- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🥸Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia
Witajcie,
rozpoczynamy akcję Cyberbezpieczni z Nasz Orange. Chcemy, żebyście podzielili się z nami przykładami oszustw internetowych, z którymi się spotkaliście, tak żebyśmy mogli wspólnie o nich dyskutować. Wasze doświadczenia i wnioski pomogą innym użytkownikom rozpoznać zagrożenia i się przed nimi obronić.
Czym możecie się podzielić?
Piszcie o różnych rodzajach oszustw:
- fałszywe ofert sprzedaży
- fałszywe strony sklepów/instytucji
- fałszywe inwestycje
- inne oszustwa
⬇️⬇️⬇️⬇️
ps: pozostałe kategorie tematyczne:
- 🤑Wyłudzenia: phishing, vishing, smishing, quishing, spoofing - przykłady z życia
- 🤖Złośliwe oprogramowanie: ransomware, rootkit, spywar, cryptojacking, adware - przykłady z życia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🥸Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia
Taki klasyczny sposób dorwania się do poufnych danych przydarzył się w taki dzień, który powinien przesądnie zapalić czerwoną lampkę z tyłu głowy. Mnie się zapaliła i podzieliłem się ze specjalistą od cyberbezpieczeństwa Orange @Rosiu . Nauczony innymi przypadkami, gdzie instytucje same przez swoich konsultantów ignorowali zgłoszenia, łatwiej było mi dotrzeć do zaufanej i kompetentnej osoby. Żeby była jasność. Nie klikałem w link i niech każdy świadom zagrożeń czyni to samo. Poczta Polska oraz InPost padły ofiarą tych oszustw. Czat grupowy i wyświetlone obce numery, których nie ma ich w książce adresowej, to ostrzeżenie dla wszystkich czytających ten post. Oto podgląd tego zjawiska:
Ten przypadek opisałem także na forum NO w jednym z wątków .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Antyspam w Androidzie dobrze sobie z takimi rzeczami radzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut , gdyby świat wyglądał idealnie, to nigdy wielu nieświadomych laików nie padłoby ofiarą oszustów. A tak możemy pokazać dowody perfidii bez skrupułów 😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bronzub szacunek dla Ciebie za to, że nawet w takich rzeczach dostrzegasz pozytywy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety granica między hardkorowym oszustwem a agresywną walką o klienta jest dość cienka.
Przykłady całkiem legalnych umów, z całkiem legalnymi podmiotami, które jednak na odległość zlatywały oszustwem znam dość liczne.
Umowa z dostawcą energii. Sprzedawca namówił seniora na ofertę wybitnie dla seniora niekorzystną.
Umowa z operatorem telekomunikacyjnym. Sprzedawca namówił seniora do podpisania umowy na usługę z której senior na pewno nie będzie korzystał.
Umowa z innym operatorem telekomunikacyjnym na pakiet usług, połączony z zakupem nowego sprzętu, w tym dostęp do internetu po światłowodzie, podczas gdy senior nie ma nawet komputera a smartfona się boi. W tym przypadku nie zainstalowano nawet dekodera TV, natomiast podsunięto polecenie zapłaty. W rezultacie seniorka płaciła nawet technicznie nie mogąc korzystać. Faktury przychodziły tylko na email, do którego nikt nie miał dostępu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Niestety granicą między hardcorowym oszustwem a agresywną walką o klienta jest dość finka.
Przykłady całkiem legalnych umów, z całkiem legalnymi podmiotami, które jednak na odległość zlatywały oszustwem znam dość liczne.
Umowa z dostawcą energii. Sprzedawca namówił seniora na ofertę wybitnie dla seniora niekorzystną.
Umowa z operatorem telekomunikacyjnym. Sprzedawca namówił seniora do podpisania umowy na usługę z której senior na pewno nie będzie korzystał.
Umowa z innym operatorem telekomunikacyjnym na pakiet usług, połączony z zakupem nowego sprzętu, w tym dostęp do internetu po światłowodzie, podczas gdy senior nie ma nawet komputera a smartfona się boi. W tym przypadku nie zainstalowano nawet dekodera TV, natomiast podsunięto polecenie zapłaty. W rezultacie seniorka płaciła nawet technicznie nie mogąc korzystać. Faktury przychodziły tylko na email, do którego nikt ni3 miał dostępu.
O a jak jeszcze u pewnego operatora nagle systemy do przeniesienia numeru na kartę w salonie nagle przestaną działać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wiele słyszy się o SMS-wych linkach od firm kurierskich.
Otrzymałem SMS -a z tytułem od znanej firmy, iż paczka która zamówiłem nie dojdzie z powodu braku opłaty za jej dostarczenie.
Link do weryfikacji przesyłki.
Jedeno mnie zastanowiło...nic nie zamawiałem w tym czasie. Drugie, znałem z publikacji ten typ wyłudzenia, ale tu sam się o tym przekonałem empiryczne 😉
Jednak łatwo się było nabrać, gdybym akurat czekał na kuriera.
Ja niestety się nie nabrałem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 , życie podsuwa pomysły z tej ziemi, a nie kosmiczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogółem oglądałem webinar "Jak dzieci kradną w sieci" Adama Heartle (polecam) i patrzyłem na żarty i memy oraz na debilizm przestępców (tutaj Adam nazwał to NOPSEC'em).
(numer konta zamazany przez Adama, a nie przez przestępce ;))
Który najlepsze zdjęcie? 🙂
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »