- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mając własny router mogę mieć TV z dekoderem czy zostaje mi tylko aplikacja Orange TV
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mając własny router mogę mieć TV z dekoderem czy zostaje mi tylko aplikacja Orange TV
Wiesz tutaj chodzi o to że nie ma nigdzie informacji ile osób jednocześnie może oglądać poprzez aplikacje OragneTV w tej samej sieci. Bo informację jakie uzyskałem to jest rozstrzał że brak słów. Konsultant mówił o z którym omawiałem warunki umowy o 2 logowaniach jednocześnie jeszcze inny o 3 a gdzieś na forum wyczytałem że tylko jedno logowanie. Przecież to jest jakiś dramat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Eeeee ??? Jeśli jest to oferta to jaka jest to tajemnica biznesowa przecież chcę normalnie skorzystać z usługi a nawet nie wiem ile jednocześnie mogę mieć logowań do OragneTV i chodzi mi o logowania w tym samym budynku a potrzebuję mieć możliwość oglądania TV na dwóch urządzeniach. Klamka zapadła rezygnuje z telewizji i biorę sam internet. Chcę się jeszcze upewnić czy mój router Asus ZenWifi PRO ET12 spokojnie poradzi sobie z ONT od Oragne oraz pytanko czy jak przyjedzie technik i zainstaluje już ONT to czy on konfiguruje mój router czy zostawia mnie sam z problemem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@SuchyX Technik podłączy ONT, FB i na nim sprawdzi poprawność działania usługi. Reszta jest po Twojej stronie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy uruchomieniu apki na dwóch TV, pojawiał się u mnie co jakiś czas komunikat, że apka może być tylko na jednym TV + oglądaj dalej TV lub wyłącz aplikacje ale... działało dalej 🙂 Nie było to jakoś szczególnie upierdliwe, bardziej jest rozłączanie po 2,3 h i reklama 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@SuchyXnapisał(-a)
..Mój Router posiada Vlan czyli powinien działać z ONT. Dodam tylko że zasięg z 2xASUS ZenWiFi Pro ET12 mam w domu idealny bo one spięte są ze sobą po kablu więc każdy z nich pokrywa mi cały dom jeden parter a drugi piętro. Zaciekawiliście mnie tym że można uruchomić dekoder na sowim routerze można prosić o więcej informacji na temat tego rozwiązania?
https://i.imgur.com/ljd6nFt.png
Żeby zestawić sesję PPPoE w tym okienku trzeba wpisać ID 35, priority 0.
Żeby mieć dostęp do TV w technologii multicast (taką wspiera dekoder Multi), w okienku VLAN trzeba wpisać ID 839, priority 4.
Żeby działały obie rzeczy (i internet i IP TV przez multicast), musi dać się ustawić obydwa VLANy na WAN. Dodatkowo, ruter musi obsługiwać protokół IGMPv2 i mieć wbudowany jakiś ruter multikastowy (najczęściej jest to igmpproxy), przy czym musi się też dać go konfigurować - multicast leci z niestandardowej adresacji 10/10. Mam poważne wątpliwości czy ten ruter takie rozwiązanie wspiera, ponieważ jest to rozwiązanie wysoce specyficzne.
Natomiast IMHO aplikacje na telewizor (pod android TV) korzystają z "normalnego" dostępu przez internet, nie wymagają żadnych specjalnych konfiguracji rutera - jeśli da się skonfigurować dostęp do internetu, to i dostęp do TV powinien na nich być. Tyle teoria i moje subiektywne zdanie.
Nie zamówisz, nie sprawdzisz się nie dowiesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam 26.06 będzie technik i ma zainstalować ONT. Z telewizji zrezygnowałem także interesuje mnie tylko sam internet na moim routerze. Czyli w tym okienku VLAN ID mam wpisać 35?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, 802.1Q Włącz, i VLAN ID 35. 802.1P dla internetu jest 0. Przy negocjacji sesji PPPoE jednak jest używana wartość 6, także pakiety podtrzymujące sesję PPP ("Echo") mają taką wartość ustawioną, ale nie jestem pewien czy to konieczne (i czy "samo" się ustawi - serwery proszą o echo używająć 802.1P "5", FunBox odpowiada z 802.1P "6"). Od razu dodam, że ustawienie całego ruchu na "6" nie da spodziewanego efektu (za to da efekty niepożądane i niespodziewane) - pakiety z takim tagiem 802.1P na interfejsie PPP będą ignorowane.
Sprawdzisz to się przekonasz, może po prostu wystarczy to "35" na ID.