Mając własny router mogę mieć TV z dekoderem czy zostaje mi tylko aplikacja Orange TV

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 28
  • 0

Mając własny router mogę mieć TV z dekoderem czy zostaje mi tylko aplikacja Orange TV

Witam w obecnej chwili mam łącze z Timplus który dołączył do grupy kapitałowej Orange. Do końca lipca mam umowę z Timplus i teraz posiadam dwa swoje routery z AiMesh ASUS ZenWiFi Pro ET12 więc ich funbox nie jest mi potrzebny. Rozmawiałem z konsultantem i coś tam wspomniał że FunBox 10 można przestawić w tryb Bridge w co nie wierzę nie w Polsce a jednocześnie powiedział że jakby się nie dało to zaznaczy dla technika aby była instalacja ONT. Wszystko pięknie i ładnie tylko co z telewizją ? Przy ONT brak możliwości podłączenia ich dekodera i będę musiał mieć poprzez tą aplikacje OragneTV ? Jak działa ta aplikacja jako tako czy problemy występują? Jakby Funbox 10 miał tryb Bridge to wtedy mógłbym mieć ich dekoder + apka Orange TV i zalogowane max do 2 użytkowników jednocześnie do OrangeTV. Dodam tylko że w sieci Timplus co mam Internet oraz TV u nich nie było problemu aby ich modem przestawić w tryb Bridge i mój Asus łączy sie poprzez PPPoE.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7732
  • 31392
  • 256

Tak, 802.1Q Włącz, i VLAN ID 35. 802.1P dla internetu jest 0. Przy negocjacji sesji PPPoE jednak jest używana wartość 6, także pakiety podtrzymujące sesję PPP ("Echo") mają taką wartość ustawioną, ale nie jestem pewien czy to konieczne (i czy "samo" się ustawi - serwery proszą o echo używająć 802.1P "5", FunBox odpowiada z 802.1P "6"). Od razu dodam, że ustawienie całego ruchu na "6" nie da spodziewanego efektu (za to da efekty niepożądane i niespodziewane) - pakiety z takim tagiem 802.1P na interfejsie PPP będą ignorowane.

Sprawdzisz to się przekonasz, może po prostu wystarczy to "35" na ID.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

20 ODPOW. 20

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2276
  • 6725
  • 218

Router w tryb bridge można przestawić tylko dla klienta biznesowego. I to podstawowe pytanie jak będzie zawierana umowa i jak telewizja dobrana. Jeśli wybierzesz Extra TV to owszem i apka na tv stick lub tv z androidem 10+. Jeśli dla indywidualnego w pakiecie Love lub 3P to apka odpada - tylko dekodery.
ONT - tak technik zamontuje, ale tylko przy nowym podłączeniu - później juz nie ma szans.

• 10
  • 28
  • 0

Tak będzie to nowe podłączenie bo pierwszy raz Orange będę miał a co do TV to pakiet Start TV + usługi dodatkowe Extra TV. Pytanie jeszcze czy jak już na to liczę będę miał ONT czy Funbox dalej będę miał tylko że będzie leżał w szafie nie podłączony i np. będę mógł go wykorzystać jako AP czy będzie od tak sobie leżał? Bo nie wiem jaka jest praktyka jak będę miał ONT to technik przyjeżdża z Funbox czy bez ? Co do umowy to na 2 lata internet max na chwilę obecną 900Mb/s + TV bo większy prędkości na dzień dzisiejszy się nie da xD. Mamy 2025 Orange oferuje do 8Gb/s a u mnie max 900.... eehhhhh. Trochę ładna dyskryminacja że dla klienta biznesowego można a dla zwykłego obywatela już jest problem w czym jest problem ? Ja rozumiem że 90% użytkowników Orange ma wywalone na parametry techniczne urządzeń i łącza ale nie powinno się wszystkich wrzucać do jednego worka bo są osoby które potrzebują coś więcej niż Funbox. Dlatego żal mi firmy Timplus która się sprzedała Orange bo powstaje jeden wielki moloch a to nie jest zdrowe dla konkurencji. W TM mogłem robić praktycznie wszystko z łączem a w Orange jednak są spore ograniczenia. Rozumiem że DNS-ów nie będę mógł zmienić? IP zew jest statyczne czy dynamiczne ?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 908
  • 3439
  • 29

@SuchyX  technik przyjedzie z Funboxem, możesz go używać jeśli chcesz. IP jest dynamiczne.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2276
  • 6725
  • 218

Ósemkę Orange świadczy tylko na własnej infrastrukturze. Ograniczenia prędkościowe są uzależnione na czyjej sieci jest świadczona usługa, nie ma to wpływu na klienta biznesowego czy indywidualnego. Zazwyczaj na własnej do 8 Gb/s na sieci Światłowód Inwestycje do 2 Gb/s na pozostałych 1 Gb/s lub 900 Mb/s,.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 908
  • 3439
  • 29

Są i takie sieci co max to tylko 600.

• 7732
  • 31392
  • 256

@SuchyXnapisał(-a)

...

Funbox dalej będę miał tylko że będzie leżał w szafie nie podłączony i np. będę mógł go wykorzystać jako AP 

...

DNS-ów nie będę mógł zmienić? IP zew jest statyczne czy dynamiczne ?

Ograniczenia sprzętowe:

• Nie wolno ci podłaczyć "własnego" ONT. Jeśli operator zainstaluje ci ONT, to możesz do niego podłączyć co tylko chcesz.

Ograniczenia programowe:

• To co podłączysz (ruter) musi rozumieć VLAN, czyli tagi 802.1q. Bez tego nie zestawi sesji pppoe i nici z internetu.
  • Do działania telewizji w nowej umowie na aplikacji androidowej prawdopodobnie nic specjalnego nie jest wymagane, tylko dostęp do internetu, ale to tylko domysł. Orange agresywnie odmawia udzielenia informacji jak ta usługa jest realizowana. W tej chwili tylko na jednym urządzeniu na raz możesz oglądać. Natomiast jeśli zdecydujesz się na wynajęcie dekodera Multi, to będziesz mógł oglądać także na nim. Ale żeby to zadziałało to ruter musi obsługiwać jeszcze dwa vlany na jednym porcie i generalnie nie na każdym daje się to skonfigurować.
  • Co do DNSów to możesz używać jakich chcesz, ale nie zmienisz ich konfiguracji na ruterze wynajętym od operatora - tam są przypisane na sztywno.
  • adres IPv4 jest dynamiczny ale publiczny. Zmienia się co 10 dni. 
  • chyba że zdecydujesz się na konfigurację ze wsparciem IPv6 - wtedy nie masz publicznego adresu IPv4, za to masz tyle publicznych adresów IPv6 ile dusza zapragnie.
  • na ruterze operatora zestawiana jest jedna sesja pppoe (albo IPv4 albo IPv6). W przypadku IPv6 dostęp do adresów IPv4 realizowany jest przez DS-Lite. Na swoim ruterze możesz to skonfigurować inaczej, ale na wsparcie możesz liczyć tylko od nas.

Ograniczenia finansowe:

• Wynajęcie rutera jest obowiązkowe i płatne. Wynajęcie dekodera nie jest obowiązkowe, ale też jest płatne. Wynajęcie ONT jest trudne, ale bezpłatne.

• 10
  • 28
  • 0

Bardziej interesuje mnie telewizja dla dwóch urządzeń bo ont i tak będę miał. I coś mi nie pasuje bo konsultant powiedział że z tej aplikacji orange tv mogą skorzystać dwie osoby naraz w sensie dwa logowania jednocześnie na te same dane logowania. Ładne ograniczenia są jak chce mieć swój router + ont z orangu to zamykam sobie furtkę dekoderami ehhhhj.....

Mój Router posiada Vlan czyli powinien działać z ONT.  Dodam tylko że zasięg z 2xASUS ZenWiFi Pro ET12 mam w domu idealny bo one spięte są ze sobą po kablu więc każdy z nich pokrywa mi cały dom jeden parter a drugi piętro. Zaciekawiliście mnie tym że można uruchomić dekoder na sowim routerze można prosić o więcej informacji na temat tego rozwiązania?  

https://i.imgur.com/ljd6nFt.png 

• 7732
  • 31392
  • 256

Nie wiadomo jak to działa na nowej usłudze tv. Orange nie chce powiedzieć. Więc nie ma o czym spekulować.

• 10
  • 28
  • 0

To fajnie wprowadzają usługę i nie wiadomo jak to działa 🙂 nawet nie ma informacji o tym ile jednocześnie osób może oglądać super. Więc trzeba będzie wziąć sam internet i zrezygnować z TV a TV brać z satelity i mieć problem z głowy.