- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie jakości tv
https://nasz.orange.pl/t5/AMA-Rzecznik-Orange-2/us%C5%82ugi-TV-por%C3%B3wnanie/m-p/431705#M160
Bardzo dobre pytanie
Mam nadzieję, że autor pytania nie odpuści i uzyskamy wspólnie odpowiedź.
Dla mnie to jest kluczowe, w temacie jaką ofertę wybrać.
Temat bitrate został "sprytnie" uogólniony. Chciałem konkret: tyle a tyle oferujemy.
Canal+ Online , Play i inni nie robią tajemnicy z 😀 parametrów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie jakości tv
@Praziomek zawsze możesz podpytać autora na priv, lub odnośnik @.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie jakości tv
Mała aktualizacja.
Pan Rzecznik próbował uzyskać jakieś informacje od "ludzi odpowiedzialnych", ale "ludzie odpowiedzialni" uznali że są to jednak dane niejawne i niczego nie zdecydowali się ujawnić. Ponieważ zgodnie z regulaminem nie wolno mi opublikować konkretnej korespondencji, to krótko omówię.
1). Co do bitrate: w tych usługach gdzie obraz wyświetlany jest na dużym ekranie bitrate jest stały i wynosi 8Mbps (dla kanałów FHD), w usłudze wyświetlającej obraz na mniejszych ekranach bitrate jest mniejszy - około 5Mbps.
2). Technologie dosyłu sygnału pozostają słodką tajemnicą operatora, i ani stanu obecnego ani planów na przyszłość nie zgadza się zdradzić. Co jest o tyle kuriozalne, że stan obecny można trywialnie ocenić, wystarczy skorzystać z usługi.
3). Operator uparcie utrzymuje że nie świadczy usług warunkowego dostępu do TV poza swoją siecią, i w związku z tym wszystkie usługi zawierające ofertę telewizyjną są "IP TV", a nie "OTT TV". To oczywiście problem czysto akademicki, ale IMHO ta informacja jest zwyczajnie nieprawdziwa, proszę kolegów mających dostęp do apki na Android TV o ewentualne potwierdzenie czy dostęp działa też spoza sieci Orange, choćby w okrojonym zakresie.
4). Nawet w kwestii oferty nie uzyskałem wyjaśnienia co i jak oraz pod jakimi warunkami mogę zamówić, ale wygląda na to, że stan obecny jest traktowany przez Operatora jako sytuacja przejściowa i ma polegać przede wszystkim na innym (znacznie prostszym) grupowaniu pakietów/kanałów oraz na drastycznym zmniejszeniu liczby oferowanych na wynajem modeli dekoderów, i zastąpieniu ich aplikacją na android TV. Technologie dosyłu w tym kontekście są, przynajmniej oficjalnie, kwestią drugorzędną.
Tyle podsumowania.
Od siebie mogę dodać tyle, że dosył w technologii multicast (czyli dostępnej tylko ze stacjonarnego internetu FTTH lub vDSL) jest realizowany przy użyciu dekoderów nie-androidowych oraz dekodera Multi. Natomiast wszystkie inne (łącznie z aplikacją na android TV, w tym tą wersją na dekoder Stream 4k) są realizowane przez internet, protokołem http, normalnym unikastem. Podobnie jak Orange TV GO (na urządzenia mobilne), choć w tym ostatnim przypadku ewidentnie jakość transmisji jest słabsza.