- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
@DANIEL201vnapisał(-a)na starej plazmie panasonica praktycznie to jest niewidoczne
właśnie taką plazmę mam https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-p46gt30e.bhtml. Obraz żyleta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
Z naszych postów na forum jasno wynika że problem jest. Tylko nasuwa się jedno pytanie. Dlaczego tak się dzieje, co na to wpływa i jakie są tego przyczyny? Wczorajszy mecz tenisa na TVP Sport jakość super, ale już mecz ze Szkocją na TVP1 kaszana. To samo tyczy się PS1,2 i 3. Co na to wpływa? Dlaczego takie różnice w jakości? Bo że jest źle to wszyscy wiemy. Oczywiście dotyczy to dekoderów od Orange. Na temat innych dostawców się nie wypowiadam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
parę wpisów wcześniej wyraziłem przypuszczenie, że może fanboksy są tu winne? U mnie jest niefanboks. Kto z Was, narzekających, ma jaki router? Oczywiście, trudno mi namawiać do zamiany fanboksa na inny router. Podobnie jak ja raczej nie sprawdzę na jakimś 4K 65 cali premium, zamiast na starej plazmie Panasonica.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenejPomyśl logicznie. Jak router może mieć wpływ na jakość "sygnału" TV?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co racja, to racja. Gdyby to była wina routera to w tym samym czasie na jednym kanale jest dobrze, a na drugim źle? Raczej to nie logiczne. Prędzej to wina sygnału skąd pobierają i ewentualnie kodowania lub translowania dalej. Słaba jakość nie da dobrej jakości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdzieś czytałem, że we Francji jest niski bitrate w IPTV. Zatem dlaczego u nas miałoby być lepiej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@pirenejPomyśl logicznie. Jak router może mieć wpływ na jakość "sygnału" TV?
myśląc logicznie, sądzę, że pakiety będące nośnikiem "sygnału", przechodzą przez router. Bo którędy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Powodu należy szukać być może w samym sprzęcie od Orange.
Bo jak wytłumaczyć lepszą jakość Canal+ Online od jakości paczki C+ na IWU 200?
Poza tym bitrate na Canal+ Online jest na przyzwoitym poziomie. To też robi swoje.
Tu już Orange nie może ingerować- na szczęście! 😀
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teoretycznie jeżeli dostawca IPTV ustawi niski bitrate (w celu oszczędzania przepustowość sieci), to wtedy w dynamicznych scenach, takich jak szybkie ruchy zawodników na boisku, algorytm kompresji może nie nadążać z przetwarzaniem zmian w obrazie. Powoduje to widoczne artefakty, szczególnie na konturach postaci i podczas zbliżeń.Myślę, że problem najprawdopodobniej wynika z niskiego bitrate transmisji IPTV lub zbyt agresywnej kompresji wideo. Sygnał tv naziemnej może mieć wyższy bitrate i być mniej kompresowany, dlatego artefakty nie występują, a jak jest to możemy zgadywać, to tylmo przepuszczenia. Jak ogląda się mecz z usługi odtworzenia do 7 dni, to obraz jest idealny wiec coś może być na rzeczy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@DANIEL201vnapisał(-a)Sygnał tv naziemnej może mieć wyższy bitrate i być mniej kompresowany
to raczej w dawniejszych czasach. Wraz z wprowadzaniem kolejnych lepszych wersji DVBT, kanałów w multipleksach mieści się więcej, w tym HD, a miejsca w paśmie tyle samo.