Nie można wyświetlić tego widżeta.

Parametry usługi telewizyjnej. Jaka jest wartość bitrate?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6313
  • 25782
  • 216

Bitrate jako taki nie jest nigdzie wprost podany dla IPTV Orange. Były prośby aby ten parametr publikować dla każdego kanału, ale pozostały one bez pozytywnego odzewu. IIRC Orange uznaje że klienci nie powinni znać tego parametru bo mogliby sobie lub innym zrobić krzywdę.

Natomiast zgrubny szacunek bitrate da się uzyskać i nie jest to tajemnica. Dla każdego kanału HD sygnał wymaga około 8Mbps. Dla kanałów 4k jest to około 24Mbps. Poniżej tych przepustowości zaczyna się skokowa degradacja jakości.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 98
  • 0

Gdyby były dobre parametry bitrate, to przedstawiciele nie chowaliby głów w piasku udając, że nie czytają forum 😀 

Przyglądając się z boku,  można takie odnieść wrażenie.

A skoro nie znamy wartości  to można się domyślać właśnie dlaczego tak jest.

• 6313
  • 25782
  • 216

Dla jasności: ja na jakość techniczną przekazu nie narzekam, uważam że jest dobra. Nie była gorsza niż C+ SAT kiedy jeszcze miałem oba, a od tego czasu nawet się poprawiła.

Problemy przy transmisjach meczy na TVP 1 są u mnie ledwie zauważalne, ale to jedyne co mogę potwierdzić.

• 34
  • 98
  • 0

Oczy bolały jak włączyłem transmisję sportową a jak już porównałem do telewizji naziemnej to dopiero była ogromna różnica na korzyść tej drugiej.

Telewizor mam premium, robi co może ale nawet tutaj się już poddał. 🙂

• 6313
  • 25782
  • 216

@Praziomek 

Dla absolutnej jasności ja nie kwestionuję że u ciebie jest źle. To jest generalnie zagadkowe, ale ewidentnie nie wszędzie te problemy są równie poważne. U mnie nie są.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2463
  • 104

Proszę, oto średnia z różnych kanałów HD w dostępie FTTH, bitrate trzyma się sztywno i nie zauważyłem by każdy kanał miał inny Screenshot 2024-11-07 at 23.56.46.png

• 6313
  • 25782
  • 216

Wszystko się zgadza, tak jak napisałem wszystkie kanały HD zabierają identyczne pasmo, czyli teoretycznie są dostarczane z tym samym bitrate, o tej wartości którą widać.

ALE.

Są różnice w kompresji/jakości przekazu między poszczególnymi kanałami, widoczne gołym okiem.

Spekuluję, że rozmawiamy tu o dwóch różnych sprawach. Orange dostaje sygnał w określonej formie, także jeśli chodzi o stopień kompresji i wynikający z tego "bitrate", od dostawcy sygnału. Jednak, wbrew temu co się tu czasem utrzymuje, wcale nie wysyła go w tej formie do klienta. Sygnał jest jakoś przepakowywany, do tego samego, stałego bitrate, i dopiero w tej formie dostarczany.

O ile ten drugi bitrate jest w miarę oczywisty i stały, o tyle ten pierwszy jest nieznany i niemożliwy do ustalenia.

Uprzedzając protesty zwolenników tezy że Orange nic z tym co dostaje nie robi, napiszę że robić musi bo choćby ścieżki dźwiękowe są inne na tych samych kanałach w zależności od sposobu transmisji (unicast-multicast-nagrania). Więc coś jest jednak modyfikowane.

Osobną, nakładającą się na to kwestią jest połączenie dekodera do sieci: najczęstszym problemem jest IMHO słaba jakość tego połączenia (np. niestabilna sytuacja w eterze, kabel własnej roboty zapinający się tylko na 10Mbps). Trzeci zakłócacz występuje tylko przy dekoderach ICU100 z dyskiem - kiedy siada dysk, siada też odbiór TV.

Trudno to wszystko zdalnie zdiagnozować, zwłaszcza że często subiektywna ocena jakości jest zupełnie inna.

Osobiście dziwię się, że w tej sytuacji Orange jest tak niechętny otwartemu podejściu do tych zagadnień. Nie wiem co miałby stracić udostępniając te informacje.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1809
  • 2463
  • 104

@j131 bardzo dobrze napisałeś. Dodatkowo IPTV musi działać na liniach miedzianych do 20 Mb/s czyli tak naprawdę powyżej 10, chociaż zapewne to dałoby się sprofilować i na FTTH puścić więcej lub na ADSL mniej 😉

Duże bitraty to chyba tylko na Astrze, ale za to w 720p 😉

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14206
  • 58396
  • 705

@j131  zgoda w każdym aspekcie...dobrze piszesz..

• 34
  • 98
  • 0

Panowie w bardziej przystępnym języku, co się musi zadziałać w Orange aby jakość sygnału była lepsza na niektórych programach/transmisjach w Orange IPTV?

Wiem, że może być lepiej bo w 2017r obraz był ogólnie  bardzo dobry.

Gdyby chociaż jakość była zbliżona do tej na Canal+Online, lub Play Now już można by uznać za duży sukces.