Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2295
  • 8695
  • 33

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

@DANIEL201vnapisał(-a)

na starej plazmie panasonica praktycznie to jest niewidoczne

właśnie taką plazmę mam https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-p46gt30e.bhtml. Obraz żyleta.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 109
  • 0

Z naszych postów na forum jasno wynika że problem jest. Tylko nasuwa się jedno pytanie. Dlaczego tak się dzieje, co na to wpływa i jakie są tego przyczyny? Wczorajszy mecz tenisa na TVP Sport  jakość super, ale już mecz ze Szkocją na TVP1 kaszana. To samo tyczy się PS1,2 i 3. Co na to wpływa? Dlaczego takie różnice w jakości? Bo że jest źle to wszyscy wiemy. Oczywiście dotyczy to dekoderów od Orange. Na temat innych dostawców się nie wypowiadam.

• 2295
  • 8695
  • 33

parę wpisów wcześniej wyraziłem przypuszczenie, że może fanboksy są tu winne? U mnie jest niefanboks. Kto z Was, narzekających, ma jaki router? Oczywiście, trudno mi namawiać do zamiany fanboksa na inny router. Podobnie jak ja raczej nie sprawdzę na jakimś 4K 65 cali premium, zamiast na starej plazmie Panasonica.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 470
  • 1955
  • 11

@pirenejPomyśl logicznie. Jak router może mieć wpływ na jakość "sygnału" TV?

• 26
  • 109
  • 0

Co racja, to racja. Gdyby to była wina routera to w tym samym czasie na jednym kanale jest dobrze, a na drugim źle? Raczej to nie logiczne. Prędzej to wina sygnału skąd pobierają i ewentualnie kodowania lub translowania dalej. Słaba jakość nie da dobrej jakości.

• 35
  • 101
  • 0

Gdzieś czytałem, że we Francji jest niski bitrate w IPTV. Zatem dlaczego u nas miałoby być lepiej?

• 2295
  • 8695
  • 33

@atlas_cudownapisał(-a)

@pirenejPomyśl logicznie. Jak router może mieć wpływ na jakość "sygnału" TV?

myśląc logicznie, sądzę, że pakiety będące nośnikiem "sygnału", przechodzą przez router. Bo którędy?

• 35
  • 101
  • 0

Powodu należy szukać być może w samym sprzęcie od Orange.

Bo jak wytłumaczyć lepszą jakość Canal+ Online od jakości paczki C+ na IWU 200?

Poza tym bitrate na Canal+ Online jest na przyzwoitym poziomie. To też robi swoje.

Tu już Orange nie może ingerować- na szczęście!  😀 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 32
  • 0

Teoretycznie jeżeli dostawca IPTV ustawi niski bitrate (w celu oszczędzania przepustowość sieci), to wtedy w dynamicznych scenach, takich jak szybkie ruchy zawodników na boisku, algorytm kompresji może nie nadążać z przetwarzaniem zmian w obrazie. Powoduje to widoczne artefakty, szczególnie na konturach postaci i podczas zbliżeń.Myślę, że problem najprawdopodobniej wynika z niskiego bitrate transmisji IPTV lub zbyt agresywnej kompresji wideo. Sygnał tv naziemnej może mieć wyższy bitrate i być mniej kompresowany, dlatego artefakty nie występują, a jak jest to możemy zgadywać, to tylmo przepuszczenia. Jak ogląda się mecz z usługi odtworzenia do 7 dni, to obraz jest idealny wiec coś może być na rzeczy.

• 2295
  • 8695
  • 33

@DANIEL201vnapisał(-a)

Sygnał tv naziemnej może mieć wyższy bitrate i być mniej kompresowany

to raczej w dawniejszych czasach. Wraz z wprowadzaniem kolejnych lepszych wersji DVBT, kanałów w multipleksach mieści się więcej, w tym HD, a miejsca w paśmie tyle samo.