🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia

Kilka lat temu ktoś na mnie wziął po 3 iPhony w Orange i w Playu. Dowiedziałem się o tym jak przyszły wezwania do zapłaty. Byłem ciekaw kto mógł to zrobić więc zgłosiłem się na policję. Noo i wyszło tak że chyba ja udowadniałem że nie jestem wielbłądem, przepisywałem gazetę na siedząco, stojąco, lewą i prawdą ręką, na podłożu miękkim i twardym 😄 Operarorzy anulowali te umowy po kontakcie z nimi (nie pamiętam już szczegółów jak się to odbyło dokładnie). Doświadczenie bezcenne, no i tak samo można porozmawiać z policjantami mniej oficjalnie. W każdym razie finalnie sprawę umorzono, tak się spodziewałem że tak będzie najszybciej i najłatwiej.

Z innych rzeczy to jako bardzo młody czlowiek z dużym zaufaniem do ludzi odkryłem, że będę kupował uszkodzone telefony w internecie, naprawiał je i sprzedawał, bardzo proste. Zacząłem już nawet przeglądać jaki jacht sobie kupię. 😉 Mimo straty pieniędzy w zakup sprzętu który jest uszkodzony ale inaczej niż wg opsiu była to cenna lekcja że pieniędzy tak łatwo się nie zarabia. Wtedy jeszcze nie brałem pod uwagę podatków i innych ZUSów. 🙂

Tak poza tym to wielokrotnie jakieś prostackie przekręty na Olx że ktoś coś kupić ale opłacić inaczej, czy ja mam przez jakiś link coś dokończyć, dzień jak co dzień. 

Też miałem przypadek że żona zapomniała wziąć gotówki w miejsce gdzie nie można płacić kartą, więc dogadała się że zrobi BLIKa. Dzień wcześniej zablokowała sobie aplikację bankową z pewnych przyczyn. No i zadzwoniła do mnie żebym zrobił BLIKa. Tutaj byłem pewien że to ona bo czas, miejsce wszystko się zgadza. I wiadomo wszystko na szybko. I to była okazja do dobrej lekcji dla żony, bo mimo presji żebym to szybko zrobił powiedziałem, że zaraz oddzwonie (1 krok bezpieczeństwa), a potem już z żartem zadawałem pytania weryfikacyjne (daty ślubu nie pamiętam więc inne niż takie "standardowe" ;))

Zespół Nasz Orange
  • 3173
  • 14528
  • 153

To ja teraz opowiem historię, taką ku przestrodze... Można byłoby ją zatytułować: Lidlomix z OLX 😉

Kilka lat temu moja szwagierka kupiła „Lidlomixa” (ok. 1000 zł) od sprzedającej z OLX. Ogłoszenie wyglądało wiarygodnie: dokładny opis, estetyczne zdjęcia, szybki kontakt. Po ustaleniach przelała pieniądze na wskazane konto.

Od tej chwili kontakt się urwał. Telefon milczał, wiadomości pozostawały bez odpowiedzi, a przesyłka nigdy nie dotarła. Sprawę zgłoszono na policję, ale pieniędzy nie udało się odzyskać. 🤕

Później chyba OLX wprowadził jakieś zabezpieczenia/ograniczenia i obecnie nie można w ten sposób płacić za zamówione rzeczy.  🤔

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Na OLX kupuję tylko to, co mogę osobiście odebrać u sprzedającego. Inaczej nawet z obecnymi zabezpieczeniami zakup na odległość z przesyłką jest ryzykowny. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Kiedy ostatnio kupowałem cokolwiek na OLX, to taki przekręt nie byłby możliwy: sprzedawca dostawał pieniądze dopiero po potwierdzeniu od kupującego, że towar jest OK. Nawet z tego skorzystałem przy jakiejś okazji, bo nie do końca w takim stanie jak obiecano był przesłany produkt. OLX stanął po mojej stronie i strat nie było. Takie coś mogło się udać tylko jeśli pieniądze poszły bezpośrednio do sprzedawcy - tego nie wolno robić, nigdy. No chyba że znamy sprzedającego osobiście i mamy do niego zaufanie.