- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Proporcje obrazu w programach 4:3
Mam WHD 80 podłączony do starszego telewizora przez SCART i zauważyłem że w programach nadawanych w proporcjach 4:3 obraz jest nieprawidłowo dopasowywany do ekranu nie jest wyświetlany na całym ekranie, tylko w okienku, w czym może być problem i jak to naprawić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@fHe9z3p nie wiem czy w dekoderze jest ustawiana rozdzielczość na wyjściu (sprawdzę w domu) natomiast rozpocząłbym od ustawień w telewizorze. Ale, o ile automatyczne dostosowanie do całego ekranu wydawać się może przydatne, to moje doświadczenie mówi, że często wówczas dochodzi do zdeformowania obrazu, co raczej (jak dla mnie) nie jest właściwe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W telewizorze nie ma ustawień obrazu bo to jest telewizor kineskopowy.
Prawidłowo powinien być wyświetlany obraz 4:3 na całym ekranie, a obraz 16:9 z czarnymi pasami od góry i od dołu tzw. letterbox i obraz 16:9 jest prawidłowo wyświetlany, a obraz 4:3 jest z czarnymi pasami od góry i od dołu i dodatkowo są czarne pasy po bokach tzw. Windowbox.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A masz tak na wszystkich kanałach, które nadają 4:3? Bo może być winny nadawca sygnału, który mimo zawartości starego typu (stare audycje, filmy nagrane w 4:3) nadaje to jako 16:9.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na wszystkich kanałach tak jest, np. sprawdzałem na TVP ABC z Orange i z DVB-T
W DVB-T było prawidłowo, a w Orange z Windowboxem.
Tak samo jest też np. na TVP Rozrywka (w DVB-T prawidłowo, a w Orange z Windowboxem)
I też TVP Polonia (Na satelicie prawidłowo, a w Orange z windowboxem)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niektóre programy są nadawane w stałym formacie 16:9 i stąd takie "kwiatki", ale nie wiem czy to wina nadawcy czy Orange nie daje sobie rady z kanałami SD nadającymi dynamiczne proporcje obrazu.
Podobno w WHD 80 i po wciśnięciu przycisku OK są opcje zmiany formatu obrazu, spróbuj...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To nic nie daje, nawet jak zmienię to i tak nic się nie zmienia, ustawiam na pan&scan, żeby obciąć boczne pasy, ale po zatwierdzeniu okazuje się że nic się nie zmieniło.
I to raczej nie jest wina nadawcy, bo w przekazie DVB-T i na satelicie jest prawidłowo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli Orange sobie nie radzi i puszcza wszystko w 16:9...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale nie rozumiem dlaczego w WHD 80 nie działa zmiana dopasowania proporcji obrazu z letterboxa na pan&scan
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie mam tego dekodera, może ktoś sprawdzi albo ja spróbuję wieczorem na moim UHD. Może być też tak, że to nie działa na SCART.
- « Poprzedni
- Następny »