Pakiet Extra TV, aplikacja Orange TV, dekoder i multiroom

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 32
  • 0

@janio1 według tego mojego linku z Trzepaka potwierdza się to również - tam 3 TV mają zalogowaną apkę i działa równocześnie. Ja na razie nie mam jak tego testować - czekam na światłowód, jednakże szykuję się do wybrania odpowiedniej oferty.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

"Wiec ja wiele nie oglądam TV, sporadycznie, ale właśnie to przetestowałem. Mam 3 telewizory różnych marek (2xSony i TCL), wszystkie na google TV. Zainstalowałem na nich Orange TV i na wszystkich trzech mogłem oglądać inne programy i wszystko działało. Tyle praktyki.... Wyświetlało przy odpaleniu następnego TV że Orange TV działa tylko na jednym urządzeniu i czy chce się przełączyć na to które włączyłem nowe, ale to nie powodowało nic więcej niż ten komunikat. Na wszystkich 3 TV mogę oglądać i niezależnie przełączać w tym samym czasie na rózne programy, jedyne co to widziałem że download na łączu skoczył z ok.10mb/s na 30mb/s....
Odpowiadając na pytania innych: ta aplikacja ma EPG, nagrywanie, pauza, przypominanie i cofanie programów tak że można oglądać historyczne programy np. z przed 3 dni bo jak widać Orange je nagrywa w cloudzie i udostępnia a jakość jest wyśmienita, dużo lepsza niż na sprzętowym dekoderze TV od Netii i działa to dużo płynniej. Nie wiem czy możliwość oglądania na 3 TV to jest bug aplikacji czy feature ale faktem jest że tak to u mnie działa. Mam nadzieję że to komuś pomoże."

To jest tekst jednego z forumowiczów na trzepaku. Wynika z tego że jest to możliwe. Gdzieś jeszcze wyczytałem że Orange udostępnia nowe umowy bez względu na trwanie obecnej. Muszę to sprawdzić w salonie bo może to jakaś dodatkowa oferta na wyciągnięcie kasy, a nie Start TV i Extra TV.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Taaa... no więc zapewne na razie oglądanie na kilku apkach na raz działa, ale nie lekceważyłbym tego powiadomienia że oficjalnie "wolno" oglądać tylko na jednym. Kiedy wreszcie Orange ogarnie "multiroom" do tej oferty i poprawi ten "błąd", może to przestać działać w każdej chwili.

• 12
  • 32
  • 0

@j131 też tak myślę, ale jeśli będzie oficjalnie wprowadzony ten multiroom to nie widzę problemu żeby zapłacić za niego w razie co. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

Oficjalnie 1 odbiornik z możliwością jego zmiany 3x w mc.

• 169
  • 584
  • 0

Ja tak to rozumiem jak z instalacją win 11 na komputerze. Oficjalnie nie można (ograniczenia sprzętowe), a większość instaluje na starszych sprzętach i wszystko działa. Tak też jest z aplikacją Orange TV. Jeśli masz telewizor z Androidem i przystawkę np. Google TV Streamer to żeby oglądać musisz się zalogować na obydwu sprzętach do aplikacji. Więc jeśli aplikacja pozwala na zalogowanie na jednym i drugim i nie blokuje to dlaczego nie można by oglądać. Uwaga o jednym sprzęcie jest ciut na wyrost, może takie tam ostrzeżenie. Na razie póki co nie mogę sprawdzić. 

• 12
  • 32
  • 0

@robsonw1 możesz sprawdzić u Ciebie czy to zadziała jednak wedle tego co pisaliśmy wyżej?

• 169
  • 584
  • 0

Przed momentem połączyłem się na czacie z doradcą i zwiększyłem prędkość do 1Gb/s. Niewiele to zmieniło jeśli chodzi o sprzęty takie jak TV, dekoder, czy wzmacniacz WiFi. Komputer to wychwycił i przystawka Google po kablu. Przy okazji zapytałem o nową umowę Start TV i Extra TV. Owszem będę mógł, ale dopiero jak skończy mi się obecna i przejdę na czas nieokreślony. Wtedy skorzystam z dekodera + aplikacja Orange TV. Tak twierdził rozmówca na czacie. Zobaczymy. Do tego czasu może się jeszcze wiele zmienić?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

@Jarek9008napisał(-a)

@j131 też tak myślę, ale jeśli będzie oficjalnie wprowadzony ten multiroom to nie widzę problemu żeby zapłacić za niego w razie co. 

Problem jest też techniczny. Aplikacje zajmują pasmo, dekoder Multi nie zajmuje pasma. Drobiazg przy jednym, przy kilku apkach może być problem, zwłaszcza jeśli jednocześnie coś innego się dzieje (speedtest? 😉). Co prawda na "starej" ofercie z multirooom na dekoderze Stream 4k wygląda to identycznie - ten dekoder też zajmuje pasmo. Więc układ apka+dekoder w nowej ofercie jest z grubsza funkcjonalnie tożsamy z układem dekoder_stream+dekoder_inny w starej ofercie. Ale już kolejne ewentualne dekodery to nie to samo co kolejne apki. Cena niby nie jest jakoś przesadnie istotna, to fakt, ale też nie może być kompletnie oderwana od realiów.

• 169
  • 584
  • 0

Kolejna aktualizacja Orange TV 1.1.32.2-b (usprawnienia w działaniu aplikacji i poprawki błędów), a już myślałem że tak jak inni operatorzy udostępnią w końcu dla wszystkich. Niestety nic z tych rzeczy.