W aplikacji Orange TV na niektórych kanałach są mikro przycięcia. Przykładowo TVP i Polsat.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 60
  • 0

W aplikacji Orange TV na niektórych kanałach są mikro przycięcia. Przykładowo TVP i Polsat.

Zauważyliście w aplikacji Orange TV, że niektórych kanałach jest taki nienaturalny, spowolniony ruch, takie mikro przycięcia? Mam u siebie taki problem na telewizorze Philips m.in na kanałach TVP, Polsat. Najbardziej można to zaobserwować na kanałach informacyjnych, gdzie napisy na paskach się przycinają np TVP Info lub Tvn24. Na dekoderze icu 100 wszystko jest w porządku

*Post wydzieliłem z tematu "Pomóżcie z odpowiedzią na pytanie: Jak wygląda jakość sportu w Orange?" - moderator Wojciech.

8 ODPOW. 8

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Pomóżcie z odpowiedzią na pytanie: Jak wygląda jakość sportu w Orange?

Procek nie wyrabia w TV... Pewnie jakiś MTK?

• 12
  • 60
  • 0

Model Pus8546. Z tego co znalazłem to procesor Philips P5

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 419
  • 1488
  • 1

Kolejny kamyczek do ogródka, aby się wystrzegać aplikacji na telewizory? 

• 2842
  • 12101
  • 74

@ArekP87napisał(-a)

Model Pus8546. Z tego co znalazłem to procesor Philips P5

P5 to zdaje się procek od generowania obrazu. A z opisu wynika, że nie wyrabia główny procesor. Nie mam pojęcia jaki tam jest główny procek ale Philipsy zwykle mają MTK. Android + tani procesor .... Trzeba się pogodzić z pewnymi niedogodnościami. 

• 12
  • 60
  • 0

Tylko w innych aplikacjach, gdzie też są kanały TV ten problem się nie pojawia, na Orange TV to też tylko część kanalów - najprawdopodobniej nadawanych w takim samym standardzie. Znalazłem komentarz na Google Play, gdzie użytkownik opisał ten sam problem pod oceną aplikacji, ale u niego było to na chromecast. O ile dobrze pamiętam, to pisał chyba o kanałach, które są nadawane w standardzie "50p"

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

A przepraszam skąd wiecie ile fps jest w nadawanym materiale? Tego przecież nie ma jak sprawdzić.

• 2842
  • 12101
  • 74

Ze specyfikacji wynika, że Twój tv ma matryce 50Hz a nie 50/60hz, więc jeżeli już, to sygnał 60p musiałby być konwertowany do 50Hz. Z tym że  współczesne tv raczej dostosowują się do źródła TV . Ale faktycznie przy tego typu konwersji mogą wystąpić mikro przycięcia. Prawdopodobny powód podałem wyżej.... 

@j131napisał(-a)
A przepraszam skąd wiecie ile fps jest w nadawanym materiale? Tego przecież nie ma jak sprawdzić.

Są takie techniki, że się da... z tym że niezbyt legalne 🙂 Więc pomijamy je. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Nie mam w tej chwili jak tego zweryfikować, ale sprawdzę w poniedziałek czy na stream 4k tego typu artefakty widać czy nie.