Pomóżcie z odpowiedzią na pytanie: Jak wygląda jakość sportu w Orange?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 419
  • 1488
  • 1

@Kamillo2napisał(-a)

Cześć.

Jestem nowy na forum,oraz jako użytkownik Orange.

W pt. podłączam net do 1GB/s ,fajna promka, 12mcy za 0zl/12 mcy 90 zl z routerem.funbox 7.

Zastanawiam się nad IPTV ,12mcy za 0zl 12 mcy 35zl ,oraz chece dobrać C+super sport 1 mc za free,potem 64,99zl..

Plus dekoder od Orange.

Jak wygląda jakość kanałow,przede wszystkim meczów LIVE,mialem Viaplay kilka m-cy-porażka totalna.

Piłka wyglądała jak ''lecąca kometa'' pewnie wiecie o czym piszę.

Czy nie ma pixelozy ?

Ile jest sekund opoznienia względem satelity(30s+) ,czy więcej ?

Czy jest zacinanie się,buforowanie kanalów czy to premium ,czy tych zwykłych?

dzięki śliczne za odpowiedzi

pozdrawiam serdecznie

*Post wydzieliłem z tematu "Canal+ Super Sport i Prestige" - moderator Wojciech.

Jak się zdecydowałeś, a tym bardziej przez apkę to proszę podziel się wrażeniami. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 419
  • 1488
  • 1

Panowie i Panie jak wygląda jakość kanałów sportowych w aplikacji na Google TV?

Działa Eleven 4K?

Jest płynnie?

A przy okazji czy paski na informacyjnych zacinają czy są płynne?

*Post przeniosłem z tematu "Aplikacja Orange TV na telewizorze z Google TV" - moderator Wojciech.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

Kilka lat temu zwracałem uwagę tutaj na kiepską jakość programów IPTV ogólnie.
Nic się nie zmieniło.

Kiepski bitrate i wątpliwej jakości kompresja to złe połączenie ze sportem lub innymi dynamicznymi scenami.

Właśnie zaczął się nowy sezon PLK. Niestety jakość polsatów (i nie tylko hehe) jest tak tragiczna, że szkoda czasu nawet nad tym się rozwodzić. Na szczęście część meczy jest transmitowana na oficjalnym youtube, gdzie jakość jest dosłownie 5x lepsza...
Te polsaty, jak i część innych kanałów z oferty to mam wrażenie (dosłownie), że źródło jest w 540p...

Jedynie Eleven Sports 1 w 4K można pochwalić, aczkolwiek i tak uważam, że tak właśnie powinno 1080p wyglądać 😉

Generalnie tam gdzie mogę to korzystam z kumpla Canal+ Online na TV, raz na miesiąc włączę ten dekoder, tylko po to, żeby zdenerwować.

Serdecznie nie polecam Orange IPTV do Sportu od wielu lat.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1543
  • 4

Używasz dekoder 4K Stream czy jakiego?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 579
  • 2222
  • 6

@floccwins1 u siebie nie narzekam na jakość obrazu więc nie u każdego będą takie rzeczy występować jak piszesz. Nie mam tego dodatkowego pakietu z kanałami sportowymi Polsatu co niedawno doszły do oferty ale na pozostałych jest ok. U każdego będzie inny telewizor może wystarczyłoby wejść w ustawienia telewizora i tam co pozmieniać z opcjami związanymi z obrazem, który jest wyświetlany na tv np na swoim tv wszystkie opcje pod siebie ustawiłem a nie te co w sklepie były poustawiane i mam np taką też opcję w swoim tv "redukcja zakłóceń obrazu" mam włączone i jest w porządku gdyby nie to to bym też pewnie narzekał. Wiele osób po kupnie tv to nie ustawia tv pod siebie tylko korzystają na ustawieniach które ktoś gdzieś poustawiał w fabryce albo nawet w sklepie a później narzekania że jakość obrazu nie taka po podłączeniu dekodera z jakiejś oferty. 

To też jest dziwne że część nie będzie narzekać na to a jakaś tam grupa będzie. Od czasu jak pojawił się ten temat to orange napewno posprawdzało co mogli od swojej strony i to co mogli poprawić to zrobilia reszta to u każdego z ustawieniami w tv. Ewentualnie zgłoś problem konsultantowi powiedz żeby sprawdzono co się da w tej kwestii i może coś zrobią od strony technicznej przesyłania.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

A jaki to dekoder tak okropnie działa i jak jest podłączony do sieci? Reklamowaleś czy wolisz płacić za źle działającą usługę i narzekać?

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 0

W tej chwli jest live na https://www.youtube.com/@basketliga więc polecam sobie porównać (ja w tej chwili nie mam jak, ale wczoraj nie mogłem się nadziwić)
Po wczorajszym oglądaniu meczu na youtube stwierdziłem, że muszę "ostrzec" innych, bo nie koniecznie może być tak kolorowo jak niektórzy tu piszą. 🙂
Ale rozumiem, każdy ma trochę inną skalę i porównanie, coś co dla jednego jest lekko słone, dla drugiego może być mocno słone.

@Luki555 to nie jest kwestia ustawień.
Jasne, że można próbować, ale takie korekcje działają tylko dla drobnych artefaktów.

Dodam, że na "tym samym tv" oglądam wspominane wcześniej Canal+ Online czy youtube, więc myślę, że to wystarczy, żeby temat ustawień zamknąć.

@j131 Samsung ICU 100, RJ-45.
Ale co mam reklamować jak np. Eleven Sports 1 w 4K działał/działa bardzo zadowalająco. Przecież to jest kwestia szeroko pojętej jakości źródła danego kanału które jest do banii. Taka sama sytuacja jest u rodziny/znajomych w innych częściach miasta oraz w innych miastach.

Do osób które uważają, że jakość jest zadowalająca/dobra: czy wy w ogóle sport oglądacie czy akurat przełączyliście na 3 sekundy jak pokazywali ławkę trenerską?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 579
  • 2222
  • 6

@floccwins1 mam ten sam dekoder I u mnie nie ma problemów ale w innych tematach osoby pisały że np wymieniali dekodery bo nie działał prawidłowo i po wymianie było w porządku może to jakaś usterka w dekoderze samym. U siebie mam maniaka sportowego i jak się ogląda jakiś mecz to już co do minuty mysi być a nie parę sekund i nikt u mnie nie narzeka na jakość. 

Może wydawać się to głupie ale ja bym jeszcze sprawdził czy np. kabel hdmi jest wsunięty do końca i w dekoderze i przy tv a 

później to zgłosił w końcu za to się płaci i bym spróbował z wymianą dekodera jeżeli będzie taka możliwość żeby sprawdzić czy będzie  problem nadal a inne osoby tak pisały tu na forum że tak robiły zwłaszcza że może się trafić np używany po odnowieniu na dzień dobry a nie nowy.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

Ja nie narzekam na sport. Bo nie oglądam. Teraz się słucha Chopina. Oglądać też można, na TVP Kultura. Ale polecam posłuchać w słuchawkach, na stronce radiowej Dwójki, na kanale z dźwiękiem binauralnym.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@floccwins1 na razie napisałeś co ci działa, ale nie napisałeś co ci nie działa. Na których konkretnie kanałach obserwuje są problemy? 

Co do połączenia, to jeśli kanał 4k działa faktycznie zadowalająco, jest chyba OK, ale dla pewności nie zaszkodzi sprawdzić czy czasem połączenie nie jest np. zapięte tylko na 10Mbps, takie cuda się zdarzają i objawy są dość podobne do tego na co się żalisz.