- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
Tak samo jak ostatnio, czyli dokładnie tak samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
Nie oglądam meczu, ale nagrałem obie transmisje na dysku więc może będę mógł coś z tego pokazać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak dobrze, że przewidziałem.
Zanim powiesiłem telewizor na ścianie podłączyłem naziemną
I teraz mam "gdzieś" to IPTV from Orange przy tym meczu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Praziomek Zgadza się. Ja też w każdej chwili mogę przełączyć się na naziemną. Że względu na kanały których tam nie miałem zdecydowałem żeby odbierać IPTV. Od innego operatora nie mogę. Trzeba się pogodzić że coś nie domaga. Bez przerwy sportu nie oglądam. W ogóle to mało patrzę wTV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przepraszam, ale tego się nie da oglądać (ale nie z powodów technicznych), więc tym razem też nici z dokumentacji. Zresztą dynamicznych scen było jak na lekarstwo. Pierwsza gdzieś w okoliczy piętnastej minuty transmisji, i to taka ledwie-ledwie. Nie będę się torturował. To już lepiej poczekam na nastepny TzG.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niby dekoder pokazuje HD a teraz oglądam kanał Studiomed i ewidentnie to SD.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie oglądam meczyk ma TVP1 HD. Obraz marzenie, co prawda nie na Legii, ale żyleta. U mnie działa 😜. Dekoder IWU200, router niefunbox. A może to funboksy niedomagają?
PS.
... aaa, i dodam jeszcze, że za routerem, po drodze do dekodera, jest switch, mediakonwerter, patchcord światłowodowy 40m, drugi taki sam mediakonwerter i drugi taki sam switch.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli to jest obraz żyleta to ja chyba oglądam jakiś inny mecz 😉
Jest dalej taka kaplica, jak wcześniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nadal ten problem występuje. Dziś podczas meczu było troche lepiej ale nadal widać problemy z obrazem, zwłaszcza w scenach gdy jest np zbliżenie na biegnącego piłkarza lub piłkarzy, czyli w scenach dynamicznych przy zbliżeniu. Widać wokół kontury postaci coś co można nazwać artefaktami. Obraz bywa jakby rozmyty, w mojej ocenie to wygląda na jakieś problemy z kompresją. Co ciekawe na starej plazmie panasonica praktycznie to jest niewidoczne ,na nowym tv sony 65 cali z górnej półki widać to bardzo. W porównaniu do tego co widze w tv naziemnej jest zasadniczo gorsza jakość. Rozumiem jednak ,że masa osób nie rozróznia obrazu sd od hd więc dla takich osób może to nie być dostrzegalne. W orange wystepuje to w tvp 1 podczas transmisji sportowych, ale i na canal plus też często jakosć jest gorsza niż w canal plus online( choć nie tak bardzo). Natomiast w tvp 1 to ostatnio mocno kiepsko to wygląda. Podczas ostatnich mistrzostw europy w piłce na tvp takich problemów nie było ,więc dziwne to bardzo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@DANIEL201vnapisał(-a)Nadal ten problem występuje. Dziś podczas meczu było troche lepiej ale nadal widać problemy z obrazem, zwłaszcza w scenach gdy jest np zbliżenie na biegnącego piłkarza lub piłkarzy, czyli w scenach dynamicznych przy zbliżeniu. Widać wokół kontury postaci coś co można nazwać artefaktami. Obraz bywa jakby rozmyty, w mojej ocenie to wygląda na jakieś problemy z kompresją. Co ciekawe na starej plazmie panasonica praktycznie to jest niewidoczne ,na nowym tv sony 65 cali z górnej półki widać to bardzo. W porównaniu do tego co widze w tv naziemnej jest zasadniczo gorsza jakość. Rozumiem jednak ,że masa osób nie rozróznia obrazu sd od hd więc dla takich osób może to nie być dostrzegalne. W orange wystepuje to w tvp 1 podczas transmisji sportowych, ale i na canal plus też często jakosć jest gorsza niż w canal plus online( choć nie tak bardzo). Natomiast w tvp 1 to ostatnio mocno kiepsko to wygląda. Podczas ostatnich mistrzostw europy w piłce na tvp takich problemów nie było ,więc dziwne to bardzo.
Może zmienili źródło odbioru sygnału?
Zamiast bezpośrednio ze światłowodu biorą sygnał z satelity i potem dodatkową kompresja i efekt jest widoczny.
Stąd ABC w SD, Studiomed w SD jak na satelicie. Może się mylę, ale coś tu jest na rzeczy..