na pakiet usług, połączony z zakupem nowego sprzętu, w tym dostęp do internetu po światłowodzie, podczas gdy senior nie ma nawet komputera a smartfona się boi. W tym przypadku nie zainstalowano nawet dekodera TV, natomiast podsunięto polecenie zapłaty. W rezultacie seniorka płaciła nawet technicznie nie mogąc korzystać. Faktury przychodziły tylko na email, do którego nikt ni3 miał dostępu.

O a jak jeszcze u pewnego operatora nagle systemy do przeniesienia numeru na kartę w salonie nagle przestaną działać

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64163
  • 825

Wiele słyszy się o SMS-wych linkach od firm kurierskich.

Otrzymałem SMS -a z tytułem od znanej firmy, iż paczka która zamówiłem nie dojdzie z powodu braku opłaty za jej dostarczenie.

Link do weryfikacji przesyłki.

Jedeno mnie zastanowiło...nic nie zamawiałem w tym czasie. Drugie, znałem z publikacji ten typ wyłudzenia, ale tu sam się o tym przekonałem empiryczne 😉

Jednak łatwo się było nabrać, gdybym akurat czekał na kuriera.

Ja niestety się nie nabrałem...

• 2157
  • 16474
  • 3

@agat13 , życie podsuwa pomysły z tej ziemi, a nie kosmiczne. 

• 423
  • 1534
  • 4

Ogółem oglądałem webinar "Jak dzieci kradną w sieci" Adama Heartle (polecam) i patrzyłem na żarty i memy oraz na debilizm przestępców (tutaj Adam nazwał to NOPSEC'em).

deest_0-1760729965212.png

(numer konta zamazany przez Adama, a nie przez przestępce ;))

deest_1-1760730108313.png

deest_2-1760730254873.pngdeest_3-1760730661432.png

deest_4-1760730681444.png

Który najlepsze zdjęcie? 🙂