Wyrzuca telewizję, losowo o różnych godzimach

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Witam, mam problem z telewizją, który wydaje mi się, że jest powiązany z rejestratorem cctv. Przez cały czas do VDSL używałem routera DGT VDSL2, telewizja działała. Zachciało mi się nowego dekodera 4K, który nie chciał działać z DGT VDSL2. Po podłączeniu Funbox 2 zaczęły się problemy z TV, wyrzuca losowo, brak dostępu do kanałów na obu dekoderach, wypiecie wtyczki od switcha TP Link - >Archer C6->rejestrator, restart Liveboxa 2 i telewizja jest... Nie mam pojęcia co nie podoba się Liveboxowi, ale na DGT ani razu mi nie wyrzuciło TV, między innymi dlatego go używałem zamiast Liveboxa, bo na poprzednich dekoderach było to samo.

Pozdrawiam 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 100
  • 284
  • 3

@j131napisał(-a)
Dwa dekodery na VDSL? To może prostu nie starcza pasma?

Zmieniłem rejestrator i od 3 dni telewizja działa bez przerw

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 ODPOW. 17

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5950
  • 57

@MarcinKetrzyn  może to wina wtyczek, mogą za luźno siedzieć.

• 100
  • 284
  • 3

Jutro sprawdzę pary, ale nie było odpinane nic oprócz routera, switcha nie muszę wyłączać, wystarczy że wypnę wtyczkę od Archer C6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8682
  • 35115
  • 293

A jaki miałeś poprzednio dekoder który działał bez FB2?
Z tego co piszesz masz trochę skomplikowaną sieć - wiele może pójść nie tak jeśli gdzieś jest jakiś błąd. W dodatku piszesz o jakimś Livebox 2 oraz o Funbox 2 - czy to jest to samo urządzenie, czy masz ich więcej? No bo jest jeszcze na pewno jakiś Archer - też w trybie rutera?
Dopytuję, bo próbuję zrozumieć jak to powinno działać - bez tego trudno podpowiedzieć co mogło pójść nie tak.

• 100
  • 284
  • 3

Przepraszam, pisałem wieczorem 🙂

Z Funboxa 2 do switcha TP link, zwykły niezarządzalny, następnie że switcha leci przewód do TP link Archer C6, który jest w trybie Access Point, wyłączony serwer DHCP (był włączony, ale było to samo), do niego podłączony przewodem rejestrator. Nie jest na pewno wina Archer C6, bo wcześniej miałem innego TP linka i było to samo. Z DGT VDSL2 nie było żadnego problemu 

Godzina się wyświetla, w menu są grafiki i taki komunikat 

20250416_053654.jpg20250416_053606.jpg

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64179
  • 825

@MarcinKetrzyn  zrób test i podłącz na testy dekoder bez sieci, na wprost kablem i zobacz efekt. Jeśli będzie działać, to eliminuj kolejne elementy sieci podłączając go przez nie 

• 100
  • 284
  • 3

• Dekodery są podłączone bezpośrednio do Funboxa,nawet teraz podłączyłem Archer C6 bezpośrednio do Funboxa i to samo, problem jest z rejestratorem, odłączyłem go i TV działa, nawet dekoder uruchamia się wyraźnie szybciej. Adresy IP w porządku, więc może coś z portami nie tak. Przy DGT zamiast Funboxa wszystko działało.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64179
  • 825

@MarcinKetrzyn  adresy przydzielane w sieci oczywiście sprawdziłeś?

Może jest jakiś konflikt w ustawieniach? Może rejestrator na chwilę przestaw w DHCP? Jaki ma stały ad es sieciowy?

Resetowakes ustawienia DVR?

• 100
  • 284
  • 3

Miał stałe IP, teraz zmieniłem na DHCP i bez zmian. Myślę, że może porty coś psują. Spróbuję go zresetować jak wrócę do domu

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8682
  • 35115
  • 293

Jednej istotnej rzeczy jednak nie napisałeś: jaki to dekoder (po obrazku wydaje się ze to tzw. Multi, ale pewności nie mam), i jaki miałeś przedtem dekoder. No i jaka to usługa TV: nowa ( w sensie nazywa się Start TV, ewentualnie Ekstra TV), czy stara (w sensie ta sprzedawana z pakietami "Love"). Czy to w ogóle jest IP TV (stara) czy zwykły streaming (nowa).

Nie bardzo rozumiem jakie "porty" masz na myśli. Jeśli faktycznie wszystkie urządzenia są w jednej sieci LAN, z płaską adresacją (zakładam że IPv4), to wszyscy powinni wszystkich widzieć, żadne porty nie wchodzą w grę. Czy stawiasz hipotezę jakoby FB2 blokował usługę telewizyjną? To dość karkołomna hipoteza. Raczej masz jakiś "drobny" babol u siebie, który zakłóca określony rodzaj transmisji. Jeśli to streaming to może jednak jakiś nieplanowany serwer DHCP się pojawia? W rejestratorze? Czy z adresami masz wszytko na 100% poprawnie? Dość niefrasobliwie piszesz o włączaniu i wyłączaniu serwerów DHCP, co jest niepokojące - takie działania mogą uwalić sieć na dłużej niż kilka minut.

Może to też po prostu być uszkodzenie FB2 albo innego elementu sieci (problem czysto sprzętowy).
Wróżyć można długo i zapamiętale.