Pomóżcie z odpowiedzią na pytanie: Jak wygląda jakość sportu w Orange?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 26
  • 0

Cześć.

Jestem nowy na forum,oraz jako użytkownik Orange.

W pt. podłączam net do 1GB/s ,fajna promka, 12mcy za 0zl/12 mcy 90 zl z routerem.funbox 7.

Zastanawiam się nad IPTV ,12mcy za 0zl 12 mcy 35zl ,oraz chece dobrać C+super sport 1 mc za free,potem 64,99zl..

Plus dekoder od Orange.

Jak wygląda jakość kanałow,przede wszystkim meczów LIVE,mialem Viaplay kilka m-cy-porażka totalna.

Piłka wyglądała jak ''lecąca kometa'' pewnie wiecie o czym piszę.

Czy nie ma pixelozy ?

Ile jest sekund opoznienia względem satelity(30s+) ,czy więcej ?

Czy jest zacinanie się,buforowanie kanalów czy to premium ,czy tych zwykłych?

dzięki śliczne za odpowiedzi

pozdrawiam serdecznie

*Post wydzieliłem z tematu "Canal+ Super Sport i Prestige" - moderator Wojciech.

19 ODPOW. 19

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1540
  • 4

Bierz na pewno dekoder, ale inny niż 4K Stream, wtedy opoznienie jest małe. Nie jestem posiadaczem dekodera 4K Multi, ale nie widziałem jakiś slabych opinii na temat obrazu. Nie powinno być buforowania

• 10
  • 26
  • 0

Wydaje mi się,że proponują 4K Multi . 

• 424
  • 1540
  • 4

Ale też w ofercie jest aplikacja na Android TV, która ma gorszą (według mnie) technologię przesyłania transmisji

• 10
  • 26
  • 0

Rozumiem.

Jeśli oglądasz,nie wiem wiadomości np. czy muza leci,jakiś film,to jakość jest taka sama jak z satelity ,czy z naziemnej ,czy ciut gorszy obraz?

Najwyżej domówię przez net i będę miał 14 dni na ew zwrot i rozwiązanie umowy na TV .

• 424
  • 1540
  • 4

Powinna być taka sama, pamiętaj że są salony Orange, w których możesz przetestować jakość telewizji lub internetu.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 573
  • 2213
  • 6

U siebie mam dekoder ICU100 na jakość nie narzekam. Nie ma znaczenia jaki to kanał chociaż jak przejrzysz tematy tu na forum związane z jakością obrazu to co nie którzy narzekali że przy szybszych ruchach obraz im się zamazuje jest niewyrażny ale to już chwilę temu o tym pisali przez ten czas orange poprawiło co mogli bo jakoś temat ucichł a i nie każdy tego doświadczał wtedy.

Dopiszę jeszcze że jakby u ciebie dekoder zbyt długo się uruchamiał przy pierwszym włączeniu czyli pobierał  całą konfigurację zbyt długo i stał w miejscu to dzwoń do orange wtedy zresetują ci połączenie internetowe i będzie działać bo u siebie tak miałem.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@Kamillo2napisał(-a)
...

Ile jest sekund opoznienia względem satelity(30s+) ,czy więcej ?

...

Są stosowane dwie technologie przesyłu. Jedna to multicast (tej używa dekoder Multi, a także starsze dekodery nie-androidowe których Orange już do "nowej" TV nie oferuje, a szkoda bo Multi nadal pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza w zakresie CEC i obsługi dźwięku, ponadto nie da się na nim nagrywać). Druga to normalny streaming przez internet (tej używają apki na TV in na telefony oraz starszy, nieoferowany już przez Orange dekoder Stream 4k). Opóźnienie unicast do multicast to prawie pół minuty. W stosunku do naziemnej opóźnienie multicast jest minimalne (ale zauważalne). Z satelitą pewnie będzie podobnie, ale teraz nie mam jak sprawdzić.

Poza patologicznymi przypadkami jakość obrazu jest identyczna jak z satelity, przynajmniej u mnie tak jest. Zacięć czy buforowania nie ma w ogóle, te dekodery chyba nawet takiej funkcji nie mają. Zresztą w multicast transmisja idzie poza głównym pasmem, osobnym VLANem z intranetu operatora, nie ma się gdzie zacinać. No chyba że infrastruktura doświadcza jakichś zakłóceń - to się owszem może zdarzyć, ale jest raczej wyjątkiem niż regułą. Natomiast lokalne problemy z połączeniem dekoder-ruter często prowadzą do objawów przyprawiających o ból głowy - ale na to jest prosta rada: przyzwoitej jakości kabelek eternetowy i problem z głowy. Jak to jest w przypadku apki pewności nie mam, ale jeśli wygląda to faktycznie podobnie jak na Stream 4k (który mam), to praktyczne różnice są niezauważalne (poza tym opóźnieniem jedynie).

• 424
  • 1540
  • 4

Jeszcze stare dekodery są używane w multiroomie (całe szczęście)

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@deestnapisał(-a)

są salony Orange, w których możesz przetestować jakość telewizji lub internetu.

jakość w salonie ≠ jakość w domu