Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6323
  • 25830
  • 216

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

@dskmareknapisał(-a)

@j131 Sprawdzałem, nie nagrywają się na dysku

Musiałbym to potwierdzić u siebie, ale jeśli to prawda, to cała misterna argumentacja się chwieje i "wina" byłaby jeszcze bardziej kuriozalna: zbyt duża kompresja, z którą dekodery sobie nie radzą w czasie rzeczywistym (ale już po zbuforowaniu jest OK). To by było tak idiotyczne (stosowanie w usłudze kompresji z którą sobie nie radzi sprzęt do niej wypożyczany), że aż niewiarygodne. No i nie wiadomo dlaczego tylko na bardziej popularnych kanałach. Może oni właśnie tam próbują paradoksalnie dać "zbyt dobry" sygnał, aż tak "dobry", że dekodery nie wyrabiają?

Poszliśmy dość daleko w tych spekulacjach, ale jeśli ktoś ze wsparcia technicznego Orange IPTV to czyta, to powinien mieć ciekawy materiał do refleksji. Nie żeby nam to coś pomogło.😉

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 79
  • 301
  • 0

Jakość obrazu tv

@dskmareknapisał(-a)

No i kolejna sprawa czy 90% Polaków korzystających z usług orange jest ślepa czy u nich de facto ten problem nie występuje. 

Dziwisz się? U mnie nikt z domowników tego nie dostrzega.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 36
  • 138
  • 1

Jakość obrazu tv

Właśnie rozmawiałem z wieloma osobami od orange i nikt nigdy się z tym nie spotkał, więc nie sądzę żeby ktokolwiek szukał sobie roboty. 

• 6323
  • 25830
  • 216

Jakość obrazu tv

@dskmareknapisał(-a)

No i kolejna sprawa czy 90% Polaków korzystających z usług orange jest ślepa czy u nich de facto ten problem nie występuje. Rozmawiając z technikiem powiedział, że nigdy nie spotkał się z takim problemem. W salonie orange powiedzieli mi że niewiele wydają tych streamów, głównie do multiroom.

De facto nie występuje, IMHO.

Ja muszę naprawdę tropić takie przypadki, przy normalnym oglądaniu nie zdarza mi się na nie natrafić. Do tego stopnia, że przez dłuższy czas byłem przekonany, że narzekają głównie ludzie który nie potrafią sobie porządnie dekodera połączyć z siecią. Teraz widzę że to nie tak (choć i takie przypadki na pewno są), i problem jest realny. Doceniam również, że na nowoczesnym telewizorze o matrycy 4k i więcej takie rzeczy będą razić znacznie bardziej niż na mojej plazmie FHD (która wyśmienicie radzi sobie z sygnałem słabej jakości).

• 28
  • 119
  • 0

Jakość obrazu tv

W takim razie apelujemy do techników Orange. Jest problem. Jest forum Nasz Orange. Przejrzyjcie go. Poczytajcie posty. Odpowiedzcie coś na problem poruszony w temacie Telewizja/Jakość obrazu tv. Please.

• 6323
  • 25830
  • 216

Jakość obrazu tv

@janio1napisał(-a)

W takim razie apelujemy do techników Orange. Jest problem. Jest forum Nasz Orange. Przejrzyjcie go. Poczytajcie posty. Odpowiedzcie coś na problem poruszony w temacie Telewizja/Jakość obrazu tv. Please.

Na to że odpowiedzą to bym nie liczył. Ale nie wykluczam że jakiś efekt tych utyskiwań będzie. Przez te kilka lat odkąd tu się udzielam byłem świadkiem kilku zwrotów akcji których się nie spodziewałem, więc kto wie.

• 37
  • 107
  • 0

Jakość obrazu tv

Na Multi było jeszcze gorzej niż na IWU 200. Na programie z draq Queen na TVN to obraz wyglądał jak zupa pikseli jak coś się szybciej ruszało.

Najgorzej to wygląda w mojej ocenie na TV4, TVN, TVN Style a teraz dołączyły transmisje meczów na TVP1.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 36
  • 138
  • 1

Jakość obrazu tv

@j131 Dlatego szedłem tropem matryc >60Hz Dodam, że zanim oddałem dekoder na reklamację podłączałem pod starą plazmę i nie powiem, że tam problem nie występował, ale już trzeba było się "czepiać" A u mnie niektórych rzeczy po prostu nie dało się oglądać.

• 28
  • 119
  • 0

Widzę że temat robi się już trochę nudnawy.  Napiszę jeszcze od siebie że nie interesowałem się tym zjawiskiem kiedy odbierałem naziemną TV. Widocznie go nie było. Niestety spostrzegłem że co jest nie tego od momentu przejścia na odbiór IPTV i podłączenia dekodera, żona oglądała Mam Talent czy coś w tym stylu. Zauważyłem niedokładności obrazu. Nawet pisałem na forum Sat Kurier, ale tam nikt nie podjął dyskusji. Myślę że problemu na naszym forum nie rozwiążemy. Jedyna nadzieja że ktoś przeczyta i chociaż w jakiś sposób się ustosunkuje.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 39
  • 0

Dla mnie temat jest prosty albo to naprawią, albo to będzie ostatnia umowa na tv w orange. Zostawie tylko internet bo działa idealnie. Operatorów jest masa, więc wybór jest. Jako osoba często oglądająca sport jest to dla mnie niezwyle irytujące.